Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsFed-ov Powell će imati za cilj da osvoji opkladu sa visokim ulozima...

Fed-ov Powell će imati za cilj da osvoji opkladu sa visokim ulozima u drugom terminu


VAŠINGTON (AP) – Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell prošle je godine prokockao da će njegova politika ultra niskih stopa pomoći da se oživi ekonomija koja je duboko potonula u recesiju izazvanu pandemijom. Uglavnom je bio uspješan u svom kockanju.

I rast i zapošljavanje se oporavljaju brže nego što je iko očekivao. Predsjednik Joe BidenHe je naveo svoju odlučnost da smanji nezaposlenost. u ponedjeljak ga je izabrao za još jedan četverogodišnji mandat.

Ipak, Powellov izazov jedva da je završen. Inflacija je skočila na najviši nivo od tri decenije, a Powellovi napori da je obuzda predstavljaće najteži test za njegov sljedeći mandat. Powell će se morati suočiti s dodatnim izazovima, kao što je neočekivana priroda oporavka od pandemije ili opasnost da nadmaši druge centralne banke u svijetu.

Stavljanje inflacije pod kontrolu bit će posebno teško jer se Fed ne suočava sa tradicionalno pregrijanom ekonomijom. Normalno, Fed je u stanju da ohladi odbjeglu inflaciju i smanji opasnost od visoke inflacije podizanjem referentne kamatne stope. Ovo će uticati na druge kreditne stope u privredi. Ovo teži smanjenju zaduživanja i povećanju potrošnje.

Ovog puta, ogromna državna stimulativna potrošnja, oslobađanje nagomilane potražnje kako se privreda ponovo otvarala i vlastita politika Fed-a – zadržala je svoju kratkoročnu stopu blizu nule od marta 2020. – povećala je potražnju potrošača. Većina…Source: https://gt-ride.com/feds-powell-will-aim-to-win-a-high-stakes-bet-in-2nd-term/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments