Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsVrhovni sud će saslušati spor oko zakona o identifikaciji birača Sjeverne Karoline

Vrhovni sud će saslušati spor oko zakona o identifikaciji birača Sjeverne Karoline


Vrhovni sud SAD-a Najavljeno je u srijedu da će saslušati slučaj u kojem su republikanci iz Sjeverne Karoline iznijeli pravo na odbranu državnog zakona o identifikaciji birača.

Ovaj zakon je usvojen 2018. godine. Zahtijeva da svi imaju važeću ličnu kartu sa fotografijom u Sjevernoj Karolini da bi glasali. Državno poglavlje NAACPIt-a je odmah osporeno, tvrdeći da takva klauzula nesrazmjerno pogađa crne glasače i glasače Latinske Amerike.

Od tada su republikanski zakonodavci u državi uložili žalbu da guverner Roy Cooper i državni tužilac Joshua Stein – obojica demokrata – nisu na adekvatan način branili zakon od takvih pravnih izazova. Zakonodavci su nastojali da učestvuju u odbrani od tužbe NAACP-a. Nakon odluke 4. okružnog apelacionog suda da oni nisu u mogućnosti da intervenišu, zakonodavno tijelo pod kontrolom GOP-a moglo je preuzeti kontrolu. pitao U avgustu je Vrhovni sud saslušao zahtjeve.

U svom zahtjevu, poslanici su naveli guvernerovo protivljenje zakonu, na koji je stavio veto samo da bi zakonodavno tijelo poništilo njegovu odluku.

Prošlog novembra, birači su vidjeli identifikacione znakove birača u Ruckersvilleu. U srijedu je američki Vrhovni sud rekao da će saslušati žalbu u vezi sa zakonom o identifikaciji birača u Sjevernoj Karolini.
Bill Clark preko Getty Images

“U svojoj izjavi o vetu, on je naveo…Source: https://gt-ride.com/supreme-court-will-hear-dispute-over-north-carolina-voter-id-law/

https://gt-ride.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments