Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsOptuženi u Charlottesvilleu koristi neonacističku propagandu kao svoj posljednji argument na suđenju...

Optuženi u Charlottesvilleu koristi neonacističku propagandu kao svoj posljednji argument na suđenju za bijelu supremaciju


Jedan optuženi uporedio je sebe sa Isusom. Drugi se oglasio i pokazao video zapise demonstranata koji skandiraju: “Životi bijelaca su važni.” Advokat je pustio petominutni neonacistički propagandni video u svojoj završnoj riječi.

Posljednji dan na značajnom građanskom suđenju američkom okružnom sudiji Normanu Moonu u vezi sa nemirima oko skupa Unite The Right u Charlottesvilleu bio je divlji. Devet tužitelja je povrijeđeno na skupu i traže milione dolara odštete. Advokati tužitelja kažu da je njihov cilj finansijski osakatiti optužene, a ko je tko iz američke rasističke desnice, i osigurati da se ništa slično Charlottesvilleu više nikada ne dogodi.

Tog vikenda u avgustu 2017., čisto ošišani belci marširali su sa upaljenim tiki bakljama uzvikujući: „Jevreji nas neće zameniti“. Bijeli supremasti sukobili su se s protivprosvjednicima, što je izazvalo nerede. Neonacista Džejms Filds je svojim automobilom uleteo u gomilu i ubio Heather Heyer. Fields je osuđen za ubistvo i osuđen na doživotni zatvor.

U tužbi se tvrdi da su optuženi, dvadesetak istaknutih vođa bijelaca i neonacističkih organizacija, bili uključeni u zavjeru da počine rasno motivirano nasilje protiv nebijelaca i Jevreja u Šarlotsvilu. Proteklih mjesec dana, advokati tužioca iznijeli su dokaze, uključujući stotine hiljada procurelih, tajnih komunikacija sa platforme za razmjenu poruka Discord i tekstualnih poruka između organizatora skupa, kako bi pokazali nasilje tog vikendaSmišljeno, planirano i proslavljeno.

Bijeli suprematisti finansijski osakaćeni:Lideri organizacija za nadmoć bijelih rasa osakaćeni su tužbom zbog skupa “Ujedini desnicu” u Charlottesvilleu.

Za svoje nasilje optuženi okrivljuju policijuOptuženi na građanskom suđenju u Charlottesvilleu u Virginiji okrivljuju policiju za nasilje tokom skupa Ujedinite desnicu 2017.

Amy Spitalnick (izvršna direktorica, Integrity First for America), neprofitna organizacija za građanska prava, izjavila je da je slučaj napredovao kako je planirano.

“Naši tužitelji su pružili neodoljive dokaze da Unite the Right nikada nije bio zamišljen kao miran protest – radije, to je bio pomno isplaniran vikend rasističkog, antisemitskog nasilja”, rekao je Spitalnick. “Nevjerovatno smo ponosni što podržavamo ove hrabre tužitelje dok traže prijeko potrebnu odgovornost i pravdu.”

Niz odbrana

Bijeli supremasti ponudili su niz odbrana.

Neki su tvrdili da uopće nisu bili uključeni u planiranje skupa. Neki tvrde da su se prvi put sreli u Charlottesvilleu. Richard Spencer, bivši vođa “alt-righta”, bijelaca/nacionalističkog pokreta, kao i Christopher Cantwell, neonacistički podkaster, pokušali su da suđenje bude referendum o slobodi govora u Americi.

Moon je u četvrtak brzo odbio te ekstravagantne argumente. Moon je okrivio optužene i poručio im da ostanu fokusirani na činjenice i da ne brbljaju o mogućim posljedicama.

Moon nije mogao spriječiti optužene da svoje suđenje pretvore u reklamu za stavove mržnje i lični brend. Cantwell, koji je možda najpoznatiji po tome što nekontrolirano plače na YouTube video snimcima, pokušao je sebe prikazati kao mučenika za Prvi amandman. Spencer je držao uzvišene govore dok je davao nagoveštaje da sebe vidi razumnom odraslom osobom u prostoriji punoj djece pune mržnje.

Optuženi su otvoreno koristili riječ N na sudu, zbijali rasističke i antisemitske šale i naširoko govorili o svom divljenju Adolfu Hitleru.

Matthew Heimbach iz Paolija, Indija, koji je osnovao Tradicionalističku radničku partiju 2013., govori 28. oktobra 2017. na skupu White Lives Matter u Shelbyvilleu, Tenn.

Neonacistički propagandni video snimljen na sudu

Izložba je u četvrtak popodne dosegla neuobičajen najniži nivo, kada je Joshua Smith, advokat sada nepostojeće bijele ekstremističke grupe Tradicionalistička radnička partija pustio video o regrutaciji bijelih suprematista na kraju njegove završne riječi.

Bila je to neonacistička propaganda ispunjena mrskim teorijama zavere i razobličenim činjenicama o Jevrejima. Ali svi u sudnici i stotine ljudi koji su slušali putem konferencijskog poziva morali su da sede kroz to, izazivajući Reakcije šokiraneDruštveni mediji Od novinara i drugi koji prate slučaj.

Nakon što se Spencer uporedio sa Isusom, sudija je prekinuo Spencera.

„Šta ga je pogubilo? Šta ga je učinilo predmetom mržnje?” Spencer je rekao za Isusa. Moon se ubacio, rekavši: “Ne znam kuda ideš s ovim.”

“Ne možete me prekinuti”, preklinjao je Spencer.

“Kad ti izađeš iz reda, ja moram”, odgovorio je Moon.

Plantiffov advokat: Složena zavera za razbijanje lobanja

Karen Dunn i Roberta Kaplan bile su glavni advokati tužitelja. Ona je žiriju rekla da je zavjera pravni konstrukt, koji ima jasnu definiciju i parametre.

Dunn je objasnio da zavjerenici ne moraju samo pokušavati učiniti nezakonita djela. Skup je bio dozvoljen i legalan, rekla je, ali komunikacija optuženih je pokazala da planiraju više od samo podizanja glasa.

Obraćajući se svakoj odbrani redom, Dunn je napomenuo da se prisutni ne moraju poznavati unaprijed da bi bili uključeni u zavjeru. Ona je rekla da zakonski nije neophodno da su zaverenici predvideli da će se desiti konkretan nezakonit čin.

Međutim, jasno je da su optuženi iz Charlottesvillea unaprijed planirali ishod skupa.Dunn je to izjavio.

“Ovo nije bila mala tuča pesnicama, mala tuča”, rekao je Dunn. “Ovo se odnosilo na podizanje vojske za pucanje lobanja.”

Tužioci – ministar, studenti i drugi stanovnici Šarlotsvila – dobili su zaostalu presudu protiv sedam od 24 optužena, a o kaznama će odlučiti porota. Još trojicu optuženih sud je kaznio petocifrenim kaznama. Nisu se pojavili na davanju iskaza ili iznijeli dokaze.

U petak će se sastati porota kako bi započela vijećanje.

Izvor: USAToday.com

Post Optuženi u Charlottesvilleu koristi neonacističku propagandu kao svoj posljednji argument tokom suđenja za supremaciju bijelih rasa prvi put se pojavio na News Dailyju.

Source: https://philippinenewsdaily.com/defendant-in-charlottesville-uses-neo-nazi-propaganda-as-his-final-argument-during-the-white-supremacist-trial/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments