Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsRijetko prvo štampanje Ustava SAD prodato je po rekordnoj cijeni na aukciji

Rijetko prvo štampanje Ustava SAD prodato je po rekordnoj cijeni na aukciji


NJUJORK (AP) – Rijetka prva štampa američkog Ustava prodata je na Sotheby’s u New Yorku za 43,2 miliona dolara, što je rekordna cijena za dokument ili knjigu prodatu na aukciji.

Kupac, menadžer hedž fonda Kenneth Griffin, pozajmiće dokument Muzeju američke umjetnosti Crystal Bridges u Bentonvilleu, Arkanzas, za javnu izložbu, objavio je Sotheby’s u petak.

Griffin je bio izvršni direktor i osnivač Citadel Multinational Hedge Funda. Nadmašio je međunarodnu gomilu od 17.000 entuzijasta kriptovaluta.

“Ustav SAD-a je sveti dokument koji garantuje prava svakog Amerikanca i svih onih koji to žele”, rekao je Griffin u izjavi. “Zato namjeravam osigurati da ovaj primjerak našeg ustava bude dostupan svim Amerikancima i posjetiteljima da ga pogledaju i cijene u našim muzejima i drugim javnim prostorima.”

Kenneth Griffin (menadžer hedž fonda) će kupiti dokument za izložbu u Crystal Bridges Muzeju američke umjetnosti koji se nalazi u Bentonvilleu.
preko Associated Pressa

Predsjednica odbora Crystal Bridges Olivia Walton rekla je: „Čast nam je što možemo izložiti jedan od najvažnijih dokumenata u istoriji naše nacije sa naše lokacije u srcu Amerike.

Alice Walton, kćerka Sama Waltona, otvorila je muzej 2011. godine.

Dokument koji je Griffin kupio na aukciji u četvrtak uveče bio je jedan od 13 poznatih primjeraka prvog štampanja Ustava i jedan od samo dva u privatnim rukama.

Posljednju štampu Ustava prodao je na aukciji 1988. S. Howard Goldman, investitor za nekretnine.

Prihod od prodaje u četvrtak koristit će fondaciji koju je osnovala Goldmanova udovica, Dorothy Tapper Goldman, kako bi unaprijedila razumijevanje ustavnih principa.

“Večerašnja prodaja ovog izuzetno retkog i važnog štampanog Ustava bila je monumentalna i istorijska prilika”, rekao je Selby Kiffer, viši međunarodni specijalista Sotheby’s za knjige i rukopise, u izjavi.

Kifer je rekao da rezultat aukcije odražava koliko je Ustav relevantan, “ne samo u Americi već i za globalnu demokratiju”.

ConstitutionDAO je bio niži ponuđač. Na Tviteru je objavio da će prikupiti milione za kupovinu Ustava. DAO je organizacija decentralizovane autonomije. Ovo je tip kompanije koju vodi zajednica koja radi na blockchain tehnologiji.

ConstitutionDAO je tvitovao u četvrtak uveče, „Pokazali smo svijetu šta su kripto i web3, uključivši hiljade ljudi u proces, uključujući kustose muzeja i umjetničke direktore koji su sada uzbuđeni što će nastaviti s učenjem.”

Grupa je dodala: “Bili smo prvi DAO s kojim je Sothebys ikada radio, ali sigurni smo da nećemo biti posljednji.”

Prethodni aukcijski rekord za knjigu ili rukopis postavljen je 1994. godine kada je Bill Gates kupio Codex Leicester Leonarda da Vincija kod Christie’sa za 30,8 miliona dolara.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Post Rijetka prva štampa američkog Ustava prodata po rekordnoj cijeni na aukciji pojavila se prvo na Breaking News.

Source: https://gt-ride.com/a-rare-first-printing-of-the-u-s-constitution-sells-for-a-record-price-at-auction/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments