Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsSAD su oslobodile dvojicu kidnapovanih misionara, navodi humanitarna grupa

SAD su oslobodile dvojicu kidnapovanih misionara, navodi humanitarna grupa


Dva od 17 članova misionarske grupe koji su kidnapovani u oktobru oslobođeni su na Haitiju i na sigurnom su, objavila je u nedjelju crkvena organizacija sa sjedištem u Ohaju.

Kršćanska ministarstva pomoći saopćila su da ne mogu dati ili potvrditi imena oslobođenih, razloge njihovog puštanja, odakle su ili gdje se nalaze.

“Mogu se dati samo ograničene informacije, ali možemo izvijestiti da su dva taoca koja su oslobođena sigurna, raspoložena i zbrinuta”, napisala je organizacija u saopštenju za javnost.

Otmice su se dogodile 16. oktobra, nekoliko dana nakon što je tim američkih zvaničnika posjetio siromašnu naciju i obećao podršku njenim mjerama protiv bandi. Među 16 američkih državljana i 1 Kanađanin u ovoj grupi bilo je petero djece. Otet je i vozač sa Haitija.

400 Mawozo, haićanska banda preuzela je odgovornost za otmicu. Wilson Joseph je bio vođa bande i prijetio je ubistvom misionara ako se ne povinuju njegovim zahtjevima.

Rekao je: “Kunem se Thunderom da ću, ako ne dobijete odgovor koji želim, baciti metak u glave ovih Amerikanaca.” Video je objavljen na društvenim mrežama samo nekoliko dana nakon otmice.

‘Silazak u pakao’:Mnogo prije nego što su američki misionari bili u centru pažnje, otmice i bande su preuzele vlast.

Svugdje postoji opasnost za bandeHaićanin priča porodici o sopstvenom iskustvu otmice

Prijetio je i premijeru Arielu Henryju i šefu Haitijske nacionalne policije Leonu Charlesu.

Najmanje 328 žrtava otmice prijavljeno je Haitijskoj nacionalnoj policiji u prvih osam mjeseci 2021. godine, u poređenju sa ukupno 234 za cijelu 2020., prema izvještaju koji je u septembru objavio Integrirani ured Ujedinjenih naroda na Haitiju poznat kao BINUH.

Američka vlada pozvala je američke građane da napuste Haiti zbog sve veće nesigurnosti u zemlji i ozbiljnog nedostatka goriva.

Doprinos Associated Pressu

Izvor: USAToday.com

Objava Dvojica kidnapovanih misionara puštena od strane SAD, države humanitarne grupe prvi put se pojavila u News Dailyju.Source: https://philippinenewsdaily.com/two-kidnapped-missionaries-are-released-by-the-us-aid-group-states/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments