Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsTužilaštvo: Ahmaud Arberi je napadnut jer je bio 'crnac koji trči'

Tužilaštvo: Ahmaud Arberi je napadnut jer je bio ‘crnac koji trči’


Tužilaštvo je u ponedjeljak zaključilo svoje argumente na suđenju trojici bijelaca koji su jurili i ubili Ahmauda Arberyja, rekavši porotnicima da je 25-godišnjak napadnut samo zato što je trčao dok je Blek.

“Donijeli su odluku da napadnu Ahmauda Arberyja na svojim prilazima, jer je on bio crnac koji je trčao niz ulicu”, rekla je tužiteljica Linda Dunikoski porotnicima.

Dunikoskijeva završna riječ zasnovana je na dokazima predstavljenim na suđenju da Arbery nikada nije ukrao ništa sa gradilišta u kvartu Džordžije gdje je smrtno pogođen, a također nikada nije predstavljao neposrednu prijetnju Gregoryju i Travisu McMichaelu ili Williamu Bryanu, trojici muškaraca optuženih u njegovom ubijanje.

U svojoj završnoj riječi 12. dana pomno praćenog suđenja, Dunikoski je također dovela u pitanje legitimnost McMichaelovih i Bryanovih tvrdnji da su pokušavali izvršiti “hapšenje građana”. Tvrdila je da trojica muškaraca nisu iznijela nikakve dokaze i čak nisu tvrdili da su svjedočili kako je Arbery opljačkao bilo koju kuću u naselju Satilla Shores.

Podsjetila je porotnike da bi se prema zakonu države Gruzije koji reguliše hapšenja građana, navodno djelo moralo dogoditi u “prisutstvu privatnog građanina”. Prekršaj bi takođe morao da bude krivično delo ― pa čak i da su tvrdnje optuženih o Arberiji potvrđene, ometanje poseda ili lutanje je prekršaj, a ne krivično delo.

Tužiteljica Linda Dunikoski iznosi završnu riječ poroti tokom suđenja Travisu McMichaelu, Gregoryju McMichaelu i Williamu “Roddieju” Bryanu u ponedjeljak u zgradi suda Glynn okruga u Brunswicku, Georgia. Trojica muškaraca optužena su za ubistvo 25-godišnjeg Ahmauda Arberyja u februaru 2020.
AP Photo/Stephen B. Morton, Pool

Dunikoski je takođe ispitivao tvrdnju Travisa McMichaela o samoodbrani, tvrdeći da je on bio agresor u smrtonosnoj potjeri za Arberyjem.

„Evo u čemu je stvar, dame i gospodo“, rekao je Dunikoski. “Ne možete tražiti samoodbranu u određenim okolnostima. … Ako ste inicijalni neopravdani agresor, ne možete tražiti samoodbranu. Ako počiniš krivično djelo protiv nekoga, ne smiješ tražiti samoodbranu.”

Dunikoski je rekao da su izjave Travisa McMichaela na suđenju “potpuno izmišljene” i da su u suprotnosti s izjavama koje je on ranije dao policiji, uključujući tvrdnje o čamcu vlasnika nekretnine Larryja Englisha, s kojeg je Ingliš tvrdio da je neko ukrao elektronsku opremu 2019. godine.

English je bio vlasnik gradilišta na kojem su optuženi rekli da su vidjeli Arberyja. U snimljenom iskazu, međutim, Ingliš je svjedočio da ništa nije ukradeno sa mjesta, uključujući sve do dana kada je Arbery ubijen.

Dok je Travis McMichael spominjao engleski brod na tribini, on to nikada nije spomenuo policiji. Travis McMichael je također svjedočio tokom suđenja da je Arbery nikada nije pretio povredom nego tokom njihovog susreta, ali je samo nastavio da beži.

Advokat odbrane Kevin Gough tvrdio je prošlog petka da je Arbery odgovoran za sopstvenu smrt jer se nije “potčinio” trojici bijelaca, a također je kritizirao prisustvo crnih pastora u sudnici. Travis McMichael je svjedočio da je mahao pištoljem kako bi deeskalirao situaciju između njega i Arberyja prije nego što je na kraju ubio 25-godišnjaka.

McMichaels i Bryan svi su optuženi za teško ubistvo, pokušaj lažnog zatvaranja i otmicu. Oni se također suočavaju s federalnim optužbama za zločine iz mržnje. Arberyjevo ubistvo prošle godine izazvalo je nacionalno bijes nakon što je snimak napada koji je snimio Bryan postao viralan.

Odbrana je započela završnu riječ u ponedjeljak ujutro i nastavit će se poslijepodne. Zatim će sudija Timothy Walmsley izdati upute poroti dok porotnici razmatraju presudu.

Rasni sastav porote, koju čini 11 bijelih porotnika i jedan crni porotnik, doveden je u pitanje tokom postupka. Walmsley je odbio promijeniti sastav porote jer zakon Gruzije ograničava njegova ovlaštenja.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

The post Tužilaštvo: Ahmaud Arbery je napadnut jer je bio ‘Crnac koji trči’ prvi put se pojavio na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/prosecution-ahmaud-arbery-was-attacked-because-he-was-a-black-man-running/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments