Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsBrit Awards uklanja muške i ženske kategorije

Brit Awards uklanja muške i ženske kategorije


Brit Awards uklanja muške i ženske kategorije

Autor Mark Savage
BBC muzički dopisnik

Objavljeno
prije 11 minuta

Dijeli

izvor slike, Getty Images
Naslov slike

Dua lipa osvojila je Britance za najbolju žensku i najbolju pjesmu.

J Hus i Dua Lipa ostat će zapamćeni kao posljednji pobjednici Brit Awards.

Razlog je što će se od sljedeće godine obje kategorije spojiti u jednu nagradu za najboljeg britanskog umjetnika. Tako kažu organizatori.

Will Young i Sam Smith, dva umjetnika koji su pozivali na promjene u prošlosti, rekli su da trenutni sistem ne dozvoljava nebinarnim umjetnicima da učestvuju.

Smith se nije smatrao nebinarnim i stoga je propustio nominacije na ovogodišnjim nagradama.

Love Goes je dostigao 2. mjesto na britanskim top listama, ali bend je smatrao da ne može ući u kategorije na osnovu spola.

Zvijezda koja je pozivala na dodjelu nagrada je tog dana pisala na Instagramu. To pokazuje kako zvijezde više odražavaju naše društvo.

  • Dua traži povećanje plaća medicinskim sestrama nakon što je pobijedila Britance
  • Evo nekih od najsjajnijih odjevnih kombinacija na crvenom tepihu Brit Awards
  • Brit Awards će ‘recenzirati’ muške i ženske nagrade počevši od 2019.

Smith je u neobjavljenom postu napisao da su “Britanci važan dio moje karijere.” Za mene je muzika oduvijek značila ujedinjenje, a ne podelu.

Radujem se danu kada će dodjela nagrada odražavati naše društvo. Slavimo svakoga, bez obzira na rasu, pol, godine ili sposobnosti.

Od 1977. Britanci od tada dodjeljuju nagrade prema spolu. Iako je podjela nagrada trebala biti revidirana 2019. godine, britanski organizatori nisu promijenili kategorije muških i ženskih pobjednika.

Promjena je objavljena u saopštenju. Naveli su da je slavlje umjetnika slavljenje njihovog rada i muzike, a ne kako ih drugi vide.

Međunarodna kategorija će doživjeti isti pomak. Najbolje međunarodne muške ili ženske nagrade, koje su ove godine osvojili Billie Eilish i The Weeknd, sada će biti zamijenjene jednom međunarodnom nagradom za najboljeg umjetnika.

Umjetnice će patiti

Isprva je bila izražena zabrinutost da li će promjene marginalizirati ženske izvođačice. Međutim, druge muzičke nagrade sugerišu da se to nikada ne bi trebalo dogoditi.

U 2017. godini, MTV Video Music Awards je dodao sveukupnu nagradu za najboljeg izvođača koja je zamijenila svoje najbolje muške i ženske nagrade. Od tada su pobjednici bili Ed Sheeran i Camila Cabello, kao i Lady Gaga, Ariana Grande i Justin Bieber.

Gremi je takođe spojio mušku i žensku kategoriju za najbolji pop vokal, country vokal i R&B vokal u 2012. Nagrade su podeljene 50/50 u poslednjih 10 godina.

Brits je nagradu za najbolji album, koja je rodno neutralna, dodijelila deset puta ženskim solo umjetnicima i devet puta muškim solo izvođačima.

Iako su bendovi 22 puta nagrađivani za najbolje albume, samo Stereo MC’s i Fairground Attraction imaju žensku članicu.

Da je bilo na mjestu, Dua Lipa bi vjerovatno mogla osvojiti kombinovanu nagradu. Adele će vjerovatno zamijeniti upravni odbor sljedeće godine.

Ona je vodeći kandidat za najbolji album i najboljeg izvođača. Njen novi album 30 bit će najuspješniji album u 2021.

Ali to je samo jedna promena…

Britanci su također smanjili broj nagrada za umjetnike, što im je omogućilo da uvedu nagrade zasnovane na žanru prvi put od 2006. godine.

Nagrade pokrivaju pop, rok i dens kao i rep. Britanci neće dijeliti nagrade na osnovu glasova insajdera muzičke industrije.

U vrijeme dodjele nagrada, prije 15 godina među pobjednicima su bili Lemar (najbolji Urban Act), Kaiser Chiefs i James Blunt („najbolji pop“).

Još duže je izostala nagrada za najbolji ples – Basement Jaxx ju je posljednji dobio 2004. godine.

Ove promjene će biti napravljene neposredno prije nego što Britanci otvore svoje glasanje 10. decembra 2010.

Sljedeću ceremoniju, koja će se održati 8. februara 2022. u londonskoj O2 areni, vodit će Mo Gilligan (komičar) koji će naslijediti Jacka Whitehalla.

Nastavite da nas pratite FacebookMožete nas pronaći i na Twitteru @BBCNewsEnts. Pošaljite nam e-poštu ako imate neku ideju za priču [email protected].

Izvor: BBC.com

Podijelite svoj komentar ispod

[gs-fb-comments]

Objava Brit Awards ukloni muške i ženske kategorije prvi put se pojavila na World News.

Source: https://virtualtrener.com/brit-awards-remove-male-and-female-categories/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments