Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsProcjena Kongresa kaže da bi Bajdenov nacrt zakona „Povrati bolje“ povećao državni...

Procjena Kongresa kaže da bi Bajdenov nacrt zakona „Povrati bolje“ povećao državni dug


VAŠINGTON – Nestranački Ured za budžet Kongresa objavio je u četvrtak svoju punu procjenu troškova zakona predsjednika Joea Bidena „Povrati bolje“, predviđajući da će ta mjera povećati državni dug od 160 milijardi dolara u narednoj deceniji.

CBO je izvijestio da će ta mjera prikupiti više od 1,2 biliona dolara u obliku pojačanih mjera IRS-a na porezne prijevare, viših poreza i drugih povećanih prihoda, ali da bi ukupna potrošnja na bezbroj društvenih i klimatskih prioriteta dovela do neto troškova. Projekcije za vremenski period 2022-2031 pokazuju da će projektovani troškovi nadmašiti prihode za 367 milijardi dolara. Ali to pojačano sprovođenje poreske uprave moglo bi donijeti 207 milijardi dolara, što bi ostavilo deficit od otprilike 160 milijardi dolara.

Objavljivanje podataka CBO važno je za glasanje Predstavničkog doma o toj mjeri, ogromnom paketu prioriteta demokratske socijalne potrošnje, uključujući besplatne predškolske ustanove, inicijative za klimatske promjene i Pristupačno proširenje stanovanja. Glasanje bi moglo biti održano već večeras, sada kada je procjena objavljena.

Projekcija troškova potkopava Bajdenovo dugotrajno obećanje da će račun biti ne samo u potpunosti plaćen, već bi smanjio deficit.

CBO je nezavisni, nestranački sudija koji analizira budžetski uticaj predloženog zakona. Ovaj nezavisni, nestranački arbitar osnovao je Kongres 1974.

CBO je dao pregled troškova za svaku komisiju Doma koja je bila odgovorna za određeni dio zakona. Obrazovanje i rad (454,1 milijarda), energetika i trgovina (2281,5 milijardi), finansijske usluge (150,7 milijardi) i pravosuđe (15,1 milijarda) bile su neke od najznačajnijih oblasti.

CBO je prognozirao da će dodatni prihod generiran provođenjem poreske uprave iznositi približno 207 milijardi dolara. Ovo je manje od polovine od 450 milijardi dolara koliko procjenjuje Bijela kuća.

“CBO rezultat nije bio dobar za ovaj zakon”, rekao je predstavnik Oklahome Tom Cole, najviši republikanac u Komitetu za kućna pravila.

Uprava je navela da će račun biti plaćen u cijelosti uprkos CBO rezultatu. Zamjenica direktora za komunikacije Bijele kuće Kate Berner izjavila je u intervjuu da će račun biti u potpunosti plaćen. Tweet Ovaj zakon bi smanjio deficit za 100 milijardi dolara tokom 10 godina.

Kako se to dogodilo? CBO predviđa da bi BBB dodao 367,1 milijardi dolara deficita. To ne uključuje prihode prikupljene naplatom poreza. Trezor očekuje 479,6 dolara od naplate poreza. Dakle… 112,5 milijardi dolara za smanjenje deficita”, stoji u Bernerovom tvitu.

Više:Bidenov zakon Build Back Better ubrzao bi prelazak na električne poštanske kamione na USPS-u koji je u teškoj situaciji

Međutim, predsjednik Odbora za pravila James McGovern, D-Mass., rekao je da demokrate i dalje rade na pronalaženju načina da zadrže mjeru od povećanja državnog duga.

“Vjerujem da će ovaj račun biti u potpunosti plaćen”, rekao je.

Demokrate iz Predstavničkog doma žele u četvrtak usvojiti zakon i poslati ga Senatu, ali centristi su odložili glasanje o toj mjeri jer su Tražili su da CBO procjena bude prva. Umjereni su zabrinuti zbog obima zakona i njegovog potencijalnog dodavanja državnom dugu – čak i nakon naredne decenije – pitanja za koja se očekuje da će republikanski izazivači pokrenuti protiv demokratskih čelnika tokom izbora na sredini mandata sljedeće godine.

Više:Bidenov prijedlog zakona BuildBack Better omogućit će mladim ljudima posao u borbi protiv klimatskih promjena. Kako bi izgledao novi CCC?

Prema CBO, ovaj zakon će povećati troškove socijalnog osiguranja za 121,7 milijardi dolara u narednih 10 godina. Agencija je navela da će zakon imati značajan uticaj na budžet, uz povećanje ukupnog deficita na 369 milijardi dolara do 2032-2041.

Mala grupa umjerenih je spriječila da se prijedlog zakona stavi na glasanje početkom ovog mjeseca. Rekli su da je neodgovorno ne imati rezultat (ili procjenu) prije nego što dođe na glasanje. Pet umjerenih se obratilo Nensi Pelosi i izjavilo da je njihovo odlaganje neophodno kako bi se “osigurala fiskalna odgovornost” završnog računa.

Iako je nejasno kako će ovi umjereni glasati sada kada je procjena objavljena, demokratski lideri uvjereni su da mogu dobiti njihovu podršku.

Nedavna analiza nestranačkog Zajedničkog odbora za oporezivanje pokazala je da bi Zakon o poboljšanju izgradnje povećao prihod od 1,48 biliona dolara tokom jedne decenije, a također je rečeno da je malo vjerovatno da će plan dugoročno povećati deficit.

Američki predsjednik Joe Biden govori u NJ Transit Meadowlands Maintenance Complexu tokom događaja na kojem promovira svoju agendu za bolju izgradnju u Kearnyju, New Jersey, 25. oktobra 2021.

Ako Dom odobri zakon, Senat bi. Tamo su dvojica umjerenih demokratskih poslanika, Joe Manchin (Zapadna Virdžinija) i Kyrsten Senema (Arizona), uspjeli uvjeriti demokrate da smanje početni iznos zakona od 3,5 milijardi dolara. Mančin i Sinema su se protivili ne samo na razmjere plana Build Back Better, ali i na određene odredbe vezane za energetsku industriju, cijene lijekova na recept i poreze. Dom možda ne podržava ovu verziju.

Sinema i Manchin su ključni za konačno usvajanje zakona jer demokrate pokušavaju usvojiti zakon bez ikakve podrške republikanaca. Koriste proces koji se zove pomirenje, koji bi zaobišao potencijalnog filibustera u Senatu, ali bi zahtijevao podršku svih 50 demokrata u Senatu, a zatim glasanje potpredsjednice Kamale Harris koja djeluje kao predsjednica Senata.

U usko podijeljenom Domu, zakon bi propao ako više od tri demokrata prekinu izbore i usprotive se zakonu.

Izvor: USAToday.com

Post Bajdenov zakon o povratku boljeg zakona bi povećao državni dug, kaže se u procjeni Kongresa, prvi put se pojavio u News Dailyju.

Source: https://philippinenewsdaily.com/bidens-build-back-better-bill-would-add-to-national-debt-congressional-estimate-says/

philippinenewsdaily.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments