U petak je sastanak Svjetske zdravstvene organizacije za rješavanje naglog porasta incidencije COVID-19 u Južnoj Africi. Za porast se okrivljuje novi virus.

Joe Phaahla, južnoafrički ministar zdravlja, identificirao je novu varijantu kao B.1.1.529 i rekao da se čini vrlo zaraznom među mladim ljudima.

BBC izvještava da se čini da je ova nova varijanta bila najviše mutirana u trenutnoj epidemiji. James Gallagher (zdravstveni dopisnik) napisao je da je jedan naučnik nazvao ovu varijantu “užasnom”. Sastanak SZO će vjerovatno dovesti do toga da će varijanta dobiti grčko kodno ime slično varijanti Delta.

Video

“Ova varijanta nas je iznenadila”, rekao je Tulio de Oliveira, direktor Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoj Africi, za novinsku kuću. To je skok u evoluciju [and]Mnogo više mutacija nego što smo očekivali.”

NABAVITE NAJNOVIJE O KORONOVIRUSU

Ministar zdravlja Joe Phaahla u posjeti kazinu Grand West 20. avgusta 2021. u Cape Townu, Južna Afrika.  (Fotografija Brentona Geača/Gallo Images preko Getty Images)

Časopis Nature izvještava da je varijanta prvi put otkrivena u Bocvani ovog mjeseca. Prema izvještaju, naučnici su pokušavali otkriti može li ova varijanta izbjeći imunološki odgovor. Jedan istraživač u Johanesburgu je rekao: “Letimo warp brzinom.”

 Pregled lokacije za vakcinaciju Discovery Health Covid-19 21. oktobra 2021. u Sandtonu, Južna Afrika.  (Fotografija Papi Morake/Gallo Images preko Getty Images)

Aris Katzourakis je stručnjak za viruse iz Oksforda. Rekao je da “smanjuje efikasnost vakcine jer ima toliko promena”.

ZVANIČNIK STL HEALTH KRITIKOVAN jer je PROTIVNIKE MANDATA COVID-19 nazvao ‘LUNAČNIM FRIŽOM’

Britanski zvaničnici najavili su u petak da će zabraniti letove iz Južne Afrike, pet južnoafričkih…