Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsMišljenje: Ako ženski tenis ima hrabrosti da ode od kineskog novca, to...

Mišljenje: Ako ženski tenis ima hrabrosti da ode od kineskog novca, to može i ostatak svijeta sporta.


Izvanredna scena dogodila se u srijedu navečer u Guadalajari u Meksiku na šampionatu sezone Ženske teniske asocijacije.

Barbora Krajcikova i Katerina Siniakova iz Češke pobedile su u dublu. Na ceremoniji dodjele trofeja ispred nje je sjela Martina Navratilova koja je govorila o 32. godišnjici Baršunaste revolucije. Ove demonstracije su pomogle da se sruši nedemokratska, komunistička vlada u Čehoslovačkoj. Navratilova je od njega pobjegla 1975. godine.

„Zahvaljujući njima i njihovoj žrtvi, danas moja generacija može da živi u prelepoj zemlji kod kuće i da živi bez ikakvih ograničenja i sa slobodom“, rekla je Krejčikova dok je Navratilova brisala suze u pozadini.

Niko ko prati tenis nije zaboravio da se ovaj nevjerovatan trenutak dogodio na turniru koji bi se, da nije COVID-19, održao u Shenzhenu, kineskom gradu od 17 miliona stanovnika, odmah preko granice sa Hong Kongom.

WTA je bila jedina sportska liga koja je odbila da se podvrgne kineskoj cenzuri ili da ignoriše ljudska prava. U jesen 2019. godine, WTA je odobrila osam kineskih turnira. Ovaj iznos je teško naći u bilo kojem drugom dijelu svijeta.

Kada je Ash Barty osvojila titulu u finalu WTA u pojedinačnoj konkurenciji, odnijela je kući 4,42 miliona dolara – znatno više od 2,6 miliona dolara plaćenih za osvajanje French Opena ranije te godine. Za ženski tenis, izbor da parkiraju svoju turneju u Kini između US Opena i Australian Opena nije izgledao kao luksuz, već prije neophodan element poslovanja koji je mnogima zaradio mnogo novca.

Ali nakon nestanka bivše kineske teniske zvijezde Peng Shuai nakon što je navela da ju je bivši vladin službenik seksualno napao, WTA prihvaća fundamentalnu istinu koju ostatak sporta očajnički pokušava izbjeći. Kada su u pitanju kineske zloupotrebe, postoje samo dva izbora: ili ćete se prijaviti za laži ili ćete otići.

Više:Serena Williams želi da se Peng Shuai (nestala teniska zvijezda) brzo pronađe

mišljenje:Pouke koje možemo izvući iz “Kralja Ričarda” daleko prevazilaze Sereninu i Venerinu veličinu.

Sada je jasno da će WTA postati prva sportska organizacija koja će imati snage i hrabrosti da postigne prvo.

U intervjuu u četvrtak navečer sa CNN-ovom Erin Burnett, predsjednik i izvršni direktor WTA Steve Simon udvostručio je ideju da bi Shuaiin nestanak mogao biti prijelomna tačka između ženskog tenisa i Kine bez obzira na finansijske posljedice.

„Kada pogledate ovo, previše je puta u našem današnjem svijetu kada ulazimo u ovakve probleme u kojima dopuštamo biznisu, političkom novcu da diktiraju šta je ispravno, a šta ne,“ rekao je. „Kada imamo mladu osobu koja ima hrabrosti da istupi i iznese ove optužbe, znajući dobro kakvi će biti rezultati, da to ne podržimo i tražimo pravdu dok prolazimo kroz to, moramo počnite kao svijet koji donosi odluke koje se temelje na ispravnom i pogrešnom, tačka i ne možemo to kompromitirati i definitivno smo spremni povući svoj posao i nositi se sa svim komplikacijama koje dolaze s njim jer ovo je sigurno veće od posla .”

Kao i kod svakog većeg sporta, tenis je željan ulaska u Kinu. Bilo je to baš kao da je Yao Ming pomogao NBA da uspostavi snažno uporište u kulturnom i finansijskom smislu u Kini. Ovo je učinilo veliki posao za tenis da osvoji Australian Open 2011. i French Open 2011. Iako se nije toliko oslanjao na Kinu kao na ženskoj turneji, ATP je takođe imao tronedeljnu jesensku turneju kroz zemlju koja je kulminirala turnirom serije Masters 1000 u Šangaju.

Sa poslovnog stanovišta, razumljivo je zašto nijedna zapadna kompanija ne želi da zatvori ta vrata. Kineska vlada može biti oštećena ili osporavana. Ovo je učinio Daryl Morey, bivši generalni menadžer Houston Rocketsa kada je objavio prodemokratski Tweet o Hong Kongu. Bilo je potpuno neosjetljivo na američku osjetljivost.

Čak i prošlog mjeseca, NBA-ov kineski striming partner Tencent je ukinuo utakmice Boston Selticsa nakon što je Enes Kanter nazvao lidera Komunističke partije Kine Xi Jinpinga “brutalnim diktatorom” u videu koji promovira nezavisnost Tibeta.

Ali sa životom poznatog sportiste u pitanju, situacija sa Šuajem sve je jasnije pokazala da ne postoji količina tapkanja prstima ili diplomatski sročenih izjava koje će sačuvati bilo kakav privid odgovarajuće ravnoteže između vrednosti zapadnog sporta i kineske represije.

Trgovinski sporazumi su odgovornost vlade. Oni također moraju održavati svjetski mir i red. Kada im je stvarni cilj da zgrabe što više novca, nije posao NBA ili MOK-a da se pretvaraju u diplomatiju sa sportom.

Pandemija je na neki način nesreća koja je pokazala koliko je nevažno nastaviti ovu prevaru za kinesko smirivanje.

Iako je bilo nekih rupa u jesenjim rasporedima i muških i ženskih teniskih turneja – i svakako manje novca za grabe – naučili su živjeti bez Kine u posljednje dvije godine.

Nije mala stvar da su, umjesto za nagradni fond od 14 miliona dolara u Shenzhenu, najbolje rangirane žene igrale za 5 miliona dolara ove sedmice u Guadalajari. Ali način na koji je Kina pokušala da sakrije i iskrivi Shuaiine optužbe, dok niko u ženskom tenisu ne može garantovati njenu sigurnost, iskristalisalo je izbor koji se mora napraviti.

“Ako se moramo odvojiti od Kine jer se više ne drži naših vrijednosti, moramo to učiniti čak i ako gubimo malo ekonomski”, rekla je francuska igračica Alize Cornet francuskom izdanju L’Equipe. “U igri su enormne sume, ali ne možemo ćutati zbog novca iz torbice.”

WTA će morati da plati mnogo više da okonča svoj odnos sa Kinom nego što vredi. Nijedna sportska organizacija ne može natjerati kinesku vladu da čini ono što je ispravno, ali ženski tenis dokazuje da ne morate biti saučesnici u izbjeljivanju onoga što nije u redu.

Izvor: USAToday.com

Post Mišljenje: Ako ženski tenis ima hrabrosti da ode od kineskog novca, to može i ostatak svijeta sporta. prvi put se pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/opinion-if-womens-tennis-has-the-courage-to-walk-away-from-chinese-money-the-rest-of-the-sports-world-can-too/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments