Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsVoziš li za Dan zahvalnosti? Naša kontrolna lista za putovanje pomoći...

Voziš li za Dan zahvalnosti? Naša kontrolna lista za putovanje pomoći će vam da izbjegnete neugodna iznenađenja tokom vožnje.


Za putnike koji planiraju voziti se za Dan zahvalnosti, evo jedne stvari koju treba staviti na vrh svoje liste obaveza: pobrinite se da vaš automobil bude spreman za dugo putovanje.

Preskakanje tog zadatka moglo bi značiti čekanje na ivici puta prije nego što stigne pomoć.

Ellen Edmonds, glasnogovornica moto kluba AAA, kaže da njena organizacija očekuje da će odgovoriti na “oko 400.000” poziva za pomoć na putu tokom sljedeće sedmice.

Bilten o automobilima: Dobijajte sve najnovije vijesti o automobilima u inbox

Kako bi bila sigurna da niste jedan od onih koji vas pozivaju, ona preporučuje da prije odlaska obavite potpuni pregled vozila (dostupno u autosaloni, prodavnicama autodijelova kao što je Pep Boys, kao i na benzinskim pumpama u državama koje zahtijevaju godišnje preglede) — idealno do Ponedjeljak — tako da imate vremena da riješite sve probleme prije nego što krenete na put.

Ali ako ne možete dobiti službeni pregled, evo liste prioriteta stvari koje vozači mogu učiniti kako bi osigurali sigurno putovanje.

Ona kaže da je BET akronim za Battery, Engine, Tires, i ona označava tri važna sistema.

Baterija

“Uvjerite se da je vaša baterija dobro osigurana, da je čista i da na terminalima nema korozije,” kaže Edmonds. Preporučujemo da provjerite bateriju ako je starija od tri godine. Vijek trajanja baterije ovisit će o lokaciji na kojoj živite. Prema njenim riječima, baterije ne traju tako dobro u vlažnim i toplim klimama.

Motor

Sačuvajte svjetla za božićno drvce.  Uvjerite se da nijedna nije upaljena na vašoj kontrolnoj tabli.  Ako postoji neko područje, možete zatražiti da prodavaonica autodijelova provjeri u čemu je tačan problem.

„Uverite se da nemate lampice upozorenja (na komandnoj tabli) i da ništa ne curi ispod automobila kao antifriz,“ savetuje ona.

Da bi vam lampica motora bila upaljena dok je vaš automobil još uvijek u vašem domu, odnesite ga lokalnom distributeru. Ako se to dogodi dok ste na putu, izguglajte najbližu trgovinu tog brenda ili prodavnicu autodijelova.

► Izvještaji potrošača: Lexus je najpouzdanije vozilo u 2022. godini; Tesla, međutim, ima svojih “problema”.

Gume

„Preporučujem najmanje 4/32 gazećeg sloja“, kaže Edmonds, misleći na to koliko debeo gazećeg sloja trebaš na gumi.

Najbolje je staviti četvrtinu naopako u gazeći sloj. Jednom kada glava Džordža Vašingtona nije ispod gazećeg sloja, onda je vreme da promenite gume.

Pravilno napumpavanje guma ključno je za postizanje maksimalne kilometraže sa benzinom. Cijene plina su porasle prije sedam godina. Na unutrašnjoj strani dovratnika možete locirati pravu postavku za svoju gumu na strani vozača.

Trebali biste biti svjesni da lampica za pritisak u gumama može ugasiti ako dođe do velikih promjena temperature. Vrijeme je najvjerovatnije razlog zašto vam se lampica pritiska u gumama gasi nakon samo nekoliko kilometara. Trebali biste provjeriti ima li curenja ako svjetlo ostane upaljeno.

Edmonds savjetuje da provjerite pritisak u gumama vikendom i još jednom prije nego što krenete na put kako biste bili sigurni da nema curenja.

Čisto vjetrobransko staklo nije važno samo za preglednost vozača;  također je neophodan za funkcioniranje mnogih alata za pomoć vozaču kao što su radarski tempomat i pomoć pri zadržavanju trake.

Ostali prijedlozi od Edmondsa:

Očistite vjetrobran prije nego što počnete. „Čisto vetrobransko staklo je važno iz više razloga“, kaže ona. Prljavo vjetrobransko staklo može otežati uvid u vožnju po suncu. Osim toga, ako vaš automobil ima tehnologiju kao što je prilagodljivi tempomat ili pomoć pri održavanju trake, te funkcije se oslanjaju na kameru smještenu iza vjetrobranskog stakla. Neće funkcionirati ako ne vidi i držat će vas budnim noću uz upozorenja.

Dobro pogledajte svoje brisače – prednje i zadnje. „Uverite se da čiste kišu sa malo ili nimalo pruga ili buke, i da nisu napukli ili lomljivi,“ kaže ona. Da biste pronašli pravi tip za svoje vozilo, pogledajte broj svog modela na web stranici proizvođača ili pogledajte priručnik u prolazu u prodavnici autodijelova. Ne zaboravite da stavite strugač za led u automobil za zimu.

Možeš to dopuniti. „Pobrinite se da imate dovoljno tekućine za brisače, jer ako vozite preko nekoliko različitih država, možete naići na različite vrste vremena,“ kaže Edmonds.

A ako vaš auto ima naviku da koristi ulje (gledajući vas, Subaru Foresters iz 2013. i 2014.) dopunite ga prije odlaska i ponesite još jednu litru, lijevak i krpu sa sobom za slučaj da se upali lampica za ulje.

Provjerite jeste li pokriveni za pomoć na cesti Nemojte čekati do najgoreg mogućeg trenutka da otkrijete da je vaša pokrivenost pomoći na cesti istekla. Možete provjeriti svoj status prije nego što počnete paničariti.

Vaš proizvođač može ponuditi pokriće ako je vaše vozilo starije od tri godine. Možda ispunjavate uslove ako imate kreditnu karticu za putovanja. Provjerite web stranicu svakog emitenta da vidite da li postoje naknade. Za mjesečnu nominalnu naknadu, dodajte ovo u svoj plan osiguranja automobila ako se ništa od gore navedenog ne primjenjuje.

Ako se odlučite za AAA rutu, može postojati period čekanja od 2-3 dana prije nego što vaša polisa stupi na snagu. Da biste bili sigurni da imate pravo pokriće, ako planirate da vozite u srijedu, obavezno se prijavite za to do ponedjeljka.

► Idete na putovanje? Evo kako dobiti pomoć na putu kada se vozite daleko od kuće

Uvijek imajte pri ruci komplet za hitne slučajeve. Budite spremni da ponesete torbu sa ćebadima, kaputima i vodom. Edmonds preporučuje korištenje trokutastih znakova opreza umjesto baklji, koje se mogu pokvariti i postati neučinkovite.

Benzin je neophodan. Ne dozvolite da vam rezervoar padne ispod četvrtine pune, savjetuje Edmonds. Trebali biste istražiti mjesta za punjenje električnih automobila.

Zapamtite da COVID i dalje postoji. Zato spakujte maske za sve u automobilu za svaki slučaj i razmislite o tome da sa sobom ponesete plastične kese koje ćete koristiti kao rukavice prilikom pumpanja gasa. AAA također nudi vodič koji će vam pomoći da shvatite ograničenja koja postoje za svaku državu.

Edmonds predlaže da se umjesto umetanja kartice koriste skeneri kreditnih kartica bez dodira. I iz higijenskih razloga i radi zaštite od krađe identiteta, možda biste željeli zadržati duplikat potvrde o vakcinaciji na svom pametnom telefonu.

► Trebate podijeliti dokaz o vakcini? Evo kako pohraniti svoju karticu za vakcinaciju protiv COVID-19 na svom pametnom telefonu

Vaš pas zaslužuje najbolje. Umjesto da pustite svog psa da luta po automobilu, razmislite o tome da uzmete kombinaciju pojasa i pojasa koji se kopča u jedan od sigurnosnih pojaseva. Možete biti sigurni da vaš pas neće biti ostavljen u slučaju nesretne nezgode. Kako bi se vaš pas mogao lako vezati kada se treba istegnuti, držite mu povodac u bočnom džepu. Još jedan podsjetnik: Obavezno ponesite torbe sa sobom koje će vam pomoći da počistite za svojim psom.

Ali šta će se dogoditi ako se to ne dogodi prije vašeg putovanja za Dan zahvalnosti?

Edmonds savjetuje: “Onda je potrebno završiti prije Božića.”

Izvor: USAToday.com

Objava Vozite li se za Dan zahvalnosti? Naša kontrolna lista za putovanje pomoći će vam da izbjegnete neugodna iznenađenja tokom vožnje. prvi put se pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/are-you-driving-for-thanksgiving-our-road-trip-checklist-will-help-you-avoid-unpleasant-surprises-while-driving/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments