Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsSuđenje Kyleu Rittenhouseu: Porota odlučuje o presudi; sudija vaga pogrešno suđenje....

Suđenje Kyleu Rittenhouseu: Porota odlučuje o presudi; sudija vaga pogrešno suđenje. MSNBC-u je zabranjen pristup sudnici


KENOSHA, Wis. – Porotnici na suđenju Kyleu Rittenhouseu raspravljali su o presudi treći dan u četvrtak, dok sudija razmatra zahtjev odbrane za poništavanje postupka.

Ključni dokaz u tužilaštvu – snimak dronom koji pokazuje kako Rittenhouse kobno pucaPrva osoba na koju je pucao bio je on. u noći 25. avgusta 2020. – dovedeno je u pitanje u srijedu kada su advokati Rittenhousea rekli da su dobili verziju snimka slabijeg kvaliteta.

Rittenhouse, 18, optužen je za namjerno ubistvo prvog stepena, ubistvo iz neopreznosti prvog stepena i pokušaj namjernog ubistva prvog stepena zbog pucnjave koja se dogodila tokom nasilne noći protesta zbog policijske brutalnosti u Kenoshi, Wisconsin. Ako bude osuđen, Rittenhouse se suočava sa doživotnom robijom.

Zahtjev za poništavanje postupka bio je posljednji zaokret u dramatičnom suđenju koje je trajalo više od nedelju dana i sadrži desetine svjedoka i video-snimaka. Ritenhaus tvrdi da se samo branio. Država, međutim, kaže da je Rittenhouse zapravo htio da izazove tuču kada je 17-godišnjak donio svoju pušku u stilu AR-15 u grad. To je stvorilo aktivnu šutersku situaciju.

Provjerite ponovo za ažuriranja od srijedeOdbrana traži pogrešno suđenje preko video snimka

Sudija Bruce Schroeder, koji je izazvao i oštre kritike i visoke pohvale zbog načina na koji je vodio slučaj, tek treba da donese odluku o zahtjevu za poništavanje postupka. Rittenhouseu ne bi bilo dozvoljeno da se vrati na suđenje da nije odlučio o prijedlogu svoje odbrane za poništavanje suđenja s predrasudama.

Rittenhouse je smrtno ubio Josepha Rosenbauma i Anthonyja Hubera i ranio Gaigea Grosskreutza tokom napete noći protesta. Jacob Blake, crnac kojeg je bijeli policajac paralizirao do struka, bio je uzrok nemira. Sve federalne i državne optužbe protiv policajca su odbačene.

Ritenhaus je takođe optužen za bezobzirno ugrožavanje. Porota je dobila instrukcije da razmotri manje optužbe za određene tačke.

Sudija izuzima MSNBC

Schroeder je u četvrtak zabranio MSNBC-u iz zgrade suda nakon što je policija rekla da je nakratko pritvorila čovjeka koji je pratio autobus porote i možda je pokušao fotografirati porotnike – posljednji dramatičan zaokret u slučaju političkih podjela u kojem se vidi sve od vikanja utakmica na sudu, ispada suza i reakcije na postupke i primjedbe sudije.

Schroeder je naveo da je čovjek tvrdio da je radio za MSNBC.

NBC News je u saopćenju naveo da je muškarac bio honorarni radnik koji je dobio prijavu za saobraćajni prekršaj koji se dogodio u blizini vozila porote, te da “nikada nije kontaktirao niti namjeravao kontaktirati porotnike tokom vijećanja, niti ih je fotografirao niti namjeravao fotografirati .”

Kako se navodi u saopštenju, mreža žali zbog incidenta i u potpunosti će sarađivati ​​u istrazi.

Sudskim nalogom, porotnici koji su počeli vijećanje u utorak su anonimizirani. Schroeder je izjavio da su se vozili u autobusu sa pokrivenim prozorima kako bi spriječili da vide znakove u vezi sa slučajem.

Schroeder je naveo da je čovjeku koji je pratio autobus porote to rekao šef New Yorka. “Stvar je u ovom trenutku pod daljom istragom”, rekao je on.

Policija Kenosha je saopštila da je osumnjičeni privremeno priveden, a iznijela je više prijava vezanih za saobraćaj.

Sudija je to nazvao “izuzetno ozbiljnom stvari” i rekao da će biti “proslijeđen nadležnim organima na dalje postupanje”.

Advokati se prepiru oko snimka dronom

Porotnici su u srijedu poslali Schroderu pitanje kako mogu pogledati video dokaze. Advokati su se potom posvađali oko ključnih snimaka dronova.

Advokat odbrane Corey Chirafisi pozvao je na poništavanje postupka u popodnevnim satima, rekavši da se to pitanje odnosi na osnovnu pravičnost i da nisu shvatili da je snimak lošije kvalitete sve do petka, kada su obje strane raspravljale o uputama porote.

Prema tvrdnjama države, Rittenhouse je potaknuo napad. Ovo bi izazvalo sumnju u sposobnost Rittenhousea da tvrdi samoodbranu. Tužioci kažu da se na snimku vidi kako Rittenhouse diže pušku na par koji je bio s Rosenbaumom veći dio noći. Prema njihovim riječima, ta akcija je izazvala Rozenbaumovu poteru za Ritenhausom koji je četiri puta pucao u Rosenbauma nenaoružanog nakon što su mnogo trčali.

Odbrana je rekla da to nije ono što video pokazuje, dodajući da se Rosenbaum cijelu noć ponašao agresivno i iracionalno, prijeteći da će ubiti Ritenhausa ako ga uhvati samog.

Snimak nije ušao u igru ​​na suđenju sve do 5. novembra, kada je bivši zaposlenik vlasnika kompanije koja je upravljala dronomVideo je u srijedu dat pomoćniku okružnog tužioca Jamesu Krausu. Video je podijeljen u nekom trenutku tokom procesa dijeljenja.kod branilaca došlo je do zgušnjavanja spisa, čime je smanjen njegov kvalitet.

Međutim, Kraus je doveo u sumnju tvrdnju odbrane da nisu imali kvalitetniju verziju, rekavši da je Rittenhouseov bivši advokat, John Pierce, podijelio snimak s drona prošle godine na Fox News-u “Tucker Carlson Tonight” i da se čini da je snimak biti visoke rezolucije.

Porotnicima je prikazan snimak tokom suđenja i dat im je laptop koji je uključivao i druge video zapise za pregled tokom vijećanja. Schroeder im je također dozvolio da gledaju na velikom TV-u visoke rezolucije u sudnici, dok su svi ostali zaključani.

Međutim, Schroeder je rekao da mu je “veoma muka” zbog snimka s drona i izrazio je zabrinutost da li je bio tehnološki ispravan ranije u suđenju.

Vruće tačke za podjeluSuđenje Arberyju i slučaj Rittenhouse odražavaju dublje političke, rasne podjele

O pogrešnom postupku nije odlučio sudija

Schroeder je u srijedu dozvolio poroti da nastavi sa pregledom dokaza, ali je rekao da će zahtjevi za poništavanje postupka morati biti riješeni ako bude donesena osuđujuća presuda. Čak i ako je Rittenhouse osuđen, sudija i dalje može dozvoliti da se zahtjev odbaci bez predrasuda. Rittenhouse također može uložiti žalbu na odluku po tim istim tačkama.

Pristalice Rittenhousea dugo su odbacivale mogućnost da Rittenhouse bude osuđen. Međutim, Rittenhouse je tražio poništenje suđenja.

Prošle sedmice su advokati odbrane zatražili poništeno suđenje. Advokati odbrane su tvrdili da su tužioci dali neprimjerene komentare o Rittenhouseovom pravu na šutnju, a zatim pokušali iznijeti dokaze koje je sudija ranije odbacio kao neprihvatljive.

Zvaničnici odbrane su u ponedjeljak izrazili zabrinutost zbog nadzornog drona. Schroeder je u srijedu pojasnio da još nije pročitao pismeni zahtjev i želi da tužiocima da vremena da odgovore. Do srijede nisu.

Šreder u centru pažnje:Zgrada suda Kenosha dobila je pisma podrške, kao i kritike od sudije Rittenhouse.

Koju kaznu bi Rittenhouse mogao odslužiti u zatvoru?

Iako Rittenhouseova najozbiljnija optužba, prvostepeno namjerno ubistvo u Huberovoj smrti, uključuje obaveznu doživotnu kaznu, mogao bi se suočiti i sa dugom zatvorskom kaznom zbog drugih optužbi.

Porotnici mogu razmotriti niže optužbe za Huberovu smrt koje bi mogle nositi do 60 godina zatvora, a optužba za neoprezno ubistvo prvog stepena u Rosenbaumovoj smrti također nosi do 60 godina uz dodatnih pet godina za “upotrebu opasnog oružja” modifikator.

Nema dodatnih troškovaRittenhouseova porota će razmotriti manje optužbe u slučajevima smrtonosne pucnjave. Hajde da vidimo šta ovo znači.

Grosskreutzov pokušaj namjernog ubistva prvog stepena mogao bi rezultirati kaznom od 60 godina plus pet dodatnih godina za korištenje istog modifikatora oružja. Žiri može razmotriti i druge manje naknade.

Svaka tačka optužnice za bezobzirno ugrožavanje sigurnosti prvog stepena, povezana s neidentifikovanim muškarcem i reporterom Daily Caller-a, nosi do 12½ godina zatvora, plus petogodišnji modifikator oružja. Rittenhouse je pucao u čovjeka dva puta, prije nego što je pucao u Grosskreutza i Hubera. Kako prenosi Daily Caller, metak je proletio pored reportera koji je bio prisutan na mjestu pucnjave u Rosenbaumu.

Doprinos: Elliot Hughes i Ashley Luthern, Milwaukee Journal Sentinel; Associated Press

Izvor: USAToday.com

Nakon suđenja Kyleu Rittenhouseu: Porota odlučuje o presudi; sudija vaga pogrešno suđenje. MSNBC-u je zabranjen pristup sudnici, prvi put se pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/kyle-rittenhouse-trial-jury-decides-on-verdict-judge-weighs-mistrial-msnbc-is-barred-from-the-courtroom/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments