Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsDa li je Južna Afrika spremna da prihvati solarnu energiju?

Da li je Južna Afrika spremna da prihvati solarnu energiju?


Da li je Južna Afrika spremna da prihvati solarnu energiju?

Autor Jesse Preyser
Johannesburg

Objavljeno
prije 28 minuta

Dijeli

izvor slike, Tom Podmore
Natpis za sliku

Južna Afrika je dom nekih od najpovoljnijih uslova za solarnu energiju.

Glavni izvor električne energije u Južnoj Africi je još uvijek ugalj, uprkos tome što mnoga mjesta imaju više od 2.500 sunčanih sati godišnje.

Južna Afrika bi morala da koristi sunce više od 1.500 sati godišnje, u poređenju sa britanskim prosjekom od 1.500 sati.

Pejzaž opskrbe energijom mogao bi doživjeti dramatične promjene u narednoj deceniji.

U junu se pokazalo da južnoafrička državna elektroprivreda Eskom, najveći afrički emiter stakleničkih plinova, iznosi plan od 10 milijardi dolara (7,4 milijarde funti) za zatvaranje velike većine svojih elektrana na ugalj do 2050. i prihvaćanje obnovljive energije.

Tokom COP26 klimatskog samita, Francuska, SAD, EU i UK su obećale 8,5 milijardi dolara u narednih pet godina za veliki plan Južne Afrike da bude zelena.

Izvršni direktor Eskom-a André de Ruyter kaže da će najava COP26 omogućiti Južnoj Africi da ispuni svoje “nove i ambiciozne” ciljeve.

Međutim, mnogi ljudi nisu sigurni da li Eskom ima sposobnost da izvrši ovu vrstu transformacije.

Ova kompanija ima 27 milijardi dolara duga, što opterećuje njene finansije i ograničava ulaganja u njenu infrastrukturu. U Sjedinjenim Državama, zamračenje je poznato kao smanjenje opterećenja.

Nema sumnje da se nešto mora učiniti. Globalni atlas ugljika izvještava da je Južna Afrika 12. najveći emiter ugljičnog dioksida na planeti i 13. najveći emiter ugljičnog dioksida u Africi.

Eskom tvrdi da bi mu bilo potrebno više od 20 milijardi dolara kako bi se osiguralo da njegove stare elektrane na ugalj budu u skladu s južnoafričkim propisima o emisijama.

Iako se čini očitim da će doći do nekog pomaka ka obnovljivim izvorima energije, upućeni u industriju vjeruju da je gospodin de Ruyter ambiciozan.

Poslovna tehnologija: Više

  • Šta tehnologija može učiniti da podrži male posjednike u Južnoj Africi
  • Zoom and Zoom: Nova električna trkaća vozila
  • Motocikli u Ruandi su električni
  • Nauka o podacima je unosno polje koje nudi nove mogućnosti
  • Africi je hitno potrebna sopstvena biblioteka gena

Sharief Harris je šef razvoja za Red Rocket Energy. Privatna zelena energetska kompanija Eskom kaže da Eskom, kako bi prešao na obnovljivu energiju, prvo mora riješiti svoje finansijske i infrastrukturne probleme.

Haris je također istakao da će Eskom-u biti potrebno više novca za povezivanje solarnih i vjetroelektrana na svoju električnu mrežu, osim za njihovu izgradnju.

On navodi da će “biti potrebna ozbiljna nadogradnja električne mreže za povezivanje bilo kojeg kapaciteta, a 10 milijardi dolara neće biti dovoljno.”

To je ono što je elektrana priznala. Nedavne procjeneZa uspješan prelazak na obnovljivu energiju bilo bi potrebno 35 milijardi dolara u narednih petnaest godina.

Nadamo se da će to stvoriti efekt talasanja 8,5 milijardi dolara ulaganja Evrope i SAD-a, ohrabrujući privatna strana ulaganja.

U međuvremenu, Južnoj Africi mogu pomoći nezavisne energetske kompanije da transformišu svoj energetski sistem u održiviji.

Rast južnoafričke solarne industrije ometala su ograničenja privatne proizvodnje električne energije. Međutim, ovogodišnje izmjene regulative omogućile su komercijalnim elektroenergetskim kompanijama da grade elektrane koje mogu doseći 100 megavata. Ekvivalentna elektrana ove veličine mogla bi napajati oko 6.500 domaćinstava.

Red Rocket trenutno upravlja dvije solarne elektrane u Africi. Planiraju proširenje.

Još jedan projekat koji je kompanija pomogla u izgradnji bila je solarna elektrana Kathu od 75 megavata koja se nalazi u južnoafričkom sjevernom Kejpu.

Prostire se na 800 hektara i može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje 73.000 domova.

Južnoj Africi će, međutim, biti potrebne stotine više solarnih elektrana ako želi smanjiti svoju ovisnost o uglju.

Politički izazovi su još jedna velika prepreka prelasku na solarnu energiju. Mnogo je pitanja o tome da li je prelazak na solarnu energiju dobar za radnu snagu u zemlji koja ima stopu nezaposlenosti od 34%.

Gwede Mantashe (ministarka energetike Južne Afrike) izrazila je zabrinutost zbog potencijalnog gubitka posla zbog zatvaranja nekoliko termoelektrana na ugalj. Gwede Mantash je nazvala prelazak na solarnu energiju “ekonomskim samoubistvom”.

Eskom je osporio ovu tvrdnju, a gospodin De Ruyter tvrdi da bi postavljanje solarne infrastrukture u Južnoj Africi moglo stvoriti više od 300.000.

Da bi se pozabavile ovim problemima, zemlje koje ulažu u zelenu tranziciju Južne Afrike osnovale su Radnu grupu za uspostavljanje „zelenih poslova i kvalitetnih poslova“.

Radna mjesta koja stvara solarna energija teško je suprotstaviti onima koje stvara energija iz uglja. Dok elektrane na ugalj nude prilike za zapošljavanje tokom čitavog životnog vijeka postrojenja, obnovljive tehnologije stvaraju manje radnih mjesta kada su u funkciji.

Međutim, stabilnije snabdevanje energijom pomoglo bi privredi i podstaklo strane investicije. Ovo bi također bila dobra vijest za poslove.

U iščekivanju dodatnih ulaganja, Solar Green Academy je zabilježila porast interesovanja za svoje kurseve. Ima pet centara u Južnoj Africi. Za one koji žele da naprave karijeru u sektoru solarne energije, ova akademija nudi tehničku obuku.

Prema riječima Amande Dživhani, portparola Akademije za solarnu energiju, “solarna energija postaje sve važnija” zbog mogućnosti da se drugima pruži prilika za posao i prilike.

Izvor: BBC.com

Podijelite svoj komentar ispod

[gs-fb-comments]

Post Da li je Južna Afrika spremna da prihvati solarnu energiju? prvi put pojavio na World News.

Source: https://virtualtrener.com/is-south-africa-ready-to-embrace-solar-energy/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments