Saturday, December 4, 2021
Google search engine
HomeNewsMržnja protiv Azije je i dalje u porastu, skoro 2 godine nakon...

Mržnja protiv Azije je i dalje u porastu, skoro 2 godine nakon pandemije


Znak na kojem piše “Azijati nemaju viruse, rasizam postoji” držao je demonstrant na demonstracijama protiv rasizma u Los Angelesu u Japansko-američkom nacionalnom muzeju (Mali Tokio) 13. marta.
RINGO CHIU preko Getty Images

Jedna od mnogih mračnih statistika je da je skoro 1/5 Amerikanaca Azije ili stanovnika pacifičkih ostrva prijavilo da su bili diskriminisani u prošloj godini. iz nove anketeOvo je jasan primjer kako antiazijski rasizam nastavlja da utiče na AAPI zajednice širom zemlje.

Istraživanje koje su sproveli Stop AAPI Hate i Edelman Data & Intelligence, prikupilo je podatke od 928 azijskih američkih ispitanika i 160 domorodaca sa Havaja i Pacifičkih ostrva. Između ostalog, otkriveno je da su Amerikanci azijskog porekla sa srednjom školom dvostruko češće doživjeli incident mržnje (41%) u poređenju sa Amerikancima azijskog porekla sa nekim fakultetskim obrazovanjem (19,8%) ili diplomom ili više (13,8%) .

Istraživanje je pokazalo da je 31% Amerikanaca Azije prijavilo da su doživjeli incident mržnje na svom radnom mjestu, dok je 26% stanovnika Pacifičkih ostrva učinilo isto. Još jednom, ispitanici azijske Amerike sa srednjom školskom spremom imali su daleko veću vjerovatnoću da će prijaviti da su doživjeli incident mržnje na poslu (65%), u poređenju sa ispitanicima s nekim fakultetskim obrazovanjem (31%) i ispitanicima sa diplomom ili višom (21%) ).

„Tragično je, ali nije iznenađujuće da Amerikanci azijskog porekla sa nižim nivoom obrazovanja doživljavaju više mržnje,“ izjavila je Cynthia Choi, jedna od suosnivača Stop AAPI Hate-a i ko-izvršna direktorka Kineske za afirmativne akcije. “Antiazijska mržnja je povezana sa sistemskim rasizmom protiv naše zajednice. Zaustavljanje mržnje ne znači brza rješenja poput provođenja zakona, već dublje ulaganje u naše zajednice.”

Stop AAPI Hate je koalicija koju su formirale grupe za zagovaranje i naučnici u martu 2020. Oni su također objavili najnovije informacije o incidentima rasizma ili diskriminacije koje je počeo prikupljati tokom pandemije. Od 30. septembra bilo je 10.370 slučajeva mržnje protiv Azijata. Budući da se incidenti prijavljuju anonimno, moguće je da bi taj broj mogao biti veći.

Prema dosadašnjim podacima, većina incidenata je uključivala verbalno uznemiravanje i izbjegavanje osoba AAPI. Incidenti su se uglavnom dešavali u preduzećima ili na ulicama. Žene su prijavile AAPI 62 posto incidenata. otrovna kombinacija rasizma i mizoginije.

Preko 10% ovih incidenata bilo je na mreži, a 11% je uključivalo kršenje građanskih prava kao što su diskriminacija na radnom mjestu, diskriminacija kod kuće, odbijanje usluge ili isključenje iz javnog prijevoza.

Istraživanje je otkrilo da je više od 30 posto azijskih Amerikanaca i 31 posto roditelja stanovnika pacifičkih ostrva prijavilo da je njihovo dijete pretrpjelo incident mržnje u školi. Osim toga, 23% azijsko-američkih ispitanika i 21% ispitanika sa pacifičkih ostrva reklo je da se “nerado vraćaju na lični rad zbog potencijalne mržnje ili diskriminacije protiv AAPI-ja”.

Zagovornici kažu da ovi rezultati pokazuju potrebu za povećanjem obrazovanja i svijesti o rasizmu. Pozvali su da više škola i koledža uključe etničke studije u svoj nastavni plan i program.

“Nivoi azijsko-američke djece koja doživljavaju mržnju u školi su poražavajuće visoki”, rekao je u izjavi Russell Jeung, profesor azijskoameričkih studija na Državnom univerzitetu u San Francisku i jedan od suosnivača Stop AAPI Hate. „Potreban je hitan pritisak na uključivanje rješenja koja promiču rasno razumijevanje u školama, uključujući ulaganje u etničke studije.”

Zagovornici također predlažu fokusiranje više na programe zasnovane na zajednici i kulturološki specifične resurse za građanska prava za borbu protiv rasizma nego na prakse provođenja zakona kao što su prekomjerna policija ili kriminalizacija koje nesrazmjerno utiču na zajednice obojenih boja uključujući AAPI.

Pogledajte cijeli izvještaj ovdje.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Post Anti-azijska mržnja je još uvijek u porastu, skoro 2 godine nakon pandemije prvi put se pojavio na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/anti-asian-hate-is-still-on-the-rise-nearly-2-years-into-the-pandemic/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments