Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsLetovi odgođeni nakon što je "slučajno ispuštanje" pištolja izazvalo paniku na aerodromu...

Letovi odgođeni nakon što je “slučajno ispuštanje” pištolja izazvalo paniku na aerodromu u Atlanti


Pištolj jednog putnika eksplodirao je u “slučajnom pražnjenju” na glavnom sigurnosnom kontrolnom punktu međunarodnog aerodroma Hartsfield-Jackson Atlanta u subotu popodne, što je izazvalo paniku na prometnom aerodromu i podstaklo istragu.

Pražnjenje se dogodilo oko 13.30 sati u zoni za sigurnosnu provjeru aerodroma, saopštila je Uprava za sigurnost saobraćaja.

Službenik za sigurnost u saobraćaju otkrio je “zabranjeni predmet” dok je rendgenski snimao putničku torbu na glavnom kontrolnom punktu i započeo pretragu torbe, navodi se u saopćenju TSA. Kada je policajac otvorio pretinac u kojem se nalazio zabranjeni predmet, putnik je “upao u torbu i zgrabio vatreno oružje, nakon čega se ono ispraznilo”, rekao je TSA.

Zvaničnici aerodroma Hartsfield-Jackson nazvao incident “slučajnim pražnjenjem”.

Putnik je potom istrčao sa aerodromskog izlaza sa vatrenim oružjem, navodi TSA. Zvaničnici aerodroma rekli su da postoji nema aktivnog strijelca na aerodromu. Zvaničnici su identifikovali osumnjičenog kao 42-godišnjeg Kennyja Velsa i rekli da “aktivno gone ovu osobu” na konferenciji za novinare u subotu.

“Srećni smo da kada je vatreno oružje eksplodiralo, niko nije ozbiljno povrijeđen”, rekao je Robert Spinden, federalni direktor sigurnosti TSA za Georgiju, na konferenciji za novinare.

Prema policiji Atlante, tri osobe su zatražile medicinsku pomoć. Među njima je bila jedna osoba koja je prijavila pad i dvije sa kratkim dahom.

Buka je izazvala ludnicu na društvenim mrežama dok su posjetitelji na Twitteru objavljivali video zapise nastalog haosa. Prizemna stanica privremeno je zaustavila letove za Atlantu sa drugih aerodroma širom zemlje. Policijska uprava Atlante dala je sve jasno oko 15:30 i nastavljen je normalan rad.

Istraga o incidentu je u toku, rekli su zvaničnici.

Major Reginald Moorman, komandir aerodromske stanice Policijske uprave Atlante, rekao je da postoji više naloga vezanih za subotnji incident za Wellsovo hapšenje.

Uprava za sigurnost transporta saopštila je da je zaplijenila 391 komada vatrenog oružja na aerodromu Hartsfield-Jackson u prvih devet mjeseci 2021. To je više u odnosu na 220 komada prošle godine kada je broj putnika značajno smanjen zbog pandemije. Ali to je i veliki skok u odnosu na 2019., kada su u Atlanti zaplijenjena 323 komada vatrenog oružja.

Širom nacije, rekao je TSA, zaustavio je 4.495 putnika aviokompanije da nose vatreno oružje na svoje letove do 3. oktobra ove godine, premašivši prethodni rekord od 4.432 komada vatrenog oružja uhvaćenih na kontrolnim punktovima u cijeloj 2019. godini.

Agencija je objavila brojke za 2021. godinu u priopćenju za medije i napomenula da rekord dolazi uprkos stalnom padu broja putnika zbog pandemije. Saopštenje nije ponudilo objašnjenje ili teoriju o porastu zapljene oružja.

“Vatreno oružje, posebno napunjeno vatreno oružje, predstavlja nepotreban rizik na kontrolnim punktovima, nema mjesta u putničkoj kabini aviona i predstavlja veoma skupu grešku za putnike koji pokušavaju da se ukrcaju na let s njim”, navodi TSA.

Putnici mogu nositi vatreno oružje u prijavljenom prtljagu ako je istovareno i zapakovano u zaključanu kutiju s tvrdim stranama. Putnici moraju predočiti slučaj na šalteru za prijavu aviokompanije i obavijestiti predstavnika aviokompanije da namjeravaju putovati s vatrenim oružjem, navodi TSA.

Od 19:00 po istočnoevropskom vremenu u nedjelju, bilo je više od 380 odgođenih letova vezanih za aerodrom, navodi FlightAware za praćenje letova.

Aerodrom je najprometniji u SAD-u, sa više od 110 miliona putnika u 2019. Atlanta Journal Constitution objavio je ranije ove sedmice da je Hartsfield-Jackson očekivao porast putnika za predstojeći praznik Dana zahvalnosti, što će dovesti do gužve na aerodromu.

Doprinos: Associated Press

Izvor: USAToday.com

Post Letovi odgođeni nakon što je ‘slučajno ispuštanje’ pištolja izazvalo paniku na aerodromu u Atlanti prvi put se pojavio u News Dailyju.

Source: https://philippinenewsdaily.com/flights-delayed-after-accidental-discharge-of-gun-prompts-panic-at-atlanta-airport/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments