Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsStu Rasmussen, prvi američki otvoreno transrodni gradonačelnik, preminuo u 73

Stu Rasmussen, prvi američki otvoreno transrodni gradonačelnik, preminuo u 73


Stewart “Stu” Rasmussen, prva otvoreno transrodna osoba koja je obavljala funkciju gradonačelnika 19. novembra, umro je u jednom američkom gradu. Imao je 73 godine.

Rasmussen, samoproglašena “rodna anarhistkinja” koja je koristila i on/on i ona/njene zamjenice, nadživjela je svoju suprugu Victoria Sage. U ovom članku HuffPost koristi oba skupa zamjenica.

Kyle Palmer, koji je sadašnji gradonačelnik Silvertona, Oregon, potvrdio je smrt svog prethodnika u dugoj objavi na Facebooku prošle sedmice. Palmer je izjavio da je Rasmussen nekoliko sedmica primao hospicijsku njegu kod kuće zbog metastatske prostatektomije.

“Dao je primjer članovima naše zajednice koji su trebali vidjeti da je bezbedno živjeti svoje živote otvoreno u našoj zajednici”, napisao je Palmer. “Tješi me saznanje da ga više ne boli.”

Vijest o Rasmussenovoj smrti izazvala je saučešće prijatelja, LGBTQ zagovornika i zakonodavaca na društvenim mrežama.

Demokrata je postao istaknut 1988. godine kada je prvi put izabran za gradonačelnika Silvertona – koji se nalazi oko 15 milja istočno…Source: Stu Rasmussen, prvi američki otvoreno transrodni gradonačelnik, preminuo u 73

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments