Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsHBO dokumentarac: Zašto Amerika zanemaruje crnce

HBO dokumentarac: Zašto Amerika zanemaruje crnce


Nakon uspjeha Šegrta, HBO je lansirao novu HBO seriju. Napori Fondacije Crni i nestali više od decenije da locira nestale Crnce i skrene pažnju na njihove nestanke. Također istražuje medijsko zanemarivanje ovih slučajeva – ono što je postalo poznato kao “sindrom nestale bijele žene”.

Gwen Ifill, novinarka i osnivačica termina, skovala je izraz na konferenciji Unity: Journalists of Color 2004. Tokom panela „Medijsko izvještavanje o nacionalnoj sigurnosti“ na konferenciji, Ifill je — između smijeha — primijetila „ako postoji nestala bjelkinja, o tome ćete izvještavati svaki dan“.

Dokumentarni serijal “Crni i nestali” ― pored ponovnog razmatranja nestanaka Pamele Batler, Tameke Huston i Keeshae Jacobs, između ostalih jedva pokrivenih slučajeva – ispituje zašto je to tako.

“Ovo je dio raspoloživosti crnih života u našoj zemlji ― da dvije osobe mogu nestati u isto vrijeme i cijela nacija se fokusira na bijelu osobu”, kaže Vince Warren, izvršni direktor Centra za ustavna prava. druga epizoda četvorodelne serije.

Warren je također istakao da normalizacija dehumanizacije i nasilja nad crncima u zabavnim medijima seže još od filma “Rađanje nacije” iz 1915. godine i do kontroverznog…Source: https://gt-ride.com/hbo-documentary-why-america-is-neglecting-black-people/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments