Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsDa li pravilo 5 sekundi zapravo znači da je bezbedno jesti hranu...

Da li pravilo 5 sekundi zapravo znači da je bezbedno jesti hranu sa poda?


Getty Images, izvor slike

Svi smo bacili kreker ili krišku pice na pod i još uvijek smo htjeli da je pojedemo – a možda i jeli, pritom pozivajući se na pravilo pet sekundi. Da li je u redu jesti hranu koja je ispuštena na pod? Da li je tih pet svetih sekundi zaista dovoljno da se ta pica ne baci na zemlju? Ili je ovo izmišljotina u koju volimo vjerovati.

„Pa, ​​ja zapravo ne volim da govorim ljudima šta da rade“, rekao je Don SchaffnerStručnjak za savjetovanje Univerziteta Rutgers i ugledni profesor na odjelu za nauku o hrani Univerziteta Rutgers. „Volim pričati ljudima o nauci i pustiti ih da sami donesu odluku. Svakako, ako nešto ispustiš na zemlju, može doći u kontakt s klicama, a ako te klice pojedeš, može ti se razboljeti.”

Bilo da je pravilo pet sekundi – ili pravilo 10 ili tri sekunde, kako god ga nazvali – tačno, složeno je, kažu stručnjaci. Vrsta hrane i pod, kao i ono što je potencijalno kontaminirano, sve su faktori koji na to utiču. Evo zašto.

Gdje je stvoreno pravilo pet sekundi?

Niko nije siguran odakle potiče ideja o vladavini od pet sekundi, ali se često pripisuje mongolskom vladaru iz 13. Džingis KanPrema legendi, imao je pravilo da hrana koja padne na zemlju ostaje tamo dokle god mu se sviđa.

“Bili su…Source: https://gt-ride.com/does-the-5-second-rule-actually-mean-its-safe-to-eat-food-off-the-floor/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments