Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsMeksiko šalje maloljetnike u SAD da dobiju vakcinu protiv koronavirusa

Meksiko šalje maloljetnike u SAD da dobiju vakcinu protiv koronavirusa


SAN DIEGO (AP) – Veliki broj meksičkih adolescenata prevezeno je u četvrtak autobusima u Kaliforniju da se vakcinišu protiv koronavirusa, dok se širom Meksika ulažu napori da dobiju injekcije u naručje tinejdžera.

Meksiko je odbio vakcinisati djecu između 12 i 17 godina, dijelom zato što se njegova vlada više fokusira na ranjive starije osobe. Maloljetnici Meksika čine jednu trećinu njegove ukupne populacije. Nema dovoljno zaliha vakcine. Meksiko se trenutno priprema da ovog mjeseca počne sa vakcinacijom tinejdžera od 15 do 17 godina.

Okrug San Diego, zajedno sa grupom iz San Dijega, istupio je u pomoć komšiji.

San Diego je domaćin pilot programa koji će omogućiti 450 tinejdžera u dobi od 12 do 17 godina da dobiju snimke prije kraja decembra. Meksičke organizacije socijalne službe odabrale su tinejdžere iz Tihuane, među kojima su i oni koji rade s djecom deportiranih roditelja.

U četvrtak je 150 djece iz Tihuane prevezeno iz Tihuane u San Diego gdje su primile Pfizer vakcinu od strane okružnih medicinskih sestara.

Leslie Flores je bila među njima.

„Zato što na ovaj način mogu zaštititi sebe i svoju porodicu“, rekla je Leslie.

Doze je osigurala županija. Vratit će se za tri sedmice kako bi primili drugu dozu.

Svi adolescenti imaju američku vizu ili pasoš, ali do sada nisu mogli doći u Sjedinjene Države po vakcinu jer nisu imali odraslu osobu koja bi mogla s njima preći granicu, rekao je Carlos González Gutiérrez, meksički konzul u San Diegu.

Adrian Medina Amarillas, ministar zdravlja Baja California, pohvalio je trud.

“Baja California doživljava treći talas” infekcija, rekao je. “Nema sumnje da će ovo pomoći.”

Zvaničnici će tada odlučiti da li se program treba održati.

Mnogi roditelji su tužili meksičku vladu u Meksiku kako bi dobili vakcinu za svoju djecu. Sveukupno, oko 84% odrasle populacije Meksika primilo je barem jednu dozu vakcine.

Meksički zvaničnici smatraju da je ovo još jedan korak u osiguravanju otvorenosti meksičke granice za poslovanje. To se događa samo dvije sedmice nakon što su Sjedinjene Države ponovo otvorile sve svoje granice. 18-mjesečno zatvaranje turista i kupaca desetkovalo je pogranična preduzeća.

Oko 80% je primilo barem jednu dozu u okrugu San Diego i Baja California.

Prošlog mjeseca, više od 1000 djece iz meksičke pogranične države Coahuila prevezeno je autobusima preko granice Teksasa do Eagle Pass. Ovdje su primili svoju prvu dozu Pfizer vakcine. Maquiladoras su djeca graničnih radnika, između 12 i 17 godina.

Preko 26.000 radnika Maquiladore u Baja California vakcinisano je u San Dijegu na graničnom prelazu San Ysidro.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava Meksiko šalje maloljetnike u SAD da dobiju vakcinu protiv koronavirusa pojavila se prvi put na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/mexico-sends-some-minors-to-us-to-get-coronavirus-vaccine/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments