Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsU presudi Kajlu Ritenhausu je objašnjeno: 'Ako mu verujete kada kaže samoodbrana,...

U presudi Kajlu Ritenhausu je objašnjeno: ‘Ako mu verujete kada kaže samoodbrana, onda ga morate osloboditi’


Porotnici koji su oslobodili Kylea Rittenhousea po pet optužbi protiv njega – od namjernog ubistva preko neopreznog ubistva do bezobzirnog ugrožavanja – još nisu javno govorili.

Biće upitani: “Gdje ste pronašli razumnu sumnju?”

Jamie White, advokat za građanska prava, rekao je za USA TODAY da tinejdžer iz Illinoisa nije proglašen krivim u polarizirajućem slučaju u petak. Ovo se dešava više od godinu dana nakon što je ubio dvojicu muškaraca i ranio trojicu tokom protesta u Kenoshi.

“Nisu morali da iznose razumnu sumnju”, rekao je Vajt, advokat odbrane sa sjedištem u Michiganu koji je zastupao desetke žrtava seksualnog zlostavljanja u predmetima visokog profila koji uključuju izviđače Amerike i Larryja Nassara, osramoćenog bivšeg doktorica američkog ženskog gimnastičkog tima. . “Nikada nisu stigli tamo. Radilo se o tome da li se on (Rittenhouse) ponašao razumno u vrijeme pucnjave?”

“Razumna sumnja je bila samoodbrana”, tvrdila je Lara Yeretsian, veteranka odbrane za krivična djela sa sjedištem u Los Angelesu.

“Ako ste ih uvjerili u samoodbranu, ako ih natjerate da povjeruju da je sve što je uradio bilo da odbrani svoj život i da mu je život bio u opasnosti, da ako nije pucao u te ljude, on bi sam bio mrtav, to je to”, rekao je Yeretsian, koji je radio na predmetima visokog profila, uključujući odbranu Michaela Jacksona i Scotta Petersona.

Reakcije na presudu Kyle Rittenhouse“Pravosudni sistem je pokvaren” u “Pravosudni sistem radi”.

“Što se tiče njegovog svjedočenja, porotnici su ga očito smatrali vjerodostojnim i to je samo po sebi ogromno”, dodala je. “Ako mu vjerujete kada kaže samoodbrana, onda ga morate osloboditi.”

Ni ostali pravni stručnjaci nisu bili iznenađeni presudom.

Julius Kim, bivši tužilac i advokat odbrane Wisconsina, izjavio je da je svako mogao vidjeti dokaze kako bi vidio da se porota može boriti da donese jednoglasnu presudu da se Kyle Rittenhouse nije branio sam.

“Ovdje nisu odlučivali – kome više vjeruju. Odlučivali su o vrlo konkretnom pravnom pitanju: da li misle da su tužioci dokazali van razumne sumnje da to nije bila samoodbrana,” Dan Abrams, glavni pravni analitičar ABC-a Večeras Svjetske vijestiTakođe je naveo da su snimci bili posebno upečatljivi na žiri jer su uključivali snimke pucnjave.

USA TODAY je saznao da državni tužilac Thomas Binger nije pomogao njihovom slučaju. Tako su rekli pravni stručnjaci.

Dok je Vajt rekao da ga “uopšte nije impresionirao tužilac”, iako je takođe priznao da nije imao pristup svim dokazima, složio se sa Bingerovim argumentom poroti da “kada govorite o samoodbrani, mora biti proporcionalno – a upotreba poluautomatske puške na nekoga ko te udara nogama ili te udara skejtbordom nije proporcionalna.”

„Ako će nešto da preokrene stvar, mislio sam da će to biti taj argument, da ne možete doneti pištolj u tuču pesnicama“, rekao je Vajt. “Ali, u ovom slučaju, porota je odlučila da možete.”

Pomoćnik okružnog tužioca Thomas Binger drži pogled ka plafonu dok čeka da se pročitaju presude na suđenju Kyleu Rittenhouseu u sudnici okruga Kenosha u petak.

Ovo su bile žrtve pucnjave Kylea Rittenhousea. Anthony Huber, Joseph Rosenbaum, Gaige Grosskreutz

Bingerova nesposobnost da utiče na porotu u vezi s proporcionalnom upotrebom sile bila je ključni momenat u suđenju koje je počelo tako što se on već suočavao sa “teškom bitkom”, rekao je Jerecijan za USA TODAY.

“Čak su i svjedoci optužbe podržavali argument odbrane – kada je jedan preživjeli svjedočio da je uperio pištolj u Rittenhousea i tada ga je Rittenhouse upucao, to je dovoljno za porotu”, rekla je ona.

Stavljanje Rittenhousea na sud, rekao je Yeretsian, bio je “rizičan, ali ispravan potez, posebno u suđenju u kojem ga gleda cijela nacija”. Rittenhouseovo emocionalno svjedočenje – on je u jednom trenutku zaplakao – išlo mu je u prilog, rekla je.

“Ima ovo dječje lice, prolio je suze, koje bi mogle povući neke srce – branioci računaju na te stvari”, rekao je Yeretsian. “Ali osim nekoliko trenutaka plakanja i emotivnosti, bio je prilično miran i u stanju da objasni svoju stranu. Delovao je kao kredibilan.”

Dodala je: “(porota) je prihvatila argument samoodbrane, i to je zapravo suština.”

Izvor: USAToday.com

Objava presude Kyleu Rittenhouseu, objašnjava: ‘Ako mu vjerujete kada kaže samoodbrana, onda ga morate osloboditi’ prvo se pojavio u News Dailyju.

Source: https://philippinenewsdaily.com/the-kyle-rittenhouse-verdict-explained-if-you-believe-him-when-he-says-self-defense-then-you-have-to-acquit-him/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments