Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsSAD oslobađaju 50 miliona barela strateških rezervi nafte usred rasta cijena gasa

SAD oslobađaju 50 miliona barela strateških rezervi nafte usred rasta cijena gasa


VAŠINGTON – Predsjednik Joe Biden pušta 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi nafte kako bi snizio cijene zbog nedavnog skoka cijena plina i rastuće inflacije, objavila je u utorak Bijela kuća.

Ministarstvo energetike će u zamjenu pustiti 32 miliona barela nafte. To će se dogoditi tokom nekoliko mjeseci. Nafta koja se na kraju vrati u strateške rezerve nafte vratit će se u nju. Narednih mjeseci će biti pušteno još 18 miliona barela, što će ubrzati prodaju nafte koju je Kongres prethodno odobrio.

Bijela kuća je u utorak ujutro objavila saopštenje u kojem se navodi da američki potrošači osjećaju posljedice viših cijena plina i svojih računa za grijanje.

“Zato predsjednik Bajden koristi svaki alat koji mu je dostupan da radi na snižavanju cijena i rješavanju nedostatka ponude.”

Puštanje nafte iz nacionalnih zaliha odvijat će se paralelno s drugim zemljama, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Republiku Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Više:Da li rastu cijene benzina zbog ‘nezakonitog ponašanja’? Bajden poziva regulatore da istraže.

Cijene energenata i inflacija su u stalnom porastu

Biden je bio pod sve većim političkim pritiskom da Amerikancima pruži olakšanje od viših cijena gasa i da preduzme korake da ukroti inflaciju, koja je prošlog mjeseca dostigla maksimum u 31-godišnjoj. Republikanci su okrivili Bajdenovu politiku za povećanje cijena robe široke potrošnje i cijena energije. Demokrate su, međutim, istakle…Source: https://philippinenewsdaily.com/us-releases-50m-barrels-of-strategic-oil-reserves-amid-rising-gas-prices/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments