Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsCvjećar iz države Washington koji je odbio istospolne veze za vjenčanje sa...

Cvjećar iz države Washington koji je odbio istospolne veze za vjenčanje sa parom


RICHLAND, Washington (AP) – Cvjećarka u državi Washington koja je bila u osmogodišnjoj pravnoj borbi koja je stigla do Vrhovnog suda SAD-a povući će se nakon što se nagodila sa istopolnim parom čiji je vjenčani posao odbila.

Barronelle Stutzman, Richland Washington, objavila je nagodbu u četvrtak, navodeći da je platila 5.000 dolara Robertu Ingersollu iz The Tri-City Heralda.

Takođe je poželela Ingersollu, koja je bila njena mušterija u Arlene’s Flowers skoro deceniju, „najbolje“.

Curt Freed i Ingersoll planiraju da isplatu poravnanja daju lokalnom ogranku PFLAG-a i lično upariti 5.000 dolara.

Sporazum omogućava Stutzmanu da “sačuva svoju savjest” tako što je ne prisiljava da djeluje protiv svojih južnjačkih baptističkih vjerskih uvjerenja, navodi se u priopćenju njenih advokata iz Alliance Defending Freedom. Nagodba je postignuta s Američkom unijom za građanske slobode.

To također sprječava Stutzmana da “plati potencijalno pogubne troškove advokata”, navodi se u saopštenju.

“Voljan sam da legalnu borbu za slobodu prepustim drugima. Sa 77 godina, vrijeme je da se penzionišem i dam svoj posao nekom drugom”, rekao je Stutzman.

Barronelle Stutzman (lijevo) 2016.
Izvor: Associated Press

Dvije jednoglasne odluke Vrhovnog suda države Washington u kojima se navodi da Ustav ne dopušta diskriminaciju LGBTQ osoba sačuvane su u naselju, navodi ACLU Washingtona.

“Preuzeli smo ovaj slučaj jer smo bili zabrinuti da bi odbijanje štete prouzrokovalo LGBTQ osobe”, rekli su Freed i Ingersoll u četvrtak u izjavi. “Drago nam je što će presude Vrhovnog suda Washingtona ostati na snazi ​​kako bi se osiguralo da su istopolni parovi zaštićeni od diskriminacije i da bi ih trebala opsluživati ​​preduzeća kao i bilo ko drugi.”

Ingersoll, Freed i ACLU podnijeli su tužbu protiv diskriminacije protiv Stutzmana 2013.

Državni tužilac Washingtona Bob Ferguson tužio je odvojeno, rekavši da je cvjetni umjetnik prekršio državni zakon o zaštiti potrošača odbijanjem pružanja usluga na osnovu seksualne orijentacije.

Sudac Višeg suda okruga Benton je 2015. godine presudio da Stutzman mora platiti 1 dolar advokatskih honorara i troškova državi, zajedno sa 1.000 dolara građanske kazne, zbog diskriminacije para. Presuda stoji.

Curt Freed (lijevo) i Robert Ingersoll 2016.

Curt Freed, lijevo (gore) i Robert Ingersoll 2016.
Izvor: Associated Press

“Drago nam je što smo čuli da su Arlene’s Flowers i Barronelle Stutzman postigli sporazum o nagodbi sa parom kojem su odbili služiti”, rekao je Ferguson u e-poruci za Tri-City Herald.

Stutzman je uložio žalbu na dva slučaja Vrhovnom sudu države i Vrhovnom sudu SAD.

Najviši sud u zemlji poništio je prethodnu presudu države Washington i vratio je nižem sudu 2018. na ponovnu reviziju. Vrhovni sud Washingtona je 2019. godine jednoglasno presudio da državni sudovi nisu djelovali s animozitetom prema vjeri kada su presudili da je Stutzman prekršio državne zakone protiv diskriminacije odbijajući na vjerskoj osnovi da pruži vjenčano cvijeće.

Stutzman i Alliance Defending Freedom — u svom drugom pokušaju da slučaj dovedu pred Vrhovni sud SAD — podnijeli su peticiju za reviziju u septembru 2019.

Vrhovni sud je odbio julski zahtjev za ponovno ročište. Stutzman je odgovorio molbom za ponovno saslušanje. Međutim, ona će to povući kao dio svoje nagodbe.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Objava cvjećara iz države Washington koji je odbacila istospolne veze za vjenčanje s parom prvi put se pojavila na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/washington-state-florist-who-rejected-the-same-sex-wedding-job-ties-with-couple/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments