Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsSikhi izloženi lažnim profilima na društvenim mrežama

Sikhi izloženi lažnim profilima na društvenim mrežama


Sikhi izloženi lažnim profilima na društvenim mrežama

Shruti Menon & Flora Carmichael
BBC Reality Check & BBC Monitoring

Objavljeno
prije 2 sata

Dijeli

Razotkriveno je da je stvorena mreža lažnih profila na društvenim mrežama, koji tvrde da predstavljaju Sikhe i koji potiču narative koji izazivaju podjele.

U izvještaju koji je ekskluzivno podijeljen s BBC-jem prije objave u srijedu identifikovano je 80 naloga unutar mreže. Ovi nalozi su sada suspendovani zbog lažnih informacija.

Ova operacija utjecaja promovirala je hinduistički nacionalizam, kao i proindijske narative na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

Benjamin Strick (autor izvještaja) je izjavio da je svrha mreže da promijeni percepciju o važnim pitanjima vezanim za nezavisnost Sikha, ljudska prava i vrijednosti.

Ova mreža nije povezana s indijskom vladom. BBC nije odgovorio na naš zahtjev.

‘lutke od čarapa’

Koristio je “sock marionetu”, ili lažne, račune za rad. Njima upravljaju stvarni ljudi, a ne roboti.

Lažni profili su tvrdili da su “Pravi Sikhi” i koristili su imena Sikha. Lažni profili su koristili #RealSikh hashtagove da podrže i diskredituju različite političke stavove.

Prema izvještaju neprofitne organizacije Centar za informacijsku otpornost, mnogi nalozi su koristili lažne profile na više platformi. Nalozi su imali identična imena i dijelili su slične fotografije profila i naslovnice. Oni također…Source: Sikhi izloženi lažnim profilima na društvenim mrežama


https://virtualtrener.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments