Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsZakon Iowe: Nezakonito finansiranje Medicaid-a za hirurške procedure koje potvrđuju rodnost

Zakon Iowe: Nezakonito finansiranje Medicaid-a za hirurške procedure koje potvrđuju rodnost


DATOTEKA: Rita Bettis Austen, pravna direktorica Američke unije za građanske slobode u Iowi govori na konferenciji za novinare u Des Moinesu 15. maja 2018. U odluci od ponedjeljka, sudija je izjavio da zakon Iowe zabranjuje pokrivanje Medicaid-a o procedurama promjene spola za transrodne osobe stanovnika bio protiv državnog zakona i državnog ustava. Bettis Austen vjeruje da je to značajna pobjeda za građanska prava Iowe. Guvernerka Kim Reynolds rekla je da nije zadovoljna presudom okružnog sudije i da će istražiti druge opcije. (AP Photo/Charlie Neibergall, fajl)
Izvor: Associated Press

DES MOINES, Iowa (AP) – Zakon Iowe koji zabranjuje Medicaid pokrivenost operacijama promjene spola za transrodne stanovnike krši državni zakon i državni ustav, presudio je sudija u odluci objavljenoj u ponedjeljak.

Sudija William Kelly naredio je Odjelu za ljudske usluge Iowe da osigura pokriće za operacije promjene spola kada im bude naređeno liječenje disforije spola, psihološkog stresa koji je rezultat nepodudarnosti između nečijeg spola koji je pripisan pri rođenju i nečijeg rodnog identiteta. Američko udruženje psihijatara navodi da često može početi u djetinjstvu. Međutim, neke osobe to mogu doživjeti kasnije ili čak nakon puberteta.

Oko 12 država ne pokriva operacije u okviru Medicaida. 18 uključuju specifičnu rodnu afirmaciju brige, dok drugi ne.

Ova odluka je bila pobjeda za Aidena Vasqueza, Miku Covingtona i Miku Corbina koji su dvojica Iowana koji predstavljaju ACLU iz Iowe.

Kelly je naveo da su savezni i državni sudovi u 16-godišnjoj istoriji Kellynog slučaja utvrdili da je diskriminacija po osnovu spolnog identiteta oblik diskriminacije po spolu, što je protivno zakonima o građanskim pravima. Kelly je također otkrio da zakon krši klauzulu o jednakoj zaštiti u ustavu države.

Sudija je naveo da je nesporna činjenica da se može uraditi operacija rodne disforije. Također je rekao da Vasquez ili Covington preporučuju ljekari po potrebi i efikasno. Kako bi osigurao da stanovnici Ajove koji su u nepovoljnom položaju imaju pristup ovom tretmanu, rekao je da je pokrivenost Medicaidom od suštinskog značaja.

“Kada je medicinska zajednica utvrdila da je operacija medicinski neophodna za liječenje ovog zdravstvenog problema, vlada je izgubila svoju racionalnu osnovu da odbije platiti operaciju”, rekao je Kelly u presudi potpisanoj u petak, ali javno objavljenoj uz online sudske zapise u ponedjeljak. „Čini se da zakon pravi proizvoljnu razliku. Dakle, ne postoji uvjerljiv politički razlog koji se navodi ili racionalno odnosi na isključivanje transrodnih osoba iz Medicaid nadoknade za medicinski neophodne procedure.”

Rita Bettis Austen, pravna direktorica ACLU-a u Iowi, nazvala je ovu odluku “historijskom pobjedom za građanska prava” u Iowi.

“Prepoznaje ono što odavno znamo, da transrodne Ajove ne smiju biti diskriminirane i da su zaštićene garancijom jednake zaštite Ustava Iowe, kao i Zakonom o građanskim pravima Iowe”, rekla je Bettis Austen.

ACLU iz Iowe podnio je tužbu U aprilu, State Department Iowe osporio je zakon iz 2019. koji je dozvolio Medicaidu da odbije plaćanje za operaciju promjene spola transrodnih stanovnika.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

The post Iowa Law: Nezakonito finansiranje Medicaid-a za hirurške zahvate koji potvrđuju rodnost se prvi put pojavio na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/iowa-law-unlawful-medicaid-funding-for-gender-affirming-surgical-procedures/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments