Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsBulb, energetska kompanija, preći će u administraciju

Bulb, energetska kompanija, preći će u administraciju


Bulb, energetska kompanija, preći će u administraciju

Objavljeno
prije 4 sata

Dijeli

izvor slike, Getty Images

Bulb Energy ima preko 1,7 miliona kupaca i danas je najavio da će preći u administraciju.

Nakon naglog rasta veleprodajnih cijena benzina, sada je najveća energetska kompanija u Velikoj Britaniji koja se suočava s poteškoćama.

Bulb je prva kompanija u energetskom sektoru koja je stavljena u posebnu upravu. To znači da će raditi pod kontrolom regulatora Ofgem.

Ofgem je objasnio da Bulbovi kupci ne moraju da budu zabrinuti – Bulb će i dalje raditi kao i obično.

Kupci neće imati nikakvih poremećaja u snabdijevanju, a njihov račun kao i tarifa će ostati isti. Osoblje Bulb-a će i dalje biti na raspolaganju za upite i pozive.”

Ova posebna administrativna mjera može se koristiti samo kada Ofgem ne može pronaći drugu kompaniju koja će preuzeti kupce energetske kompanije. Navodi da planira da podnese peticiju sudu da imenuje administratora koji će upravljati kompanijom.

Bulb je tvrdio da je sve snabdijevanje energijom osigurano i da je kredit zaštićen.

Bulb zapošljava preko 1.000 ljudi i sedma je najveća energetska kompanija u Velikoj Britaniji. Kompanija se nekoliko sedmica mučila da prikupi svoja sredstva.

‘Usluga se nastavlja’

Ofgem je uspostavio Režim specijalnog administratora (SAR) kako bi pomogao energetskim kompanijama koje bankrotiraju, ali su prevelike da prebace svoje kupce na druge firme.

  • Šta da radim u slučaju da moj dobavljač energije pokvari?

Njegova svrha je spriječiti da se finansijski neuspjeh proširi kroz industriju.

SAR program omogućava vladi da daje zajmove i grantove kompanijama dok one rješavaju svoju budućnost.

To može biti u obliku kompanije koja preuzima posao ili prodaje njegove dijelove.

U posljednjih 10 godina, posebne administrativne odredbe su uključene u zakon za rješavanje iznenadnog kolapsa važnog igrača u energetskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva.

Prije nije bio potreban.

Ovo je važan momenat u ovoj krizi. Kupci sijalice treba da budu mirni i da u suštini ne rade ništa.

Pravila propisuju da posebni administratori, koji nisu obični administratori, imaju obavezu da vode računa o interesima potrošača i povjerilaca kojima se duguje Bulbov novac.

Ovo kupcima daje kratkoročnu sigurnost da će njihova nabavka, trenutna tarifa i stanje kredita ostati isti. To znači da bi prelazak na drugog provajdera bio skup i loša ideja.

Dio ove sigurnosti će se dugoročno smanjiti kako buduća prodaja ili likvidacija kompanije budu donesene.

Sarah Coles iz Hargreaves Lansdowna je analitičar ličnih finansija.

Gotovo četiri miliona njihovih kupaca pretrpjelo je gubitke kao rezultat rasta veleprodajnih cijena plina.

Ofgem je u ponedjeljak izjavio da će British Gas prihvatiti kupce iz Neon Reef-a ili Social Energy Supply-a. Imali su 35.000 kombinovanih kupaca.

Prema firmama, ograničenje cijene energije u Velikoj Britaniji – koje ograničava ono što provajderi smiju naplaćivati ​​– samo je pogoršalo ovaj problem.

Justina Miltienyte je stručnjak za energetsku politiku u Uswitchu. Ona je rekla da je kolaps Bulba bio prekretnica energetske krize u Velikoj Britaniji.

Neuspjeh poslovnog modela nije bio uzrok. Bulbova smrt je uzrokovana Bulbovom nesposobnošću da se pridržava strukture energetskog tržišta, koje je vlada postavila uz ograničenje cijene.

Izvršni direktor Scottish Power Keith Anderson rekao je da bi Bulbov kolaps u administraciju “trebao usredotočiti umove na to kako tržišta funkcionišu” i “zašto je tako malom broju kompanija bilo dozvoljeno da djeluje tako nepromišljeno tako dugo”.

Rekao je: “Vlada je morala intervenirati kako bi zaštitila kupce od neuspjeha bez presedana i za to će morati potrošiti sredstva poreskih obveznika.”

“Nije iznenađujuće, ali razočarano”

John Arnold, koji je bio Bulbov kupac od Potters Bara u Hertfordshireu prije mnogo godina, rekao je da, iako nije iznenađen poteškoćama dobavljača s obzirom na današnje tržište, bio je razočaran njihovom odlukom da uđu u administraciju.

Imam dobra iskustva u radu sa njima. „Sviđaju mi ​​se njihove zelene akreditacije, a njihove tarife su veoma poštene“, rekao je 69-godišnjak.

Deborah Davenport iz Easton on the Hill (East Midlands) rekla je da su Bulbove korisničke usluge “apsolutno nevjerovatne”.

Gospođa Davenport, koja je renovirala svoju vikendicu sa solarnim panelima i novim dovodom plina, rekla je da ima problema sa brojilima i računima. Sijalica je, međutim, brzo riješila problem.

Bulb je bila „toliko pragmatična za rad“ u poređenju sa drugim energetskim kompanijama da smatra da „ne mari za ljude“.

“Mislio sam da je Bulb moj glas.”

Bulb u Londonu, koji opslužuje 5-6% britanskog energetskog tržišta, izjavio je da ne može prikupiti sredstva od investitora jer ga je pogodila kriza.

Bulb je na svojoj web stranici naveo da je rastuća energetska kriza zabrinula investitore. Bulb je dodao: “Dok su veleprodajne cijene i dalje tako visoke, a ograničenja cijena – namijenjena zaštiti kupaca – trenutno znače da dobavljači snabdijevaju energiju uz značajan gubitak.”

Bulb, koji je osnovan 2015. godine kao konkurent energetskim kompanijama Big Six, tvrdio je da može ponuditi pristupačniju i čistiju električnu energiju od ostalih konkurenata.

Kompanija je brzo rasla i osnovala divizije u Francuskoj i Španiji. Ovi će također nastaviti trgovanje.

Prema najnovijim dostupnim Bulbovim računima, u godini do 31. marta 2020. kompanija je ostvarila gubitak od 63 miliona funti. Takođe je imao kredit od 55 miliona funti koji je trebalo da bude otplaćen 31. decembra ove godine.

Bulb je imenovao Lazard kao investicionu banku koja će istražiti mogućnosti restrukturiranja. Ovo je uključivalo ili zajedničko ulaganje, spajanje ili novčanu injekciju od postojećih dioničara.

Šta će se dogoditi s vašim dobavljačem energije ako padne?

  • Čak i ako se dobavljač energije zatvori, kupci će nastaviti primati plin i struju. Ofgem može prenijeti vaš račun na drugog dobavljača, ali to može potrajati nekoliko sedmica. Novi dobavljač će se tada obratiti vama kako bi vas obavijestio o tome šta se dešava s vašim računom.
  • Čekate odgovor od vašeg novog dobavljača? Provjerite trenutno stanje, ako možete, preuzmite sve račune i fotografirajte očitavanje brojila.
  • Citizens Advice savjetuje da ako imate račun za direktno zaduženje, nije potrebno odmah otkazati. Vaš račun možete otkazati tek nakon što se on uspostavi.
  • Vaš novac će vam biti vraćen ako imate kredit. I dalje ćete morati da vratite novac dobavljaču kojeg ste koristili ako ste u dugovima.

Saznajte više o tome koji su najbolji sljedeći koraci ovdje.

Da li ste bili kupac Bulb energije? Pošaljite nam e-poštu da podijelite svoje iskustvo. [email protected].

Ako želite da razgovarate sa novinarom BBC-ja, navedite svoj kontakt broj. Ovo su načini na koje možete stupiti u kontakt sa nama:

  • WhatsApp: +44 7756 165803
  • Tweet: @BBC_HaveYourSay
  • Šaljite slike i video zapise
  • Molimo pročitajte naše odredbe i uslove i politiku privatnosti
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments