Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsPunjači za električne automobile biće instalirani u novim domovima širom Engleske, prema...

Punjači za električne automobile biće instalirani u novim domovima širom Engleske, prema zakonu


Punjači za električne automobile biće instalirani u novim domovima širom Engleske, prema zakonu

Autor Michael Race
BBC News, Poslovni reporter

Objavljeno
prije 2 sata

Dijeli

izvor slike, Getty Images

Premijer će objaviti da novi domovi i zgrade širom Engleske moraju instalirati stanice za punjenje električnih vozila od sljedeće godine.

Prema vladinim procjenama, ovaj potez bi mogao dovesti do čak 145.000 punjača širom zemlje u jednoj godini.

Ovaj zakon se primjenjuje na nove supermarkete, zgrade i radna mjesta koja su podvrgnuta velikom renoviranju.

Kako Velika Britanija planira prijeći na električne automobile do 2030. godine, novi automobili na dizel i benzin također će biti zabranjeni.

Boris Johnson, premijer Velike Britanije, govorit će na konferenciji Konfederacije britanske industrije u ponedjeljak kako bi najavio novi zakon.

Moramo prilagoditi našu ekonomiju zelenoj industrijskoj revoluciji.

Laburisti su rekli da se najava ne bavi “užasnim” geografskim jazom u mjestima za punjenje.

Jugoistok i London imaju više stanica za punjenje javnih automobila nego bilo koji drugi dio Engleske ili Walesa. To je uprkos činjenici da nema rješenja.

Laburisti su tvrdili da “niko ne može sebi priuštiti kupovinu električnih vozila” ili ulaganje neophodnih za stvaranje gigafabrika.

Navedeno je da će nova zakonska regulativa učiniti “jednostavnim kao da danas dopunite gorivo u svoje vozilo na benzin ili dizel”.

Prema izvještaju, “jednostavniji načini plaćanja” koristit će se za dopunu vozila beskontaktnim plaćanjem.

Britanija ima oko 25.000 punjača. Međutim, Agencija za zaštitu konkurencije i tržišta kaže da će im trebati 10 puta više prije 2030. godine.

Električna vozila su dio britanske klimatske strategije. U 2019., 16% emisija stakleničkih plinova u Velikoj Britaniji uzrokovano je automobilima i taksijima.

Jaguar i Volvo, kao i Ford naveli su da će električna vozila zamijeniti sve ostale automobile koji se prodaju u Evropi do 2030. godine.

Međutim, Volkswagen, Toyota i Renault-Nissan, četiri najveća proizvođača automobila na svijetu, nisu uspjeli pristati na obećanje na samitu COP 26 o prodaji automobila i kombija s nultom emisijom do 2035. godine.

Prodaja električnih automobila u Velikoj Britaniji raste. 2020. 10% svih automobila će biti električni. Ovo je više od 2,5% u 2018.

Izražena je zabrinutost zbog nedovoljne infrastrukture za punjenje. Policy Exchange je upozorio da je tempo uvođenja stanica za punjenje usporen i naveo da postoji opasnost da mali gradovi ili ruralna područja budu “crne tačke za punjenje”.

Članovi Izborne komisije za transport naveli su i da potrošači ne smiju plaćati previše za javne punionice, dok je kućno punjenje daleko jeftinije.

Mike Childs (šef politike u Friends of the Earth) pozdravio je tu najavu i rekao da električni automobili imaju “značajnu ulogu u stvaranju svijeta bez ugljika”.

M. Čajlds je rekao da bi novo stanovanje trebalo da uključi bezbedno skladištenje bicikla, kao i pristup kvalitetnom javnom prevozu kako bi se smanjile gužve i obezbedile alternative vožnji.

Uz najavu o punjačima, vlada je također potvrdila da će skoro 10 miliona funti finansirati novi projekat vodonika na najvećoj kopnenoj vjetroelektrani u Velikoj Britaniji u blizini Glasgowa.

Ova novčana injekcija će se koristiti za pomoć Whitelee Green Hydrogen Projectu u razvoju najvećeg britanskog elektrolizera. On pretvara vodu u vodonik i snabdijeva lokalne prijevoznike gorivom s niskim udjelom ugljika.

Izvor: BBC.com

Podijelite svoj komentar ispod

[gs-fb-comments]

Post Punjači za električne automobile koji će se ugraditi u nove domove širom Engleske, prema zakonu, prvi put se pojavio na World News-u.Source: https://virtualtrener.com/electric-car-chargers-to-be-installed-in-new-homes-across-england-according-to-law/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments