Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNews'Još dugo dolazi': Groveland Four, četvorica crnaca optuženih za silovanje, oslobođeni nakon...

‘Još dugo dolazi’: Groveland Four, četvorica crnaca optuženih za silovanje, oslobođeni nakon 72 godine


Četiri muškarca poznata kao “Grovlendska četvorka” oslobođena su lažne optužbe da su silovali bijelku 1949. godine.

Okružna sutkinja Heidi Davis oslobodila je četvoricu crnaca od optuženih zločina u ponedjeljak, nakon što je državni tužilac Bill Gladson prošlog mjeseca podnio zahtjev za njihovo oslobađanje od odgovornosti u, kako je rekao, “potpunom slomu sistema krivičnog pravosuđa”.

Presuda sudije Davisa pojedinačno odbacuje optužnice, poništava presude i kazne i ispravlja zapisnik novootkrivenim dokazima.

Nakon odluke, porodice muškaraca bile su ispunjene emocijama dok su sjedile na sudu. Mnogi su plakali, neki su pljeskali, a drugi su se grlili.

Prije više od sedam decenija, 17-godišnja bjelkinja i njen suprug iz ruralnog Grovelanda na Floridi tvrdili su da su im četvorica crnaca upali u zasjedu i silovali je kada se automobil njenog muža pokvario na seoskom putu 1949... Četvorica muškaraca su brzo optužena: Ernest Thomas, Charles Greenlee, Samuel Shepherd i Walter Irvin.

Tomasa je lokalna grupa upucala preko 400 puta prije nego što mu je suđeno. Uprkos oskudnim dokazima da su Crnci počinili zločin, ostali su brzo osuđeni u eri Džima Kroua.

Greenlee, 16-godišnjak u to vrijeme, dobio je kaznu doživotnog zatvora. Shepherd i Irvin su osuđeni na smrt.

Svaka osoba ima drugačiju perspektivu.Pretplatite se na Ovo je Amerika za sedmični sažetak vijesti od novinara različitih profila

Vrhovni sud SAD poništio je…Source: ‘Još dugo dolazi’: Groveland Four, četvorica crnaca optuženih za silovanje, oslobođeni nakon 72 godine

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments