Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsNe ustručavajte se kontaktirati svoju mamu

Ne ustručavajte se kontaktirati svoju mamu


Zove mama autora od 2019
Emily Gordon

Jednom sam imao podsjetnik GoogleCalendar da kontaktiram svoju majku svake nedjelje. Često nisam. Nije imala naviku da me zove – neka kombinacija neželenja da se mešam i, mislim, zaliha iz dana kada su međugradski pozivi bili skupi. Mobilni telefon koji sam joj nabavio, sa svojim brojnim besplatnim minutama, izgleda da nikada nije ostavio utisak i rijetko se punio. Njena preferencija je bila da komunicira pod njenim uslovima i koristi fiksne telefone. Njen mobilni telefon bi me povremeno zvao, ali me je samo ona obavještavala o padu njenog interneta ili fiksnog telefona.

Međutim, kad god sam je nazvao, bilo joj je drago da me čuje, i vodili bismo optimističan, bogat, zabavan razgovor ispunjen politikom, knjigama i časopisima. Ponekad me je obavještavala o svojim promišljenim i/ili ekscentričnim susjedima u gradu Vermontu gdje se preselila nakon što smo moja sestra Kate i ja napustili naš dom u Madisonu, Wisconsin. Trudio sam se da je ne prekidam – jedna od mojih užasnih navika – i nikada me nije prekinula. Bez dopuna i digresija u zagradama, govorila je jasnim, inteligentnim glasom.

Nije postavljala lična pitanja, i nikada me nije pitala zašto nisam zvao ili posjetio više. Ja sam joj se uvijek nametao, iako joj je, kad sam stigao, bilo drago što me vidi i dala me na posao da čupam grmove divlje ruže ili skupljam — i brojim! — stotine crnih oraha ispod drveta u njenom malom, urednom prednjem dvorištu.

Autorka (desno) i njena mama u Botaničkoj bašti u Bruklinu 2010.

Desno: Autorka i njena mama, u Brooklyn Botanic Garden 2010.
Kate Gordon

Čak i ako sam se izgubio na putu do Vermonta (završivši na dugom, sporom seoskom putu nakon što sam dobio benzin u malom gradu bez GPS-a, recimo) i bio satima kasnije nego što sam planirao, nije izdržala to protiv mene. Ne mogu se sjetiti da je iznosila bilo koju od mojih nepristojnih osobina ili životnih iskustava, osim ako je to bila zajednička šala, nježni i nježni rif.

Kako mi je peć na drva grijala leđa, bio je mrak i čitali smo zajedno do sljedećeg dana. Kratkim razmišljanjem ili fotografijom sa mobilnog telefona prekinuo bih njeno čitanje. Bilo mi je zadovoljstvo biti s njom, a ona me je voljela pustiti da se vratim svom savršeno uređenom životu.

Njene vještine e-pošte bile su izuzetne, a bila je i dobar pisac pisama. Uvijek je odgovarala na moje mejlove smiješnim, detaljnim odgovorima. Posljednji e-mail koji je poslala bio je odgovor na moju poruku o nedavnoj smrti prijateljičinog sina. Bio je to kratak odgovor, ali nije mi bilo teško ne odgovoriti, možda zbog tužne teme i neobično detaljne bilješke.

Kada je pronađena mrtva od nepoznatih uzroka (vjerovatno u vezi sa srcem) prošlog februara, mislim da je nisam zvao tri sedmice. Smiješno je šta je laja od smijeha “zovi majku”. Ali uradite – ako je imate i želite da budete u kontaktu s njom, nazovite je. Možda ćete je čak zvati jednom sedmično. Pogotovo ako odugovlačite kao ja i više volite da nazovete sa stvarno dobrim vijestima ili nekim postignućem ili briljantnim zapažanjem, ili da otkrijete sjajnu priču ili uspomenu. Pozovite da se javite. Možda je tvoj tata prava osoba koju treba nazvati. Možda čak i kontaktiraš svoju sestru. Ili dragi prijatelj koji je kao tata ili sestra.

Autorka i njena majka oko 1972

Oko 1972. autor i njena majka.
Thomas Montgomery

Danas sam bio u šumi i osjetio potrebu da pozovem prijatelja. Propustiću tu priliku, taj broj na mom telefonu, taj hitac nadoknaditi trenutak. Nismo bili tip majke i ćerke koje su bile “najbolje drugarice” i dijelile sve. Ne sve. Bili smo dobri prijatelji i bilo nam je jako zabavno razgovarajući telefonom. (Ono što je najvažnije, bilo je zadovoljstvo razgovarati s njom. Kada je u pitanju bilo šta u vezi s njenim zdravljem – bila je pušač i pijanica uprkos, ili možda zbog toga, što je preživjela rak pankreasa – ili novcem, znala je biti prilično oštra i niska. ) Kakva je čudna stvar biti u mogućnosti da izgubite ovaj mali, ali značajan sat (ili čak mogućnost od sat vremena) u nedjelju!

U ovoj drugoj godini njenog odsustva, praznici se približavaju i ja se nalazim među mnogim tugovanjima koji se pitaju zbog čega se osjećamo tako izgubljeno. Zimska sećanja počinju u detinjstvu, a onda naglo ili šokantno izblede u nekom trenutku. Možda želimo da saznamo više o nekoj fotografiji iz prošlosti, da čujemo ko je u poseti hranilištu, uporedimo beleške o snežnim olujama ili porodičnim dramama. Dobre priče su raznolike i važne kao i loše. Svi oni doprinose tome ko smo. Ima nešto sveto u najjednostavnijim vijestima, odbačenim u brzom pozivu u šetnji do nekog drugog mjesta.

Autorova mama na svom trijemu u Bartonu, Vermont

Majka autora na njenom prednjem trijemu, Barton Vermont
Emily Gordon

Postoji crtani film iz New Yorkera (moja majka je bila najodaniji i najkompletniji čitalac časopisa ikada – bez takmičenja) za koji sam siguran da joj je bio urnebesan, i to ni na koji način zbog moje sestre ili mene. U njemu starica sa štapom gleda u svoje prazno sanduče i kleče: „Sacrebleu! Opet sa ništavilom, i još na moj rođendan!” Natpis: “Pisma Jean-Paula Sartrea njegovoj majci.”

Ozbiljno, ljudi: Voleo sam poštu. Moja majka je to voljela isto kao i gospođa Sartre. Možda bi bila dobra ideja da uzmete slobodnu nedjelju kako biste poslali pismo mami. Potrebna vam je samo jedna marka i dvije minute da napravite razglednicu. Zabavno je kupiti jednu, napisati rečenicu ili dvije i baciti je u poštansko sanduče. Mogla bi ga čak staviti u frižider. Nema veće časti od toga.

Emily Gordon, između ostalih, dala je doprinos za Air Mail Weekly i The Common Reader. Njene pesme su se pojavljivale u časopisima, uključujući The Baffler i Women’s Review of Books. Trenutno živi u New Havenu (Konektikat).

Imate li uvjerljivu ličnu priču koju biste željeli objavitiHuffPost: Saznajte šta tražimo ovdje i pošaljite nam prijedlog.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava Ne ustručavajte se kontaktirati svoju mamu prvi put se pojavila na Najnovije vijesti.Source: https://gt-ride.com/do-not-hesitate-to-contact-your-mom/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments