Tužioci u Milwaukeeju sprovode internu reviziju odluke vlastite kancelarije da daju preporuku za “neprimjereno nisku” kauciju za Darrell Brooksa Jr., osobu od interesa u obližnjoj Waukeshi nakon što je SUV prošao kroz božićnu paradu.

Užas je ostavio najmanje pet osoba mrtvih i 40 povrijeđenih – uključujući 18 djece hitno prebačenih u dječju bolnicu Wisconsin u Milwaukeeju.

BOŽIĆNA PARADA WAUKESHA: 5 MRTVIH, 40 POVRIJEĐENIH NAKON SUV-A PROJEKAO GOSPODU U VISCONSINU: AŽURIRANJA UŽIVO

Brooks ima više neriješenih slučajeva u okrugu Milwaukee – uključujući slučaj iz 2020. koji uključuje dvije tačke optužnice za bezobzirno ugrožavanje drugog stepena i to što je zločinac posjedovao vatreno oružje, prema glasnogovorniku okružnog tužioca Milwaukeea Johna Chisholma. Kaucija je prvobitno bila određena na 10.000 dolara, a kasnije je smanjena na 7.500 dolara, saopštilo je okružno tužilaštvo.

Ali zbog sukoba oko sudskog rasporeda koji bi Bruksu bio lišen prava na brzo suđenje, kaucija mu je ponovo smanjena, ovaj put na samo 500 dolara, što je položio 21. februara 2021, prema tužiocima.

BOŽIĆNI HORROR WAUKESHA: KRIMINALAC IZ KARIJERE UZ JEMU DARRELL BROOKS ISPITIVAN U POLICIJI

Darrell Brooks, osoba od interesa u nesreći na božićnoj paradi u Waukesha, Wisconsin

Ranije ovog mjeseca, vlasti Milwaukeeja optužile su Brooksa za još jedno bezobzirno dovođenje u opasnost, skakanje kaucije za krivično djelo, oštećenje, ometanje policajca i nered. Navodno je pregazio ženu nečim što je možda bio isti SUV koji je napravio pustoš na božićnoj paradi. Pušten je uz kauciju od 1.000 dolara u gotovini 11. novembra.

“Preporuka države o kauciji u ovom slučaju bila je neprimjereno niska u svjetlu prirode nedavnih optužbi i optužbi na čekanju protiv gospodina Brooksa,” saopštila je u ponedjeljak Chisholmova kancelarija. “Preporuka o jamčenju u ovom slučaju nije u skladu s pristupom Ureda okružnog tužitelja okruga Milwaukee prema pitanjima koja uključuju nasilni zločin, niti je bila u skladu s procjenom rizika optuženog prije određivanja kaucije.”

SVJEDOCI BOŽIĆNE PARADE WAUKESHA OPISUJU HAOS, KRV

Ured DA je rekao da je u toku interna revizija odluke o preporuci o kauciji.

U nedavnom slučaju, žena je rekla policiji da je Brooks upala u njenu hotelsku sobu, izvikivala psovke na nju i uzela joj mobilni telefon prije nego što se odvezla. Navodno se kasnije vratio, zatekao je kako hoda do obližnje benzinske pumpe i udario je nakon što je odbila da uđe u njegov auto. Kada je krenula da se udaljava, on ju je navodno pregazio svojim vozilom.

krivična prijava; 2021CF004596; Brooks, Darrell Edward, Jr_16180658_1 od Fox News na Scribd

Policija je uhapsila Brooksa u njegovoj kući 2. novembra u 16:25 sati, prema krivičnoj prijavi, u kojoj se navodi i da je posjedovao kestenjasti Ford Escape registarske oznake ADP 9256. On je uletio u kuću u navodnom pokušaju da izbjegne hapšenje nakon što su mu vlasti naredile

U pritužbi se takođe navodi da je žrtva imala krv na licu, natečenu usnu i tragove guma na pantalonama.

Sudski zapisnici pokazuju da mu je samo nekoliko dana kasnije sudija iz Milwaukeeja naredio da se drži podalje od dvije žene u vezi sa slučajem – uključujući i jednu za koju mu je već rečeno da izbjegava, ali je bila prisutna u vrijeme njegovog hapšenja.

krivična prijava; 2020CF002550; Brooks, Darrell Edward, Jr_12731163_1 od Fox News na Scribd

Brooks je 24. jula 2020. navodno pucao u svog nećaka, prema drugoj krivičnoj prijavi, nakon svađe između njih dan ranije.

KLIKNITE OVDJE DA PREUZMETE APLIKACIJU FOX NEWS

Policija je stigla u Bruksov dom nakon što je primila upozorenje ShotSpotter, ali je rekla da je on već napustio to područje.

Nećak je izbegao povrede, a policija Milvokija je sutradan uhapsila Bruksa, navodi se u sudskim dokumentima.