Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsNASA istražuje ideje za nuklearni reaktor na Mjesecu

NASA istražuje ideje za nuklearni reaktor na Mjesecu


Moguće je vidjeti punoću Mjeseca kroz njegovu sjenu, koja je bila vidljiva u Kansas Cityju, Mo., 19. novembra 2021. Ovo djelomično pomračenje Mjeseca dogodilo se u petak rano ujutro, 19. novembra 2021. NASA i najviši savezni nuklearna laboratorija u Americi objavila je u petak navečer otvoreni poziv za podnošenje prijedloga za fisijski energetski sistem. NASA i Ministarstvo energetike SAD-a sarađuju na stvaranju izvora energije nezavisnog od sunca za misiju na Mjesec do kraja ove decenije. (AP Photo/Charlie Riedel)
preko Associated Pressa

BOISE, Idaho (AP) – Ako neko ima dobru ideju o tome kako postaviti nuklearnu fisijsku elektranu na Mjesec, američka vlada želi čuti o tome.

NASA i najveća državna laboratorija za nuklearna istraživanja u petak su objavili zahtjev za prijedloge za sistem površinske energije fisije.

NASA sarađuje sa Nacionalnom laboratorijom u Idahu Ministarstva energetike SAD-a na uspostavljanju izvora energije nezavisnog od sunca za misije na Mjesec do kraja decenije.

„Obezbeđivanje pouzdanog sistema velike snage na Mesecu je vitalni sledeći korak u istraživanju svemira ljudi, a njegovo postizanje je na dohvat ruke“, rekao je Sebastijan Korbisijero, vođa projekta Fission Surface Power Project u laboratoriji.

Mars bi postao sljedeća meta ako je moguće održati ljudsko prisustvo na Mjesecu. NASA vjeruje da Marsova površinska snaga fisije može pružiti obilje i trajnu snagu, bez obzira na uvjete okoline.

„Očekujem da će sistemi za napajanje površine fisije imati veliku korist od naših planova za energetske arhitekture za Mjesec i Mars, pa čak i pokrenuti inovacije za korištenje ovdje na Zemlji“, rekao je Jim Reuter, pomoćnik administratora NASA-ine Direkcije za misiju svemirske tehnologije, u izjavi.

Bio bi konstruisan na Zemlji i poslat na Mesec.

Dostavljeni planovi sistema fisijske površinske energije trebali bi sadržavati nuklearni reaktor na pogon uranijuma, proces pretvaranja nuklearne energije u korisnu energiju, upravljanje toplinom za održavanje reaktora na konstantnoj temperaturi i distribucijsku mrežu koja osigurava najmanje 40 kilovata kontinuirana električna energija u periodu od 10 godina u lunarnoj atmosferi.

Također mora biti sposoban i voljan da se uključi sam bez pomoći, da djeluje sa platforme za slijetanje na Mjesec i da se može uzeti sa svog lendera da radi na mobilnom računaru i prenijeti na drugu lunarnu lokaciju radi operacija.

Osim toga, kada se lansira sa Zemlje na Mjesec, trebao bi stati u cilindar prečnika 12 stopa (4 metra) koji je dugačak 18 stopa (6 metara). Maksimalna težina rakete bi trebala biti 13.200 funti (6.600 kilograma).

Zahtjevi za prijedloge moraju biti podneti do 19. februara kako bi dobili početni dizajn.

U prošlosti, NASA je sarađivala s Idaho National Laboratory na nekoliko projekata. Nedavno je laboratorija pomogla da napaja NASA-in Mars rover Perseverance sa radioizotopskim energetskim sistemom, koji pretvara toplotu proizvedenu prirodnim raspadom plutonijuma-238 u električnu energiju.

Rover veličine automobila sletio je na Mars u februaru. Od tada je aktivan.

Pored zajedničkog rada sa privatnim biznisom, Odeljenje za energetiku radi i na nekoliko planova za nuklearnu energiju. Među njima je i nova generacija malih elektrana. Oni se kreću od modularnih malih reaktora do mobilnih malih reaktora.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava NASA istražuje ideje za nuklearni reaktor na Mjesecu pojavila se prvi put na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/nasa-explores-ideas-for-a-nuclear-reactor-on-the-moon/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments