Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsBivši službenik CIA-e koristi se od strane domaćina Svjetskog prvenstva u Kataru...

Bivši službenik CIA-e koristi se od strane domaćina Svjetskog prvenstva u Kataru da špijunira FIFA-u


VAŠINGTON (AP) – Bivši oficir CIA-e godinama je špijunirao najviše fudbalske zvaničnike dok je radio za Katar, malu arapsku zemlju koja je domaćin Svjetskog prvenstva sljedeće godine, pokazalo je istraživanje Asošijeted presa.

Katar je tražio prednost u osiguravanju prava na hosting od rivala poput Sjedinjenih Država i Australije angažiranjem bivšeg službenika CIA-e koji je postao privatni izvođač Kevina Chalkera da špijunira druge timove i ključne fudbalske zvaničnike koji su izabrali pobjednika 2010. godine, pokazala je istraga AP-a.

Chalker je također radio za Katar u godinama koje su uslijedile kako bi pratio katarske kritičare u svijetu fudbala, prema intervjuima s Chalkerovim bivšim saradnicima, kao i prema ugovorima, fakturama, imejlovima i pregledu poslovne dokumentacije.

To je dio trenda odlaska bivših američkih obavještajnih službenika da rade za strane vlade s upitnim podacima o ljudskim pravima koji zabrinjava zvaničnike u Washingtonu.

“Toliko novca iz Zaljeva teče kroz Washington DC”, rekao je kongresmen Tom Malinowski, demokrata iz New Jerseya. “Količina iskušenja tamo je ogromna i ona uvijek zapliće Amerikance u stvari u koje ne bismo trebali biti upleteni.”

Svjetsko prvenstvo je najpopularniji sportski turnir na planeti. To je takođe prilika za Katar, jednu od najbogatijih zemalja na svijetu, da napravi coming-out party u svijetu…Source: https://gt-ride.com/ex-cia-officer-used-by-qatari-world-cup-host-to-spy-on-fifa/

https://gt-ride.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments