Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsDeb Haaland proglašava 'Squaw' pogrdnim izrazom, naređuje uklanjanje iz saveznih zemalja

Deb Haaland proglašava ‘Squaw’ pogrdnim izrazom, naređuje uklanjanje iz saveznih zemalja


“Rasističkim izrazima nema mjesta u našem narodnom jeziku ili na našim saveznim zemljama”, rekla je sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haaland dok je najavljivala planove za uklanjanje pogrdnih imena iz upotrebe na saveznim zemljama.
Getty Images: OLIVIER DOUULIERY

Sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haaland u petak je kreirala novi proces za reviziju i zamjenu pogrdnih imena koja se trenutno koriste na saveznim zemljama, i krenula naprijed sa momentalnim uklanjanjem jedne od tih riječi: “skvo”.

Izraz je uvreda koja se koristila za vređanje američkih Indijanaca, a u prošlosti je bila rasistička i seksistička. Prema bazi podataka Odbora za geografska imena, više od 650 federalnih jedinica koristi ovaj termin. Ovaj savezni odbor je odgovoran za imenovanje geografskih mjesta.

“Rasistički izrazi nemaju mjesta u našem narodnom jeziku ili na našim saveznim zemljama”, rekao je Haaland u saopćenju. „Zemlje i vode naše nacije trebale bi biti mjesta za proslavu vani i našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa – a ne da se ovjekovječe naslijeđe ugnjetavanja.”

Sekretar unutrašnjih poslova izdao je u petak dva sekretarska naloga kako bi objavila svoje planove.

Prva naredba formalno identifikuje “skvo” kao pogrdnu i stvara saveznu radnu grupu za pronalaženje zamjenskih imena za geografske karakteristike na saveznim zemljama koje nose tu riječ. Članovi Radne grupe za pogrdna geografska imena dolazit će iz svih saveznih agencija i specijalisti za raznolikost, jednakost i inkluziju iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova naredba zahtijeva da se radna grupa konsultuje s plemenskim vođama i uzme u obzir komentare javnosti o svim predloženim promjenama imena.

Druga naredba: Osniva se savezni savjetodavni komitet da traži, pregleda i predlaže promjene pogrdnih federalnih zemljišnih jedinica i geografskih imena. Savjetodavni komitet za pomirenje u nazivima mjesta (ACRP) će se sastojati od predstavnika plemena, plemenskih organizacija, stručnjaka za građanska prava i istoričara.

Ove naredbe će efektivno ubrzati pregled i izmjenu imena na saveznim zemljama od strane Odbora za geografska imena. Odbor trenutno djeluje od slučaja do slučaja. To znači da predlagači moraju identificirati uvredljiva imena i predložiti zamjenu. Ovaj proces može potrajati godinama i stotine imena su trenutno u spisu.

Pogrdna imena na saveznim zemljama identifikovali su prethodni sekretari unutrašnjih poslova. Sekretar Stewart Udall je 1962. godine identificirao riječ na N kao pogrdnu. Ona je odredila proceduru da se toga riješi. Godine 1974. Odbor za geografska imena identifikovao je pežorativni izraz za “japanski” kao pogrdan i eliminisao njegovu upotrebu.

Nekoliko država usvojilo je zakone koji zabranjuju upotrebu “skvo” u njihovim službenim nazivima mjesta, uključujući Montanu, Oregon, Maine i Minnesotu. U Kongresu je na čekanju i zakon koji ima za cilj promjenu pogrdnih naziva geografskih karakteristika na javnim zemljišnim jedinicama.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava Deb Haaland proglasila ‘Squaw’ pogrdnim izrazom, naređuje uklanjanje iz saveznih zemalja prvi put se pojavio na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/deb-haaland-declares-squaw-a-derogatory-term-orders-removal-from-federal-lands/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments