Kineski Lider Xi Jinping je u ponedjeljak rekao da njegova zemlja neće tražiti dominaciju nad jugoistočnom Azijom niti maltretirati svoje manje susjede, usred stalnih trvenja oko Južnog kineskog mora.

Xi je to rekao tokom virtuelne konferencije sa članovima Asocijacije nacija jugoistočne Azije, ili ASEAN-a, održane povodom obeležavanja 30. godišnjice odnosa između Kine i te grupacije.

Dvojica diplomata izjavila su da članica ASEAN-a Burma nije bila zastupljena na sastanku u ponedjeljak nakon što je njena vlada postavljena u vojsku odbila da dozvoli izaslaniku ASEAN-a da se sastane sa svrgnutom čelnicom Aung San Suu Kyi i drugim uhapšenim političarima. Vojnom vladaru generalu Min Aung Hlaingu također je zabranjeno da predstavlja svoju zemlju na posljednjem samitu ASEAN-a.

PENG SHUAI: OLIMPIJSKI KOMITET KAŽE DA JE RAZGOVARAO S KINESKOJ TENISKOM ZVIJEZDOM U 30-MINUTNOM VIDEO POZIVU

Kina je u više navrata nastojala prevladati zabrinutost zbog svoje rastuće moći i utjecaja u regiji, posebno svoje pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more koje se preklapa s tvrdnjama članica ASEAN-a Malezije, Vijetnama, Bruneja i Filipina.

“Kina se odlučno suprotstavlja hegemonizmu i politici moći, želi da održi prijateljske odnose sa svojim susjedima i zajednički njeguje trajni mir u regionu i apsolutno neće tražiti hegemoniju ili čak manje maltretirati male”, rekao je Xi, prenosi zvanična novinska agencija Xinhua. .

Xijeve primjedbe uslijedile su nekoliko dana nakon što su brodovi kineske obalske straže blokirali i prskali snažan mlaz vode na dva filipinska čamca koji su prevozili zalihe trupama u spornom plićaku u Južnom kineskom moru i natjerali ih da se vrate.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte istakao je incident u svom izlaganju na konferenciji, pozivajući se na plićak po filipinskom imenu.

“Preziremo nedavni događaj u Ayungin Shoal-u i sa velikom zabrinutošću gledamo na druge slične događaje. To ne govori dobro o odnosima između naših naroda i našem partnerstvu”, rekao je Duterte, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

Duterte je također pozvao Kinu da poštuje Konvenciju Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu iz 1982. kojom se utvrđuju pomorska prava i suverena prava nad morskim zonama, zajedno s haškom arbitražnom presudom iz 2016. koja je uglavnom poništila zahtjeve Kine u Južnom kineskom moru. Kina je odbila da prizna presudu.

“Moramo u potpunosti iskoristiti ove pravne alate kako bismo osigurali da Južno kinesko more ostane more mira, stabilnosti i prosperiteta”, rekao je Duterte.

Filipini su u ponedjeljak preraspodijelili dva čamca za opskrbu kako bi osigurali hranu marinci sa sjedištem u Second Thomas Shoal-u na ratnom brodu iz doba Drugog svjetskog rata koji su se namjerno nasukali 1999. godine u pokušaju da se ojača potraživanje zemlje. Kineski brodovi su opkolili plićak i zahtijevali od Filipina da odvuku brod, BRP Sierra Madre.

Ova slika koju je dostavio Ured premijera Malezije prikazuje lidere ASEAN-a i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, gornjeg drugog s desna, na ekranu tokom online sastanka specijalnog samita ASEAN-Kina u Kuala Lumpuru, Malezija, u ponedjeljak, 22. novembra 2021.

Na dnevnom brifingu u ponedjeljak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian ponovo je potvrdio stav Kine kojim se odbija arbitražna odluka iz 2016. i tvrdi da su njen “teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interesi u Južnom kineskom moru podržani dovoljnom historijskom i pravnom osnovom”.

“Bilo kakav pokušaj osporavanja suvereniteta i interesa Kine neće uspjeti”, rekao je Zhao novinarima. “Trenutno je situacija u relevantnim vodama u Južnom kineskom moru općenito mirna, a Kina i Filipini održavaju blisku komunikaciju.”

Malezijski premijer Ismail Sabri Yaakob također je podigao more u svom govoru na konferenciji, rekavši: „Kao država podnositelj zahtjeva, Malezija čvrsto smatra da se pitanja koja se odnose na Južno kinesko more moraju rješavati mirno i konstruktivno u skladu sa univerzalno priznatim principima međunarodnog zakon.”

“Malezija poziva sve zemlje da ostanu posvećene održavanju Južnog kineskog mora kao mora mira, stabilnosti i trgovine”, rekao je njegov ured. “U tom cilju, sve strane treba da budu uzdržane i izbjegavaju radnje koje se mogu smatrati provokativnim, što bi moglo dodatno zakomplikovati situaciju i eskalirati tenzije u tom području.”

Kina je nastojala ojačati svoje prisustvo na plovnom putu, gdje se nalaze ključne brodske rute, riblji fond i podmorska nalazišta nafte i plina, izgradnjom zračnih pista i drugih objekata na otocima nastalim gomilanjem pijeska i betona na koraljnim grebenima.

Moćna kineska mornarica, obalska straža i pomorska milicija također su nastojali blokirati poteze zemalja u regionu za eksploataciju resursa unutar svojih ekskluzivnih ekonomskih zona, i snažno se protivi operacijama SAD-a i drugih stranih snaga u toj oblasti. Kina i ASEAN godinama pregovaraju o kodeksu ponašanja za rješavanje pitanja u Južnom kineskom moru, ali ti pregovori su u posljednje vrijeme imali mali napredak.

Kina ostaje ključno tržište za zemlje jugoistočne Azije, kao i izvor investicija, a ASEAN je nastojao izbjeći sukob s Pekingom. Kina također ima jake veze sa članicama ASEAN-a, Kambodžom i Laosom, te se suzdržala od kritike Burme, gdje se procjenjuje da su snage sigurnosti ubile skoro 1.200 civila od svrgavanja izabrane vlade Su Kyi u februaru. Vlada tvrdi da je broj mrtvih manji.

Kina je željela da se svih 10 članica ASEAN-a pridruži sastanku u ponedjeljak, ali Brunej, koji trenutno ima rotirajuće predsjedavanje grupom, usprotivio se prisustvu Burme, prema dvojici diplomata koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Fotografija video sastanka pokazala je samo praznu kutiju sa zastavama Burme i ASEAN-a.

U drugim komentarima, Xi je rekao da je mir “najveći zajednički interes” svih strana i da će Kina dati sve od sebe da izbjegne sukob.

Na ovoj fotografiji koju je dala An Khoun Sam Aun/Nacionalna televizija Kambodže, kambodžanski premijer Hun Sen gestikulira dok se pridružuje online sastanku specijalnog samita ASEAN-Kina u Palati mira u Pnom Penu, Kambodža, ponedjeljak, 22. novembra 2021. .

“Moramo biti graditelji i zaštitnici regionalnog mira, insistirati na dijalogu umjesto na konfrontaciji, partnerstvu i nesvrstanosti, i udružiti se u suočavanju s raznim negativnim faktorima koji prijete da naruše mir”, rekao je Xi.

“Moramo prakticirati istinski multilateralizam i insistirati na rješavanju međunarodnih i regionalnih pitanja kroz pregovore”, rekao je Xi.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo naglasio je ekonomske veze koje su Kinu učinile najvećim trgovinskim partnerom ASEAN-a u posljednjih 12 godina.

Trgovina je porasla sa 8,36 milijardi dolara u 1991. na više od 685,28 milijardi dolara prošle godine, rekao je Widodo.

KLIKNITE OVDJE DA PREUZMETE APLIKACIJU FOX NEWS

U istom periodu, dvosmjerne kumulativne investicije također su premašile 310 milijardi dolara, što Kinu čini četvrtim najvećim izvorom stranih direktnih investicija među svim partnerima u dijalogu ASEAN-a, dodao je indonežanski lider.

“Uzajamno povjerenje se može ostvariti ako svi poštujemo međunarodno pravo”, rekao je Widodo.