Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsNakon pandemije svaki treći muzičar je ostao bez prihoda, tvrdi humanitarna organizacija

Nakon pandemije svaki treći muzičar je ostao bez prihoda, tvrdi humanitarna organizacija


Nakon pandemije svaki treći muzičar je ostao bez prihoda, tvrdi humanitarna organizacija

Autor Mark Savage
BBC muzički dopisnik

Objavljeno
prije 1 sat

Dijeli

izvor slike, Getty Images
Naslov slike

James Brown, iz Pulled apart By Horses, kaže da od 2019. bend nije ostvario prihod od turneja.

Prema Help Musiciansu, jedna trećina muzičara još uvijek nije zaradila ništa nakon ukidanja ograničenja za događaje uživo ovog ljeta.

U njemu se navodi da je muzička industrija jedna od najteže pogođenih pandemijom. 83% muzičara nije u mogućnosti da nađe posao redovno.

Na osnovu avgustovske ankete od 929 muzičara, nalazi se mogu protumačiti na sljedeći način:

Skoro devet od 10 zarađivalo je manje od 1.000 funti mjesečno, a 22% je razmišljalo o tome da potpuno odustane od muzike.

Nakon što je Covid zatvorio sektor muzike uživo tokom većeg dijela pandemije, ograničenja za živu muziku u Engleskoj, Velsu i Škotskoj ukinuta su u julu i avgustu.

BBC News: Ruth Lyon iz Holy Moly and the Crackers rekla je da se mnoga mjesta osjećala kao da se zatvaraju kako bi osigurala puni kapacitet.

Sa 120 nastupa godišnje prije izolacije prešla je na skoro 18 mjeseci na sceni.

Imali smo 30 rezervisanih festivala, turneju na kraju prošle godine i predstave skoro svakog vikenda. Ali sve se raspalo za nekoliko dana.

  • Muzička industrija: uticaj Covid-19 na nju
  • Novac u fondovima muzičara protiv korona virusa ponestaje

Lyon je tvrdio da je Lyonova zarada pala za preko 75% između 2018. i 2020. Lyonov bend nije mogao da nastavi svoje nastupe prošlog mjeseca zbog njenog imunosupresivnog stanja. To je dovodi u opasnost od infekcije.

Objasnila je da se ne može zamisliti u poziciji da bude vlasnica zamorca. Moj medicinski tim mi je dozvolio da se vratim nakon što sam čekao da to bude bezbedno.

Džejms Braun, gitarista benda Pulled apart By Horses iz Lidsa, rekao je prošle godine da je zarada grupe “pala u nos”. Autorski honorari od streaming servisa, radio emitiranja i drugi honorari nisu mogli nadoknaditi.

Objasnio je da tantijema treba vremena da stignu. Ponekad može proći nekoliko mjeseci ili čak godina da stignu. Muzičari sada nisu u mogućnosti da ostvaruju stalan prihod od svoje muzike, zbog ogromnog zaostatka.

Brown nije mogao putovati pa je počeo raditi kao kompozitor TV i filmske muzike, iako nije mogao sastavljati kraj s krajem. Brown je na kraju kontaktirao Help Musicians kako bi dobio finansijsku i mentalnu podršku.

Njegove riječi su glasile: “Odjednom preći od nastupa uživo 10 godina do udaranja u ovaj zid od cigle gdje se to više nije dešavalo, to je razarajuće.”

Help Musicians su prijavili porast od 60% pojedinaca koji im se obraćaju za podršku u vezi sa mentalnim zdravljem. Jedna od osam osoba izjavila je da pati od mentalnog poremećaja koji im onemogućava povratak na posao.

Tokom pandemije, dobrotvorna organizacija je podijelila 18 miliona funti za 19.000 muzičara koji se bore.

Izvršni direktor James Ainscough je izjavio: „Svjesni smo da će nekim muzičarima biti potrebno mnogo vremena za obnovu. Tim Help Musiciansa neće prestati biti dostupan muzičarima u ozbiljnoj krizi u narednim mjesecima.”

Pulled Apart By Horses su ovog ljeta naučili da čak i povratak na koncert može biti prilično težak.

Braun je izjavio da smo „svirali jedan festival u avgustu koji nije otkazan, i bio je prilično bizaran.“

Bio je čudan osjećaj biti bačen u dubinu nakon toliko vremena kada nisam bio u blizini drugih ljudi. Bilo je zastrašujuće.”

Lyon je progovorila o svom povratku nastupu i rekla: “Svidjelo mi se, jednostavno je bilo drugačije.”

“Nekad sam se zanosio sa bine, a onda bih otišao pravo na štand sa robom i grlio ljude. Ali trudim se da budem diskretnija i taj dio mi zaista nedostaje.

Uprkos tome, izjavila je da je njenom psihičkom zdravlju pomoglo da se vrati na scenu.

„Nastup čini da se osećam moćno i važan je deo onoga što jesam“, izjavila je ona. “Oduzeti mi ga dvije godine bilo je ludo. Bilo je izuzetno korisno što sam se mogao vratiti tom aspektu svog života.

Lyon je naveo da je veća vjerovatnoća da će muzičari tražiti pomoć uprkos strašnim okolnostima sa kojima su se suočavali u posljednje 2 godine.

Moji prijatelji nikada ranije nisu razmišljali o terapiji ili savjetovanju. A sada svi pričaju o ovome. Rekla je da je to na neki način pozitivna stvar.

Obratite se nekome ako je potrebno i nemojte se stidjeti. “Svi smo zajedno u ovome.”

Nastavite da nas pratite FacebookMožete nas pronaći i na Twitteru @BBCNewsEnts. Pošaljite nam e-poštu ako imate neku ideju za priču [email protected].

Izvor: BBC.com

Podijelite svoj komentar ispod

[gs-fb-comments]

Post Nakon što je svaki treći muzičar zbog pandemije izgubio prihode, na World News-u prvo su se pojavile dobrotvorne tvrdnje.

Source: https://virtualtrener.com/after-the-pandemic-one-in-three-musicians-lost-their-income-charity-claims/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments