Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsDva suđenja. 1 Tema. Bijelci uzimaju zakon u svoje ruke

Dva suđenja. 1 Tema. Bijelci uzimaju zakon u svoje ruke


Ovo su bila suđenja Kyleu Rittenhouseu. Tri muškarca su optužena za ubistvo Ahmauda Arberyja. Imali su vrlo različite rezultate. Ova dva događaja su, međutim, bila samo nekoliko dana razmaka. Razotkrili su važnu i upornu struju u borbi protiv rasne nejednakosti: pokušaj nekih bijelih Amerikanaca da preuzmu kontrolu nad pravima na oružje i odupru se percepciji da je bezakonje problem, posebno za crnce.

Ova dva slučaja su riješena oslobađajućom presudom za Rittenhouse. Prošle sedmice su izrečene krive za Arberyjeve ubice. Fokus u srijedu bio je na polarizirajućim pitanjima kao što su zakoni o oružju i samoodbrani, te rasizam.

Ova pitanja su pokrenula i sljedeće: Ko je zaštićen? Šta treba učiniti da se osigura sigurnost crnih Amerikanaca, kako bi bijeli Amerikanci bili mirni?

„Toliko toga o zaštiti i sigurnosti odnosi se na sigurnost i zaštitu bijelaca ili bijele imovine“, rekla je Carol Anderson, istoričarka i profesorica afroameričkih studija na Univerzitetu Emory. “Postoji oholost bjeline. Osjećaj da je na meni da vratim crne živote na njihovo pravo mjesto.”

Arberyja, koji je Crni, upucala su i protjerala trojica bijelaca u susjedstvu Georgije. U Wisconsinu, dok su i Rittenhouse i trojica muškaraca u koje je upucao bili bijelci, susret je pokrenula odluka 17-godišnjaka da otputuje iz…Source: https://gt-ride.com/two-trials-1-theme-white-men-take-the-law-into-their-hands/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments