Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsKyle Rittenhouse proglašen nevinim: Evo kako su TV vijesti pokrile kontroverznu presudu

Kyle Rittenhouse proglašen nevinim: Evo kako su TV vijesti pokrile kontroverznu presudu


Porota je u petak proglasila Kylea Rittenhousea nevinim za ubistvo i druge optužbe – priča koja se odigrala i kao pravna drama i kao politička žarišta.

Sve je političko. Svako pitanje stvara duboke podjele između uspostavljenih strana. Suđenje Rittenhouseu postalo je povod za slavlje među konzervativcima i liberalima. Bio je to simbol većih neslaganja oko prava na oružje, samoodbrane i veće brige o socijalnoj pravdi.

Kao takav, bio je pokriven.

Rittenhouse je proglašen nevinim po pet optužbi u sudnici u Kenoshi (Wisconsin). U avgustu 2020. Rittenhouse je pucao i ubio dvojicu muškaraca i ranio trećeg tokom nemira u Kenoshi, Wisconsin, kamo je otputovao iz svoje kuće u Ilinoisu. Tvrdio je da je tamo otišao da pruži sigurnost tokom protesta za socijalnu pravdu koji su prerasli u nasilje danima nakon što je bijeli policajac upucao Jacoba Blakea, crnca. Nakon ubistva Georgea Floyda od strane policajca iz Minneapolisa dva mjeseca ranije, u mnogim gradovima održane su demonstracije socijalne pravde.

“Apsolutno bez riječi”:Gabrielle Union i Megyn Kelly samo su neke od poznatih ličnosti koje su reagovale na presudu Kajlu Ritenhausu

Prvobitno izvještavanje CNN-a, Fox Newsa i MSNBC-a bilo je vrlo slično

Obraćajući se medijima nakon završetka suđenja, Mark Richards, jedan od Rittenhouseovih advokata, rekao je da zna da će neki ljudi uvijek vjerovati da Rittenhouse nema posla biti u Kenoshi, a još manje da je naoružan poluautomatskom puškom u stilu AR-15.

„Mislim da ako bismo svi gledali svoja posla, mislim da bi nam svima bilo bolje“, rekao je Richards. “Mislim da je to teška lekcija za naučiti.”

Ali, zar se isto ne može reći i za Rittenhouse, upitao je novinar. To je tačno pitanje koje je trebalo postaviti nakon takve izjave.

“Moglo bi biti”, rekao je Richards. “Tražili su ga da bude tamo. Želio je pomoći zajednici.”

CNN, Fox News i MSNBC su imali novinare na terenu. Njihovo početno izvještavanje, kao što je tipično za većinu novinskih priča, bilo je vrlo slično.

Bilo je to neko vreme.

Jedan voditelj Fox Newsa John Roberts rekao je: “Toliko ljudi… u ovoj zemlji je osudilo Kajla Ritenhausa prije nego što se približio sudnici.” Pitate se šta bi Roberts rekao da je porota osudila Rittenhousea.

Joe Concha je kasnije krenuo na voditeljicu Fox Newsa jer joj je pokazao neke od njenih postova na društvenim mrežama.

Ovo nije dugo trajalo.

Njegovo sljedeće poglavlje je priča o Kyleu Rittenhouseu i vjerovatno će biti više tužbi za klevetu ne protiv svih medija.” Prozvao je Joy Reid iz MSNBC-a. TikTok je pokazao kako Reid upoređuje Rittenhouseovo svjedočenje tokom kojeg je plakao na klupi za svjedoke sa svjedočenjem sudije Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha na njegovom saslušanju u Senatu.

Svaka mreža pozvala je pravne stručnjake da nagađaju zašto je porota donijela svoju odluku; veliki deo krivice išao je na vođenje suđenja od strane tužilaštva.

“Napravili su nekoliko pogrešaka, strateških i pravnih”, rekao je Elie Honig za CNN.

Jonathan Turley na Fox News-u bio je oštriji.

„Tužilaštvo se jednostavno raspalo od samog početka“, rekao je on. “Njihovi svjedoci svjedočili su protiv optužbe.”

Paul Butler je za MSNBC rekao da je “zabrinut onim što ova presuda izražava. Suđenja ne funkcionišu kao alat za promicanje društvenih promjena. Ipak, presude su važne. Ovaj slučaj se dogodio tokom protesta Black Lives Matter zbog policijskog upucavanja Afroamerikanca.”

Na suđenju Rittenhouseu rasplamsale su se političke nesuglasice

Drugi amandman, Crni životi su važni – slučaj je bio magnet za politička neslaganja.

Konzervativci su brzo pohvalili presudu. Predstavnički dom američkog Kongresa osudio je poslanika Paula Gosara u srijedu. Andy Biggs, njegov kolega iz Housea, također je tvitovao podršku Rittenhouseu.

“NISU KRIV”, tvitovao je Biggs. “Zato u Americi imamo suđenje pred porotom, a ne u medijima.”

Biće još posledica ove presude. Biće podela. David Hancock, glasnogovornik porodice Rittenhouse, rekao je za Fox News nakon što je pročitana presuda da je “ova porodica samo više puta napadana bez ikakve osnove za istinu”.

Butler je, međutim, pitao MSNBC šta bi oslobađajuća presuda značila na duži rok i kako bi to mogla inspirisati.

“Znamo da su naoružani civili sada dio američkog političkog pejzaža”, rekao je Butler. “Ono što neki mogu shvatiti iz ove presude je da je pravda budala pobijedila, a to je briga za javnu sigurnost.”

Kontaktirajte Goodykoontz na [email protected] Facebook: facebook.com/GoodyOnFilm. Twitter: @goodyk.

Izvor: USAToday.com

Post Kyle Rittenhouse proglašen nevinim: Evo kako su TV vijesti pokrile kontroverznu presudu prvi put se pojavio na News Dailyju.

Source: https://philippinenewsdaily.com/kyle-rittenhouse-found-not-guilty-heres-how-tv-news-covered-the-controversial-verdict/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments