Saturday, December 4, 2021
Google search engine
HomeNewsJerome Powell je nominiran za predsjednika američke rezerve

Jerome Powell je nominiran za predsjednika američke rezerve


Jerome Powell je nominiran za predsjednika američke rezerve

Lucy Hooker
New York Business reporter

Objavljeno
prije 12 minuta

Dijeli

izvor slike, Getty Images
Natpis za sliku

Jerome Powell se obavezao da će ostati na ovoj ulozi još 4 godine

Predsjednik Joe Biden predložio je Jeromea Powella za još jedan mandat za predsjednika američkih Federalnih rezervi.

Potvrđeno je da će Pauel nastaviti svoju ulogu koja uključuje upravljanje inflacijom, regulisanje finansijskog tržišta i tu će ostati još četiri godine.

Bivši predsjednik Donald Trump prvobitno ga je imenovao, a mandat je započeo 2018.

Bio je 68-godišnji republikanac koji je visoko hvaljen jer je upravljao ekonomijom kroz pandemiju.

Lael Brainard je bio drugi prednji kandidat, a podržali su ga naprednjaci iz Demokratske stranke predsjednika Bidena.

Oni kritikuju Powellovo nedjelovanje na klimatskim promjenama i siromaštvu i tvrde da je oslabio regulaciju finansijskih institucija.

Gospođa Brainard je služila u odboru guvernera Federalnih rezervi od 2014. do 2014. godine. Sada je izabrana za potpredsjedavajuću.

Bajden je objavio nominacije: “Iako imamo još mnogo toga da uradimo, napravili smo nevjerovatan napredak u proteklih 10 mjeseci u vraćanju Amerikanaca na posao i ponovnom pokretanju naše ekonomije.”

“To je dokaz ekonomske strategije koju sam slijedio, odlučne akcije koju su poduzele Federalne rezerve pod predsjedavajućim Powellom i dr. Brainardom kako bi nam pomogli da prođemo kroz najgoru recesiju u američkoj povijesti i postavili nas na put oporavka.”

Nominacije moraju biti odobrene od strane Senata prije nego što gospođa Brainard i gospodin Powell mogu preuzeti svoje funkcije u februaru 2022.

Joe Biden, nakon mjeseci nagađanja i očiglednog oklevanja sedmicama, odlučio je da ostane sa Jeromeom Powellom u vjerovatno najvažnijem ekonomskom poslu na planeti.

On je to učinio uprkos jasnim znacima da će to naljutiti njegovu levičarsku stranku. Kao rezultat toga, neki liberali iz podijeljenog Senata već su obećali da će glasati protiv Powellove nominacije, koju je prvobitno odabrao Donald Trump.

Biden bi mogao misliti da će odabirom Laela Brainarda, potpredsjednika koji je više lijevo, pomoći da se ublaži neko nezadovoljstvo. Ali to je malo vjerovatno za liberale koji žele da Federalne rezerve budu agresivnije u rješavanju nejednakosti prihoda i moći banaka.

Bajden je odlučio da održi stabilnost u Federalnim rezervama, uprkos rastućim kamatnim stopama i tekućim problemima vezanim za Covid koji dovode američku ekonomiju u tešku poziciju.

S obzirom da neki republikanci nude podršku, predsjednik bi mogao smatrati Powella najboljim izborom. Ako se demokrate u Senatu raziđu zbog nominacije, možda će im biti teško da ostanu zajedno i usvoje Bidenov zakon o boljoj socijalnoj potrošnji. To bi imalo ozbiljne političke posljedice za njihovu stranku.

Bajden je izjavio da vjeruje da će se Powell i Brainard fokusirati na borbu protiv inflacije. Međutim, on se također složio sa svojim uvjerenjem da je hitno potrebno pozabaviti se klimatskim promjenama i drugim prijetnjama finansijskom sektoru.

Vlada predsjednika Bidena je pod većim pritiskom jer cijene cjelodnevne robe stalno rastu. To smanjuje potrošačku moć Amerikanaca.

  • Najbrži rast američkih cijena u posljednje tri decenije
  • Američki Fed smanjit će stimulaciju pandemije počevši od ovog mjeseca
  • Ljevičarske demokrate žele smjenu šefa FED-a

Inflacija potrošačkih cijena porasla je za 6,2% u posljednjih mjesec dana, prkoseći svim očekivanjima, čak i onima koje je napravio Powell.

Prema anketi CBS-a, Federalne rezerve su primarna odgovorna za kontrolu inflacije. Međutim, anketa pokazuje i da ova tema utiče na rejting predsednika.

Janet Yellen, američko ministarstvo finansija, izjavila je da je iskusna i nezavisna Federalna rezerva ključna za navigaciju kroz ovo teško vrijeme.

Vijest je podigla američke dionice i one su se otvorile više. Ovo je bilo u opštem skladu sa očekivanjima investitora.

Nakon više političkog pristupa predsjednika Trumpa, imenovanje Powella, bivšeg advokata za privatni kapital i republikanca za predsjednika Fed-a, predstavlja povratak nazad na nestranački, tradicionalni pristup.

U trenutku žestoke debate o strategiji kamatnih stopa, ona takođe obezbeđuje kontinuitet u politici.

Izvor: BBC.com

Podijelite svoj komentar ispod

[gs-fb-comments]

Objava da je Jerome Powell nominovan za predsjednika američke rezerve pojavila se prvi put na World News-u.Source: https://virtualtrener.com/jerome-powell-is-nominated-for-the-us-reserve-chair/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments