Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsNikada nemojte pržiti zamrznutu ćuretinu, upozoravaju stručnjaci. Rezultat? Opasna erupcija...

Nikada nemojte pržiti zamrznutu ćuretinu, upozoravaju stručnjaci. Rezultat? Opasna erupcija plamena.


Dan zahvalnosti je stigao i porodice širom zemlje će se vratiti dugogodišnjoj tradiciji.

Kada je hrana u pitanju, neke porodice će uživati ​​u piti od jabuka, dok se druge mogu odlučiti za bundevu ili pecan. A neke porodice će pržiti svoju ćuretinu umjesto da je peku cijeli dan.

Meredith Carothers, stručnjakinja za sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, nazvala je metodu kuhanja “kul načinom” pripreme klasika za Dan zahvalnosti koji je “stekao veliku popularnost tokom godina”.

Ali upozorila je da, ako vaša porodica želi da ispeče ćurku, postoji nekoliko važnih sigurnosnih savjeta koje biste trebali znati da biste izbjegli katastrofu na odmoru.

Prvo, ljudi koji prže ćurku treba da se uvere da ona dostigne sigurnu unutrašnju temperaturu od 165 stepeni, merenu termometrom za hranu u najdebljem delu prsa, unutrašnjem delu krila i unutrašnjem delu butine.

Carothers je također rekao da prženje ćuretine može uzrokovati požar, opekotine od vrućeg ulja i još mnogo toga. Pozvala je ljude koji slave Dan zahvalnosti da prže samo potpuno odmrznutu ćuretinu.

“Svaka vrsta ekstra smrznutih kristala ili leda ili bilo čega na toj ćurki koja ide u fritezu odmah će stupiti u interakciju sa vrućim uljem i ispariti i pretvoriti se u supervruću paru. To se onda može prilično brzo proširiti i uzrokovati prelijevanje ili prskanje ulja”, rekao je Carothers.

A to prskanje može uzrokovati opekotine ili velike požare kada ulje dođe u kontakt s plamenom. Već godinama društvenim mrežama kruže dramatični video snimci požara koji izbijaju iz opasnih postava za prženje.

Dan zahvalnosti je ovdje:Kako spržiti ćurku i živjeti da pričam o tome

Spremni za Dan zahvalnosti?:Obavezno uradite ovih 6 stvari prije četvrtka

Evo još nekoliko sigurnosnih savjeta za kuhanje vaše ćuretine, bez obzira da li ove godine pržite ili pečete

  • Pržite svoju ćurku na velikom otvorenom prostoru gdje nećete biti u blizini zgrade ili “bilo čega drugog što bi se moglo zapaliti”, rekao je Carothers.
  • Imajte aparat za gašenje požara u blizini.
  • Uvjerite se da je vaša posuda dovoljno velika da stane ulje i ćuretina.
  • Izbjegavajte duboko prženje ćurke s nadjevom iznutra, što može “previše varirati dok se potpuno skuva”, objasnio je Carothers.
  • Redovno poduzmite mjere opreza pri rukovanju sirovim mesom, kao što je pranje ruku nakon rukovanja njime.
  • Ne dozvolite da vaša kuvana ćuretina odstoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
  • Pogledajte ostale sigurnosne savjete Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: USAToday.com

Post Nikad ne pržite zamrznutu ćuretinu, upozoravaju stručnjaci. Rezultat? Opasna erupcija plamena. prvi put se pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/never-deep-fry-a-frozen-turkey-experts-warn-the-result-a-dangerous-eruption-of-flames/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments