Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNews'Ovo je bio napad na Ahmauda Arberyja': Završne riječi počinju na suđenju...

‘Ovo je bio napad na Ahmauda Arberyja’: Završne riječi počinju na suđenju za ubistvo


BRUNZVIK, Džordžija – Ahmaud Arberi je bio “napadnut” kada su ga trojica belaca videla kako trči u malom primorskom naselju i uskočila u kamione da ga progone, rekao je tužilac u ponedeljak na suđenju za ubistvo zbog njegovog ubistva.

Gotovo potpuno bijelo vijeće od 12 porotnika i tri zamjenika saslušalo je jednosatnu završnu riječ države u ponedjeljak ujutro i trebalo je da sasluša advokate svakog od trojice optuženih. Porotnici će početi razmatranje presude nakon zatvaranja.

Otac i sin Gregory i Travis McMichael i njihov komšija William “Roddie” Bryan optuženi su za ubistvo i druge zločine u kobnoj pucnjavi u februaru 2020. u Brunswicku, oko 80 milja južno od Savane. Uhapšeni su dva mjeseca nakon pucnjave, kada je objavljen Brajanov snimak incidenta na mobilnom telefonu.

Video: Pravni stručnjaci razlažu kako se ključni okviri mogu koristiti u suđenju za smrt Ahmauda Arberyja

Hajde da saznamo šta treba da znate.

Tužilac: Ko je donio pištolj na zabavu?

Tužiteljica Linda Dunikoski u ponedjeljak je tvrdila da su trojica optuženih donijela ishitrene odluke na osnovu pretpostavki da je Arbery počinio zločin, za koji je tvrdila da nemaju dokaze.

Dunikoski je naveo da su ovi ljudi napali Ahmauda Arberija na prilazima jer je bio Crni i trčao niz ulicu. Dunikoski je dodao: “Ovo je bio napad na Ahmauda Alberyja.”

Dunikoski je tvrdio da su Arberija ubili muškarci jer nije prestajao da razgovara sa njima i odgovara na njihova pitanja.

Tužiteljica Linda Dunikoski iznosi završnu riječ poroti tokom suđenja Travisu McMichaelu, njegovom ocu Gregoryju McMichaelu i Williamu

Dunikoski je priznao da je Arberi više puta viđen na snimku nadzora kako luta oko kuće u izgradnji u susjedstvu, ali je rekao da nikada ništa nije uzeo ili oštetio.

Dok je Arbery bio na mjestu na dan kada je ubijen, trojica muškaraca “nisu odmah saznali” o tome, rekao je Dunikoski, i utvrdio da je počinio zločin jer je bježao. Dunikoski je kasnije rekao da je Arbery bio prisutan na licu mjesta i da su tvrdili da su hapsili jednog građanina kako bi “opravdali” svoje postupke.

Elle je tvrdila da muškarci nisu mogli tražiti samoodbranu jer su oni bili neopravdani agresori koji su je započeli.

Dunikoski je upitao: “Ko je doneo pištolj na zabavu?” Dunikoski je upitao i dodao: “Ne možete stvoriti situaciju i onda reći ‘o, branio sam se’.”

Kako su optuženi Bryan i McMichaels?

Grgur, 65; Travis McMichael 35; i Bryan 52 optuženi su za teško i zlonamjerno ubistvo, dvije tačke za teški napad i po jednu za lažno zatvaranje i pokušaj zločina da počine lažno zatvaranje.

Svaka optužba za ubistvo mogla bi dovesti do doživotne robije. Za teški napad predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Za lažni zatvor predviđena je kazna do 10 godina zatvora. Ako je doneseno više osuđujućih presuda, optuženi će dobiti maksimalnu kaznu za najtežu optužbu.

Kako se od advokata očekuje da brane svoje klijente?

Advokati odbrane su tvrdili da su muškarci pokušavali da privedu Arberyja (25) jer su imali razloga da sumnjaju da je Arbery provalio u kuću u izgradnji. Advokati kažu da su stanovnici bili sve više zabrinuti zbog kriminala u susjedstvu i da je muškarac koji odgovara Arberyjevom opisu više puta uočen na kameri unutar mjesta.

Advokati Travisa McMichaela kažu da je pucao u Arberyja u samoodbrani. Brajanovi advokati kažu da on nije nameravao da povredi Arberija i da nije pokušavao da napadne Arberija svojim kamionom.

Optuženi Gregory McMichael gleda tokom suđenja u sudnici okruga Glynn, u petak, 19. novembra 2021., u Brunswicku, Džordžija.

Nakon dugog procesa selekcije, sastav žirija se ispituje

Od početnog broja od 1.000 ljudi, sud je na kraju odabrao 12 porotnika i tri zamjenika: 11 bijelih žena, tri bijelca i jednog crnca.

Sastav žirija, sa samo jednom crnom osobom, izazvao je kritike jer ne odražava demografski sastav okruga Glynn, gdje je više od 26% stanovnika Crno, ili Brunswicka, gdje je više od 55% stanovnika Crno, prema Censusu Podaci biroa.

Rasa je bila glavna tema u ispitivanju. Advokati su ispitivali buduće porotnike o njihovim pogledima na pokret Black Lives Matter, zastavu Konfederacije, sistem krivičnog pravosuđa i još mnogo toga.

Sudac Timothy Walmsley je čak priznao “rasni prizvuk u predmetu”, ali je rekao da, iako se “izgleda da postoji namjerna diskriminacija” u procesu odabira porote, nije mogao poduzeti radnju jer su advokati odbrane mogli dati nerasne razloge za svoje odluke o štrajku potencijalni crni porotnici iz veća.

Odabir porote u ovom slučaju dodatno je zakomplikovao poznanstvo mnogih potencijalnih porotnika s Arberyjevim ubistvom, zabrinutost za privatnost i lične veze s ljudima uključenim u incident i suđenje.

Vođe crnog svećenstva marširaju sa Arberijevom porodicom

Prošle sedmice, više od 100 crnih pastora i drugih duhovnih vođa održalo je molitveno bdjenje i marš ispred zgrade suda nakon što je Brajanov branilac, Kevin Gough, u više navrata pokušao da udalji “pripadnike afroameričke zajednice visokog profila” iz sudnice. Gough je izjavio sudiji da Revs. Al Sharpton i Jesse Jackson su “zastrašivali” žiri.

Sudija je odbio zahtjeve, a Goughove riječi postale su jasan poziv crnom sveštenstvu širom zemlje da se okupi u Brunswicku u znak duhovne solidarnosti.

Izvor: USAToday.com

Post ‘Ovo je bio napad na Ahmauda Arberija’: Završne riječi počinju na suđenju za ubistvo prvi put se pojavio na News Dailyju.



Source: https://philippinenewsdaily.com/this-was-an-attack-on-ahmaud-arbery-closing-arguments-begin-in-murder-trial/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments