Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsŽiri dodijelio tužiteljima 25 miliona dolara u tužbi protiv bijelih suprematista koji...

Žiri dodijelio tužiteljima 25 miliona dolara u tužbi protiv bijelih suprematista koji stoje iza nasilja na skupu “Ujedini desnicu” u Charlottesvilleu


Građansko suđenje zbog smrtonosnog skupa bijelaca Ujedinite desnicu 2017. u Charlottesvilleu u Virginiji završeno je podijeljenom presudom u utorak, pri čemu porotnici nisu postigli dogovor o federalnoj optužbi za zavjeru, ali su tužiteljima dodijelili više od 25 miliona dolara na ime kombinovane odštete.

Nakon trećeg dana vijećanja, odluka sedam bijelih i četiri crna porotnika pokazala je da su se porotnici složili da su optuženi prekršili zakon o zavjeri države Virdžinije, ali ne i savezni. Argument odbrane da je ovo suđenje bio referendum o pravu na slobodu govora je odbijen.

Porotnici u slučaju državne zavjere dodijelili su 500.000 dolara nekolicini optuženih i po 1.000.000 dolara nekoliko organizacija. Porotnici su ograničili iznos kompenzacijske štete koju su tužitelji mogli dobiti za svoj zahtjev za državnu zavjeru na 1 dolar.

Porota je utvrdila da su advokati tužitelja dokazali tvrdnju o rasnom ili vjerskom nasilju prema zakonu Virdžinije. Veće je dvojici tužilaca dosudilo po 250.000 dolara na ime kompenzacije štete i po 200.000 dolara na ime kaznene štete, koje će platiti nekoliko optuženih.

Porota je takođe izrekla kaznu od 12 miliona dolara protiv Džejmsa Aleksa Fildsa, koji se automobilom dovezao do publike u Šarlotsvilu, ubivši Heather Heyer. U prošlosti je osuđen za ubistvo i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Slučaj je predstavljao posljednju u višedecenijskoj strategiji korištenja građanskih tužbi za sputavanje grupa mržnje napadom na njihove finansije…Source: https://philippinenewsdaily.com/jury-awards-plaintiffs-25-million-in-lawsuit-against-white-supremacists-behind-violence-at-charlottesville-unite-the-right-rally/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments