Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsDjelomično pomračenje Mjeseca počet će u 1:01 po istočnom vremenu i trajati...

Djelomično pomračenje Mjeseca počet će u 1:01 po istočnom vremenu i trajati satima


Rijedak astronomski fenomen iznenadit će mjesečare u četvrtak uveče, u petak rano ujutro. najduže djelimično pomračenje Mjeseca u 580 godina.

Za otprilike 3 sata i 28 minuta, Mjesec će biti gotovo potpuno pomračen umbrom, odnosno najdubljim dijelom Zemljine sjene, iako će pomračenje trajati više od šest sati ukupno kada počne oko 1:02 po istočnom vremenu. Neće biti primetne promene u boji oko sat vremena, a pomračenje će dostići vrhunac nekoliko sati kasnije, u 4:03 ujutro istočno.

Događaj neće biti puno pomračenje Mjeseca, ali je prilično blizu, jer je čak 99,1% Mjeseca NASA izjavilo da će površina pokriti svoj maksimalni opseg. Površina će vjerovatno povremeno poprimiti krvavocrvenu ili narandžastu boju (ovo nije pravi događaj „krvavog mjeseca“), osim malog djelića na dnu koji će ostati biserni. Ponekad se mjesec naziva i Beaver Moon.

Sa Mjeseca možete vidjeti i velika područja Sjeverne Amerike, Sjeverne Amerike i sjeverne Južne Amerike. Kao i kod pomračenja Sunca, za njih nisu potrebne posebne naočare. Astronomi koji žele da postanu astronomi jednostavno treba da ustanu noću i posmatraju nebo, najbolje ako je vedro.

NASA-in Studio za naučnu vizualizaciju kreirao je ovu mapu koja pokazuje lokacije na kojima posmatrači mjeseca mogu vidjeti pomračenje.
NASA Scientific Visualization Studio

NASA je navela da će pomračenje biti vidljivo na ovoj lokaciji. posebno duga iz dva glavna razloga: Sjena se kreće sporo jer je Mjesec u svojoj najdaljoj tački na svojoj orbiti oko Zemlje. A pošto je to skoro potpuna pomračenje, mjesec provodi više vremena u sjeni nego u manjem pomračenju.

To je drugo pomračenje Mjeseca u godini nakon jednog u maju koje je također bilo super mjesec, a sljedeće će se dogoditi u maju 2022. Sljedeće potpuno pomračenje Sunca neće se dogoditi do 2024. godine.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava Djelomično pomračenje Mjeseca počet će u 01:01 po istočnom vremenu i traje satima prvi put se pojavila na Breaking News.

Source: https://gt-ride.com/the-partial-lunar-eclipse-will-begin-at-101-a-m-eastern-and-lasts-for-hours/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments