Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNews'Napad na Ahmauda Arberyja' ili 'hapšenje građana'? Suđenje za ubistvo u...

‘Napad na Ahmauda Arberyja’ ili ‘hapšenje građana’? Suđenje za ubistvo u Gruziji: Porotnici slušaju završne riječi


BRUNZVIK, Džordžija – Porotnici na suđenju za ubistvo trojice muškaraca iz Džordžije optuženih za ubistvo Ahmauda Arberija slušali su sate završne reči u ponedeljak dok su četiri advokata iznosila različite poglede na ono što se dogodilo tog dana početkom prošle godine.

Tužilaštvo je navelo da je Arbery bio “napadnut” od strane bijelaca koji su vidjeli crnca kako trči u njihovom malom primorskom naselju i uskočili u kamione da ga progone.

Dvojica branilaca optuženih slikali su stanovnike u strahu od mesta zločina i tvrdili da su muškarci želeli da uhapse Arberija. Treći advokat je rekao da je njegov klijent bio samo svjedok i da nije svjedočio ubistvu.

Gotovo potpuno bijelo vijeće od 12 porotnika i tri zamjenika trebalo bi da sasluša pobijanje optužbe u utorak ujutro prije nego što dobije upute za podizanje optužnice i počne vijećanje.

Otac i sin Gregory i Travis McMichael i njihov komšija William “Roddie” Bryan optuženi su za ubistvo i druge zločine u pucnjavi u februaru 2020. u Brunswicku, oko 80 milja južno od Savane. Uhapšeni su dva mjeseca nakon pucnjave, kada je objavljen Brajanov snimak incidenta na mobilnom telefonu.

Ovo su činjenice:

Prema advokatu, William “Roddie” Bryan je bio vođen kroz “božansko proviđenje”.

Kevin Gough (advokat odbrane) zastupao je Bryana i rekao da je Bryan bio vođen božanskom proviđenjem da snimi Arberyja na ulicama tog dana. Bryan je tvrdio da je Bryan bio dobrovoljni svjedok ubistva.

Gough je rekao da je Bryan “običan tip” koji nije “namjerno” pomogao u zločinu. Gough je izjavio da Bryan prvobitno nije bio svjestan naoružanog statusa McMichaelovih i da je imao “samo mobilni telefon”.

„Nešto vodi gospodina Brajana niz ovu ulicu da dokumentuje šta se dešava“, rekao je Gof. “On je vođen, bilo da je to od boga, ako vjerujete u Boga, ili neki drugi entitet. Ali da li zaista verujete da je to samo slučajnost ili slučajnost?”

Desetine demonstranata Black Lives Matter i Black Panther okupljaju se ispred zgrade suda okruga Glynn gdje se sudi Travisu McMichaelu, njegovom ocu Gregoryju McMichaelu i Williamu

Brunswick: Black Lives Matter, Black Panthers protestanti

Stotine aktivista Black Lives Matter i pristalica Crnih pantera protestirali su u ponedjeljak u zgradi suda okruga Glynn, tokom završnih riječi. Neki su imali oružje.

Demonstranti su prikazali veliku sliku Ahmauda Aberyja, a sa sobom su ponijeli i kovčeg s ispisanim imenima ubijenih crnaca. Izjavi njegovo ime! Ahmaud Arberi!” Demonstranti su skandirali.

Gough je predložio poništenje suđenja zbog demonstracija. Sudija je odbio prijedlog.

Advokat: Travis McMichael je imao vjerovatne i razumne razloge za sumnju.

Branilac Travisa McMichaela je izjavio da je McMichael bio vođen dužnošću i odgovornošću da ispita Arberyja zbog zločina za koji sumnja i da ga je Arbery ubio u samoodbrani.

Jason Sheffield iz tužioca je izjavio da je Satilla Shores bila na ivici nakon niza zločina. To je uključivalo krađu opreme koja je pripadala vlasniku kuće.

Sheffield je rekao da je McMichael znao da je muškarac viđen na snimku nadzora na gradilištu i da je tamo nakratko sreo čovjeka dvije sedmice prije Arberyjeve smrti. Sheffield je tvrdio da je Arbery mnogo puta provaljivao u kuću i da je to bio viđen na snimku. Također nema dokaza da je Ahmaud Arbery ikada vježbao na Satilla Shoresu.

Advokat odbrane Jason B. Sheffield iznosi završnu riječ poroti tokom suđenja Travisu McMichaelu, njegovom ocu Gregoryju McMichaelu i Williamu

Dakle, kada je McMichael vidio Arberyja kako trči, McMichael je iskoristio svoju obuku obalske straže da zaključi da postoje “razumni i vjerovatni razlozi za sumnju” da je Arbery počinio provalu, rekao je Sheffield.

Sheffield je tvrdio da Arbery nije mogao razgovarati s McMichaelom o situaciji ili protrčati kroz dvorište kako bi izbjegao pažnju ulične bande. Nakon petominutne potjere, dok je Arbery trčao prema njemu, McMichael je upucao Arberyja, rekao je Sheffield.

McMichael je bio “potpuno izbezumljen” nakon pucnjave, rekao je Sheffield. “Da je u pitanju želja da se ubije crni džoger, da je ovo zaista slučaj, Travis ne bi reagovao na način na koji je reagovao”, rekao je Sheffield.

Laura Hogue (advokat koji zastupa Gregoryja McMichaela) ponovila je mnoge stvari tokom svoje završne riječi. Hogue je rekao da je McMichael, penzionisani istražitelj, “tražio da zaštiti svoju zajednicu” i da “nije sumnjao” da je Arbery isti čovjek koji se vidi na snimku nadzora.

Navela je da je dobro susjedstvo uvijek odgovorno za svoj policijski rad.” Policija ne može biti svugdje, a u sigurnom i sigurnom susjedstvu policiji pomažu te komšije.”

Tužilac postavlja pitanje: „Ko je donio sačmaricu?

Linda Dunikoski, tužiteljica tužilaštva, tvrdila je da je Arbery kriv za zločin i da su na osnovu toga donijeli ishitrenu odluku. Međutim, rekla je da nema dokaza. Dunikoski je tvrdio da je Arberi odbio da razgovara sa trojicom muškaraca kada su pokušali da ga ispitaju.

Dunikoski je objasnio da su Ahmauda napali u svojim dvorištima jer je bio Crni i trčao niz ulicu. “Ovaj napad je bio na Ahmauda Alberyja.”

Dunikoski je rekao da je Arbery više puta viđen na snimku nadzora kako luta oko kuće u izgradnji u susjedstvu, ali je rekao da nikada ništa nije uzeo ili oštetio.

Tužiteljica Linda Dunikoski iznosi završnu riječ poroti tokom suđenja Travisu McMichaelu, njegovom ocu Gregoryju McMichaelu i Williamu

Dunikoski je naveo da je Arbery bio prisutan na licu mjesta na dan njegove smrti, ali da muškarci nisu imali “neposredna saznanja”. Utvrdili su da je Arbery počinio zločin dok je trčao. Kako bi “opravdala” svoje postupke, rekla je da su muškarci tvrdili da su uhapsili jednog građanina.

Dunikoski je naveo da muškarci ne mogu tražiti samoodbranu jer su agresori bili prvi i neopravdani.

“Ko je donio pištolj na zabavu?” upita Dunikoski. “Ne možete stvoriti situaciju i onda reći: ‘Oh, branio sam se’.”

Koje optužbe postoje u slučaju ubistva Ahmauda Aberyja?

Gregory McMichael (65) i Travis McMichael (35) terete se zajedno za krivično djelo i ubistvo iz zlonamjernosti, dvije tačke za napad i po jednu za lažno zatvaranje ili krivični pokušaj lažnog zatvaranja. Bryan (52) se također suočava sa ovim optužbama.

Doživotna kazna mogla bi biti izrečena i za ubistvo i za pokušaj ubistva. Za teški napad predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Za lažni zatvor predviđena je kazna do 10 godina zatvora. Ako je doneseno više osuđujućih presuda, protiv njih se može primijeniti najgora optužba.

Izvor: USAToday.com

Post ‘Napad na Ahmauda Arberija’ ili ‘hapšenje građana’? Suđenje za ubistvo u Džordžiji: Porotnici slušaju završne riječi prvo se pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/an-attack-on-ahmaud-arbery-or-citizens-arrest-georgia-murder-trial-jurors-listen-to-closing-arguments/

philippinenewsdaily.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments