Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsNOVA analiza: COVID-19 je možda osnovan sa dobavljačem na životinjskoj pijaci u...

NOVA analiza: COVID-19 je možda osnovan sa dobavljačem na životinjskoj pijaci u Wuhanu


COVID-19 Prema novim istraživanjima i analizama vrhunskih virologa, pandemija je vjerovatno počela na pijaci živih životinja u Wuhanu.

“U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovina ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine fudbalskog terena,” dr Michael Worobey sa Univerziteta Arizona govorio je o veleprodajnoj pijaci morskih plodova Huanan za New York Times.

„Postaje veoma teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije počela na tržištu“, rekao je on.

Također je jasno “da su živi sisari osjetljivi na koronavirus, uključujući rakunske pse, prodavani na Huanan Marketu i tri druge pijace živih životinja u Wuhanu prije pandemije”, napisao je Worobey, vodeći evolucijski virolog, u svojoj analizi objavljenoj u četvrtak u časopisu. Nauka.

Worobeyeva analiza pokazuje da pandemiju nije pokrenulo curenje u kineskoj laboratoriji ili, kako je zaključeno u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, kineski računovođa koji je živio miljama od tržišta.

Worobey je prikupljao informacije iz medicinskih časopisa, lokalnih izvještaja, kao i intervjue s pacijentima oboljelim od COVID-19.

Rekao je da je SZO pogrešio vremensku liniju i da je prva osoba za koju se zna da se razbolela bio prodavac, koji je postao simptomatičan 11. decembra 2019. – tri dana pre nego što je računovođa postao simptomatičan, napisao je Worobey.

Neki naučnici podržavaju Worobeyeve zaključke, dok drugi i dalje spekulišu da je do prve infekcije moglo doći i ranije, pre slučaja prodavca, piše Times.

Jesse Bloom, virolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson, rekao je za novine: „Ne slažem se s analizom. Ali ne slažem se da je bilo koji od podataka dovoljno jak ili potpun da se bilo šta kaže vrlo pouzdano, osim da je Huanan Seafood Market očigledno bio događaj koji se jako širi.”

Worobey je uzvratio u četvrtak na Twitteru nakon što je mikrobiolog sa Stanforda David Relman – koji se naginje teoriji o curenju u laboratoriju – rekao za Washington Post da je njegova analiza “zasnovana na fragmentarnim informacijama iu velikoj mjeri na pričama iz druge ruke”.

Worobey je rekao da je Relmanovo slučajno odbacivanje računa i komentara od strane “kineskih doktora, naučnika i, očigledno pacijenata sa COVID-19” bilo “bez poštovanja” i da je to bio “antiznanstveni” pokušaj omalovažavanja stava koji ne podržava Relmanovu hipotezu laboratorijskog curenja.

Worobey je otvoren za druge teorije, što ukazuje da nije analizirao informacije s pristrasnošću. On je sa 18 drugih naučnika potpisao pismo za Science u maju pozivajući na nastavak istrage o poreklu COVID-19 – uključujući mogućnost curenja iz laboratorije.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava NOVA analiza: COVID-19 je možda osnovan sa prodavcem na životinjskoj pijaci u Wuhanu pojavio se prvi put na Breaking News.

Source: https://gt-ride.com/new-analysis-covid-19-may-have-been-founded-with-a-vendor-at-wuhan-animal-market/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments