Bivši primač Raidersa, Henry Ruggs III dobio je strogi razgovor od sudije iz Las Vegasa, ali mu je dozvoljeno da ostane u kućnom pritvoru s kontinuiranim monitorom alkohola na jednom gležnju i GPS monitorom na drugom nakon fatalnog sudara koji je optužen da je izazvao vozeći pijan.

Mirovna sutkinja Suzan Baucum rekla je Ruggsu i njegovim advokatima da joj je “ugodno sa višim nivoom nadzora” nakon što je 13. novembra čula o kašnjenju u Ruggsu da omogući daljinski test alkohola u dahu s ručnim uređajem.

„Ali ako dođe do promašaja, ako bude bilo kakvih problema, ako je u vašem sistemu otkriven alkohol, morate znati da će to biti problematično za ovaj sud u budućnosti“, rekla je ona.

Advokati David Chesnoff i Richard Schonfeld rekli su da je njihov klijent 13. novembra ipak uradio test “iz obilja opreza” i ispunio uslov od tri sata podnošenjem negativnog testa.

KLIKNITE OVDJE ZA VIŠE IZVEŠTAJA O SPORTU NA FOXNEWS.COM

“Henry je ipak uradio pravu stvar testirajući unutar prozora”, rekao je Chesnoff, stojeći s Ruggsom pred sudijom. “Ne bi trebao biti kažnjen jer njegov slučaj privlači veliku pažnju.”

Od puštanja iz zatvora 3. novembra uz kauciju od 150.000 dolara, Ruggs je prošao više od 77 testova na alkohol u dahu, rekao je njegov advokat sudiji.

Ruggsovi advokati su takođe dostavili izjave dvoje ljudi koji su rekli da su bili sa Ruggsom kada je propustio poziv 13. novembra i nisu čuli signal sa monitora.

Policija Las Vegasa još uvijek ima Ruggsov mobilni telefon, rekao je Chesnoff, a on je sada dao novi broj telefona sistemu za praćenje, SCRAM of Nevada.

Ručni uređaj je emitovao signal dok je Ruggs stajao pred sudijom, zahtijevajući od Ruggsa da podnese test daha nakon saslušanja.

Policija i tužioci kažu da su Ruggs (22) i njegova djevojka Kiara Je’nai Kilgo-Washington povrijeđeni u nesreći prije zore 2. novembra, kada je Ruggsov Chevrolet Corvette udario u zadnji dio Toyote Rav4 koja se zapalila.

Tina Tintor, 23, umrla je u Toyoti.

Chesnoff nije precizirao Ruggsove povrede, ali je rekao sudiji da je uklonjen gips s noge koji je u početku sprečavao korištenje monitora za gležanj.

Chesnoff i Schonfeld se bore odvojeno kako bi spriječili tužioce da pristupe Ruggsovim medicinskim kartonima, a advokat Kilgo-Washingtona pokrenuo je sličan pokušaj u njeno ime. O tom pitanju zakazano je ročište za 8. decembar.

Tužioci kažu da je Ruggsov nivo alkohola u krvi bio 0,16% — dvostruko više od zakonske granice za vozače u Nevadi — i da je njegovo vozilo prije sudara dostiglo brzinu od 251 km/h.

Ruggsu 16. decembra treba saslušati dokaze o dvije teške vožnje pod utjecajem, od kojih svaka nosi obaveznu kaznu zatvora od dvije do 20 godina ako je osuđen, plus nesavjesnu vožnju i prekršaj za oružje. Policija kaže da je u njegovom uništenom sportskom automobilu pronašla napunjen pištolj.

Raidersi su pustili Ruggsa samo nekoliko sati nakon nesreće.

Tim je napravio Ruggsa kao prvi izbor na NFL draftu 2020, iz Alabame, a on je ove sezone bio nova zvijezda Raidersa.