Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsSAD će osloboditi 50 miliona barela iz strateških rezervi nafte usljed rastućih...

SAD će osloboditi 50 miliona barela iz strateških rezervi nafte usljed rastućih cijena plina


VAŠINGTON – Predsjednik Joe Biden pušta 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi nafte kako bi snizio cijene zbog nedavnog skoka cijena plina i rastuće inflacije, objavila je u utorak Bijela kuća.

Trideset dva miliona barela koje pusti Ministarstvo energetike bit će razmjena u narednih nekoliko mjeseci, nafta koja će se na kraju vratiti u strateške rezerve nafte u godinama koje dolaze. Narednih mjeseci će biti pušteno još 18 miliona barela, što će ubrzati prodaju nafte koju je Kongres prethodno odobrio.

“Američki potrošači osjećaju utjecaj povišenih cijena plina na pumpi i na računima za grijanje svojih kuća, a američke kompanije također, jer opskrba naftom nije pratila potražnju dok globalna ekonomija izlazi iz pandemije”, Bijela kuća navedeno je u saopćenju rano u utorak.

“Zato predsjednik Bajden koristi svaki alat koji mu je dostupan da radi na snižavanju cijena i rješavanju nedostatka ponude.”

Puštanje nafte iz nacionalnih zaliha odvijat će se paralelno s drugim zemljama, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Republiku Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Više:Da li je ‘nezakonito ponašanje’ razlog poskupljenja gasa? Bajden poziva regulatore da saznaju

Inflacija, cijene energije su stalno rasle

Biden je bio pod sve većim političkim pritiskom da Amerikancima pruži olakšanje od viših cijena gasa i da preduzme korake da ukroti inflaciju, koja je prošlog mjeseca dostigla maksimum u 31-godišnjoj. Republikanci su okrivili Bajdenovog…Source: SAD će osloboditi 50 miliona barela iz strateških rezervi nafte usljed rastućih cijena plina

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments