Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsJužna Afrika pronašla novu varijantu COVID-19 sa 'konstelacijom mutacija'

Južna Afrika pronašla novu varijantu COVID-19 sa ‘konstelacijom mutacija’


Nova varijanta koronavirusa Istraživači u Južnoj Africi otkrili su soj za koji se sumnja da je vrlo mutacijski. Ovo otkriće izazvalo je zabrinutost među naučnicima i možda je već izazvalo porast slučajeva na području Johanesburga.

Ova varijanta je poznata kao varijanta “B1.1.529”. To je povezano sa 22 pozitivna slučaja u Južnoj Africi do sada, kao i slučajem Bocvane i Hong Konga među turistima iz te zemlje.

„Možete biti sigurni da će ovo, kako se ljudi budu selili u narednim sedmicama [variant] bit će gotovo”, rekao je dr. Joe Phaahla, južnoafrički ministar zdravlja, na brifingu za novinare u četvrtak. “U posljednja četiri ili pet dana došlo je do eksponencijalnog porasta [in cases].”

Postoje mnoge varijante i mutacije COVID-19 koje su izazvale zabrinutost, kao što je visoko prenosivi delta virus. Zvaničnici u zdravstvu zabrinuti su da bi novi sojevi koronavirusa mogli izbjeći efikasnost vakcina. Ovo predstavlja veliku zabrinutost za zvaničnike jer se plaše da će virus izazvati tešku bolest ili smrt.

Tulio de Oliveira, profesor na Južnoafričkoj mreži za genomski nadzor, rekao je da nova varijanta koja je objavljena u četvrtak ima “veoma neobičnu konstelaciju mutacija”, uključujući više od 30 mutacija u svojim šiljastim proteinima, koji su odgovorni za prenosivost virusa.

“Vidimo da je varijanta…Source: https://gt-ride.com/south-frica-finds-new-variant-of-covid-19-with-constellation-of-mutations/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments