Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNews'Zahtjevi za vakcinu rade': Bijela kuća kaže da se 95% federalnih službenika...

‘Zahtjevi za vakcinu rade’: Bijela kuća kaže da se 95% federalnih službenika pridržavalo mandata vakcine


VAŠINGTON – Oko 95 posto federalnih radnika koji potpadaju pod zahtjev Bajdenove administracije da prime vakcinu protiv COVID-19 ispoštovali su mandat, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak.

Više od 90 posto federalnih radnika će do kraja dana primiti barem jednu dozu vakcine, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki novinarima koji su putovali s predsjednikom Joeom Bidenom na Air Force One-u. Izvršna kancelarija predsjednika već je dostigla stopu vakcinacije od 99 posto, rekla je ona.

“Zahtjevi za vakcinu funkcioniraju”, rekla je Psaki.

Federalni službenici imali su rok do kraja ponedjeljka da dobiju barem jednu dozu vakcine ili zatraže medicinsko ili vjersko izuzeće. Za razliku od privatnih poslodavaca, njima nije dozvoljeno da odustanu od mandata vakcine ako pristanu na sedmično testiranje.

Federalni službenici imali su rok do kraja ponedjeljka da dobiju najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19 pod mandatom Bidenove administracije ili zatraže medicinsko ili vjersko izuzeće.

Biden je u septembru najavio mandat za federalne službenike kao dio strategije njegove administracije da se izbori s pandemijom koronavirusa i poveća stopu vakcinacije u cijeloj zemlji.

Bajden je naredio da se federalni radnici i zaposleni u vladinim izvođačima moraju vakcinisati. Vladini izvođači imaju rok do 4. januara da se povinuju. Bajden je također naredio privatnim poslodavcima sa 100 ili više radnika da osiguraju da njihova radna snaga bude u potpunosti vakcinisana do 4. januara ili da se suoče sa sedmičnim testiranjem na COVID.

Federalni žalbeni sud stavio je na čekanje zahtjev za vakcinaciju za privatne poslodavce prije dvije sedmice nakon što su konzervativne države i kompanije tužile. Slučaj će vjerovatno biti proslijeđen Vrhovnom sudu SAD-a.

Naredba o vakcinaciji za federalne službenike odnosi se na sve radnike izvršne vlasti, kao i na sve zaposlenike saveznih izvođača. Naredba pokriva oko 90% od otprilike 4 miliona federalnih radnika, ali se ne odnosi na zaposlenike koji nisu u izvršnoj vlasti kao što su članovi Kongresa ili zaposleni u pravosuđu.

Osim toga, naredba pokriva federalne odjele i agencije koje su već počele s primjenom mandata vakcinacije: vojsku i druge pripadnike u okviru Ministarstva odbrane, Ministarstva za pitanja veterana, Indijske zdravstvene službe i Nacionalnog instituta za zdravlje.

Državni i lokalni državni radnici u 26 država, uključujući nastavnike i školsko osoblje, također će biti obuhvaćeni pravilima o Bajdenovim vakcinama. To uključuje radnike u nekim državama koje su zabranile vakcinaciju za javne službenike, što je dovelo do još jednog sukoba između država predvođenih GOP-om i demokratske administracije.

Michael Collins pokriva Bijelu kuću. Pratite ga na Twitteru @mcollinsNEWS.

Doprinos: Maureen Groppe

Izvor: USAToday.com

Post ‘Zahtjevi za vakcinu funkcioniraju’: Bijela kuća kaže da je 95% federalnih službenika postupilo u skladu s mandatom vakcine prvi put se pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/vaccine-requirements-work-white-house-says-95-of-federal-employees-have-complied-with-vaccine-mandate/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments