Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsPleme Māori govori Anti-Vaxxerima da prestanu koristiti Haka

Pleme Māori govori Anti-Vaxxerima da prestanu koristiti Haka


Demonstranti izvode haku ispred Velingtonovog parlamenta, Novi Zeland.
Hagen Hopkins preko Getty Images

Pleme Maori osudilo je upotrebu popularne hake od strane demonstranata protiv vakcina na Novom Zelandu.

Budući da su All Blacks nacionalni ragbi tim, Ka Mate Haka je dobro poznata haka. ima posebnu dozvolu za izvođenje svečanog ratnog plesa prije njegovih utakmica.

Priča priču o Te Rauparahi, nekada ratnom vođi plemena Ngāti Toa, koje sada ima zakonsko starateljstvo nad tom hakom.

“Ngāti Toa osuđuje korištenje Ka Mate haka za promicanje i promociju poruka o vakcinaciji protiv Covid-19”, rekao je izvršni direktor Helmut Modlik u izjavi.

“Mnogo naših tupuna [ancestors]Naš iwi je izgubio mnogo života u prethodnim pandemijama. [tribe]Bila su to veoma teška vremena. Potpuno smo jasni da je vakcina protiv COVID-19 najbolja zaštita koju imamo na raspolaganju i posvećeni smo podršci našem whānau-u [family] da se vakcinišemo što je pre moguće.”

Posljednjih sedmica, demonstranti su viđeni kako izvode Ka Mate Haka na skupovima protiv izolacije COVID-19 i mandata vakcine.

Pleme Ngāti Toa saopćilo je da je izdalo saopštenje nakon što je čulo da ga je Brian Tamaki, istaknuti desničarski aktivista i osnivač fundamentalističkog kršćanskog pokreta Destiny Church, koristio i planirao je podučiti demonstrante prije budućih skupova, izvještava novozelandski Newshub. .

Slike sa jednog protesta protiv vakcine u Velingtonu, glavnom gradu nacije, prikazuju pristalice kako mašu Trampovim zastavama.

Neki učesnici skupa nosili su zastave Donalda Trumpa dok su protestirali zbog mandata vakcine i ograničenja pandemije na Novom Zelandu.

Gomile demonstranata nosile su zastave Donalda Trumpa kako bi demonstrirali svoje protivljenje novozelandskim mandatima za vakcinaciju i ograničenjima pandemija.
NEIL SANDS preko Getty Images

Istorijski gledano, pandemije su neproporcionalno uticale na zajednice Maora na Novom Zelandu. 1918. Pandemija gripe ubila Maori Stopa je sedam puta veća od ostatka stanovništva. Tokom pandemije gripa H1N1 2009., Maori su imali tri puta veću vjerovatnoću da će biti hospitalizirani Skoro tri puta veća vjerovatnoća da će umrijeti.

Pandemija koronavirusa ponovo je neproporcionalno pogodila autohtono stanovništvo zemlje, s Maorima, koji čine oko 16,7% stanovništva. Utvrđeno je da je mnogo veći rizik Hospitalizacija nakon infekcije COVID-19

Novi Zeland je zauzeo vrlo striktan pristup upravljanju pandemijama i uveo karantene kako bi zaustavio bilo kakve epidemije. Nakon potpune imunizacije 82% populacije i davanja najmanje jedne doze vakcine za 91% onih kojima je potrebna, Novi Zeland prelazi sa nulte na strategiju života s virusom.

Jacinda Adern, premijerka, postavila je cilj da u potpunosti vakciniše 90% osoba koje ispunjavaju uslove prije zatvaranja.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava plemena Māori poručuje anti-Vaxxerima da prestanu koristiti svoj Haka pojavila se prvi put na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/maori-tribe-tells-anti-vaxxers-to-stop-using-its-haka/

gt-ride.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments