Saturday, December 4, 2021
Google search engine
HomeNewsKlimatske promjene: Zašto se djeca uče da ne uspijevaju u školama

Klimatske promjene: Zašto se djeca uče da ne uspijevaju u školama


Klimatske promjene: Zašto se djeca uče da ne uspijevaju u školama

Zoya Mateen
BBC News, Delhi

Objavljeno
prije 12 sati

Dijeljenje

izvor slike, NurPhoto
Naslov slike

Prema riječima stručnjaka, djeca koja su rano izložena klimatskim promjenama mogu im pomoći da se pripreme za svoju budućnost.

Shamayel Zaidi je indijski školski učitelj koji svakom od svojih učenika dodjeljuje isti zadatak: prezentaciju o jednoj od tri teme: svijest potrošača, održivost životne sredine ili društvena pitanja.

Rekao je da je životna sredina nešto što gotovo niko ne bira. Budući da su opasnosti od klimatskih promjena očiglednije nego ikad, temperature su rasle brže nego ikad. Glečeri se tope brže, a nasilni cikloni, kao i šumski požari su se povećali. Ovo je dovelo djecu u opasnost.

Međutim, u rezidencijalnoj školi u Varanasiju, g. Zaidi je izjavio da učenicima nije stalo jer nisu informisani o ozbiljnosti klimatskih promjena.

Rekao je: “Osim ako vaša zajednica nije pogođena poplavama ili drugim katastrofama,”

Rekao je da i nejednakost igra ulogu. Neki od mojih učenika su zainteresovani za razgovor o klimatskim promjenama. Mnogi moji učenici dolaze iz domova u kojima se o ovim temama ne razgovara u njihovim porodicama.

  • Indija ne smije zanemariti upozorenje o klimatskoj katastrofi
  • Jednostavan vodič za razumijevanje klimatskih promjena

Greta Thunberg (15 godina) započela je školski štrajk u Švedskoj kako bi istakla klimatske promjene 2018. Ubrzo je postao pokret predvođen mladima. Prvi put kada su djeca i tinejdžeri marširali ulicama svih kontinenata zahtijevajući poduzimanje klimatskih mjera bilo je 2018. godine, to je bio početak.

Od tada, djeca su prva i središte u borbi protiv svijeta koji se sve više zagrijava. Oni sada guraju škole da uključe klimatske promjene u svoje školske programe.

Profesor dr Ajoob Šifi sa Univerziteta u Hirošimi je saradnik i autor UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promenama.

Novi Zeland, Italija i Novi Zeland već imaju nastavu o klimatskim promjenama u srednjim školama. Britanija je navela da je nova strategija podučavanja klimatskih promjena na samitu COP26. Nedavno je Narendra Modi, indijski premijer, izjavio da postoji potreba za uključivanjem „strategija prilagođavanja klimatskim promjenama“ u školski nastavni plan i program.

  • Da li su klimatski ciljevi Indije ispunjeni?
  • “Djeca se brinu za budućnost”

Indija trenutno nema nastavni plan i program o klimatskim promjenama. Međutim, određeni aspekti kao što je održivost pokriveni su pod okriljem ekoloških studija. Ovo je obavezno za škole i fakultete.

Profesor Sharifi je rekao da je podučavanje obrazovanja o klimatskim promjenama od suštinskog značaja za Indiju, za koju se očekuje brza urbanizacija i rast stanovništva u narednoj deceniji.

Djeca koja poznaju efekte neodrživog razvoja na njihovu životnu sredinu češće će izabrati način života sa manje ugljika.

Ovu praksu usvojile su neke indijske škole. Škola Shri Ram u gradu Gurgaon uči djecu kako saditi drveće, praviti reciklirane projekte i razgovarati o promjenjivim vremenskim obrascima i društvenim i ekonomskim implikacijama okoliša.

Šarda Sagar, koja predaje ekološke i društvene nauke u školi, rekla je: „Možda to nije predmet sam po sebi, ali postoji nastavni plan i program za podučavanje djece o klimatskim promjenama i on se ocjenjuje.”

Stručnjaci kažu da postojeće metode nastave nisu adekvatne za rješavanje ovog problema.

Keya Lamba je izjavila da je nastavni plan i program za okoliš više fokusiran na obrazovanje na otvorenom i prirodu, ali se ne bavi time kako ljudi doprinose klimatskim promjenama.

Zajedno sa Shwetom Bahri (stručnjakinja za obrazovnu politiku), gospođa Lamba je osnovala Earth Warriors, program klimatskih promjena za djecu.

Earth Warriors nudi niz modula za učenje pogodnih za djecu od 3-7 godina. Kroz animirane likove i pjesme uvode složene teme kao što su klimatske promjene. U nastavi se koriste prirodni i reciklirani materijali kao što su kartonske kutije, štapići i lišće.

Prema riječima gospođe Bahri, cilj nije samo edukovati djecu o važnim konceptima, već i učiniti da se osjećaju kao “superheroji”, te da shvate da njihove individualne akcije mogu doprinijeti zaštiti životne sredine.

Ovaj kurs također podučava nastavnike kako da pristupe predmetu na „nestrašan i pozitivan“ način.

Ovaj nastavni plan i program je pilotiran u Velikoj Britaniji, SAD-u, Bocvani i Bocvani. Zatim će biti uveden u Indiji u nekoliko privatnih osnovnih škola počevši od februara. Gospođa Lamba je izjavila da, iako je ovo početni korak, krajnji cilj je stvaranje sveobuhvatnog nacionalnog kurikuluma za Indiju i druge zemlje.

Međutim, ne slažu se svi da bi indijske škole trebale imati poseban nastavni plan i program o klimatskim promjenama.

Anita Rampal je bivša dekanica Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Delhiju. Ona smatra da je umjesto da se ova tema prebacuje u neki drugi udžbenik, potrebno je ugraditi u druge predmete kako bi se „provlačila kroz cijeli nastavni plan i program“.

Rekla je da su „klimatske promjene i druge srodne teme poput krize biodiverziteta ili ekološke pravde važni koncepti koje treba shvatiti, ali i složeni i teški“. “Nije dovoljno samo dati definicije i propovijedati moralne poruke. Važno je da ove ideje i teme ugradite u sve što radite.

Postoje i drugi izazovi. Teško je kombinirati klimatsko obrazovanje u svim školama zbog velikih razlika između privatnih i državnih škola.

Iako je primamljivo misliti da škole moraju poticati aktivnosti na otvorenom i fizičku aktivnost, realnost je da se to ne može učiniti u mnogim najsiromašnijim školama u Indiji. „Školama je potrebna podrška da prevaziđu ovaj jaz, i više od samog nastavnog plana i programa“, rekla je gospođa Sagar.

Nastavnici se također plaše od beznađa i očaja koje učenici mogu osjetiti nakon što saznaju uznemirujuću stvarnost klimatskih promjena.

Prema gospođi Rampal, to je normalan dio odrastanja. Nastavni plan i program se odnosi na djecu koja rješavaju probleme onako kako su predstavljeni. Kurikulum nije samo prenošenje informacija. Radi se o tome da dijete stvara svoje znanje.

Stručnjaci se slažu da rješenja također moraju biti dio procesa učenja o klimatskim promjenama.

Sharifi je objasnio da je nemoguće projektovati mračnu viziju budućnosti bez izazivanja mentalnih problema. Škole moraju naglasiti da se problem može riješiti i da individualna i kolektivna akcija može napraviti razliku.

Izvor: BBC.com

Podijelite svoj komentar ispod

[gs-fb-comments]

Post Klimatske promjene: Zašto djecu uče da ne uspijevaju u školama pojavio se prvi na World News.Source: https://virtualtrener.com/climate-change-why-children-are-being-taught-to-fail-in-schools/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments