Friday, December 3, 2021
Google search engine
HomeNewsBajden obilježava Dan sjećanja na transrodne osobe: 'Svaki od ovih života bio...

Bajden obilježava Dan sjećanja na transrodne osobe: ‘Svaki od ovih života bio je dragocjen’


Dan sjećanja na transrodne osobe predsjednika Joea Bidena u subotu je proslavljen izjavom u znak sjećanja na transrodne osobe ubijene širom svijeta i Sjedinjenih Država.

“Ove godine najmanje 46 transrodnih osoba u ovoj zemlji – i stotine drugih širom svijeta – ubijeno je u zastrašujućim aktima nasilja”, navodi se u saopštenju. “Svaki od ovih života bio je dragocjen. Svaki od njih je zaslužio slobodu, pravdu i radost.”

Na bdijenju u New Yorku za Dan sjećanja na trans 2020., svijeće i portreti
Lev Radin/Pacific Press/LightRocket preko Getty Images

Bajden je napomenuo da je ovo bila “najsmrtonosnija godina u istoriji za transrodne Amerikance” i da su oni koji se suočavaju s nasiljem, uznemiravanjem i diskriminacijom “neproporcionalno crne i smeđe transrodne žene i djevojke”.

Dan sjećanja na transrodne osobe, koji je osnovala GwendolynAnn Smith (trans aktivistica) nakon ubistva Rite Hester 1999. godine.

„Dan sećanja na transrodne osobe nastoji da istakne gubitke sa kojima se suočavamo zbog netrpeljivosti i nasilja protiv transrodnih osoba“, rekao je Smith za GLAAD. “Nije mi strana potreba da se borimo za svoja prava, a pravo na jednostavno postojanje je prije svega.”

Ljudi prisustvuju bdijenju uz svijeće na Dan sjećanja na transrodne osobe 20. novembra 2020. u Puneu, Indija.

Bdijenje uz svijeće u znak sjećanja na Dan sjećanja na transrodne osobe održano je u Puni, Indija, 20. novembra 2020.
Pratham Gokhale/Hindustan Times preko Getty Images

Biden je također pozvao državne čelnike da se “bore protiv uznemirujućeg širenja diskriminatornog državnog zakonodavstva usmjerenog na transrodne osobe, posebno transrodnu djecu”, pozivajući se na niz zakona koji su već doneseni ili su u pripremi ove godine koji ograničavaju pristup trans djece zdravstvenoj zaštiti ili njihovu sposobnost učestvovati u sportu.

Bajden je ove zakone nazvao “maltretiranjem prerušenim u zakon”.

Ranije ove sedmice, tri demokratske kongresmenke ― zastupnice Pramila Jayapal iz Virdžinije, Marie Newman iz Ilinoisa i Jennifer Wexton iz Virdžinije ― predstavile su rezoluciju o proslavi ove prilike 20. novembra. prošle godine, bilo je mnogo smrtnih slučajeva među transrodnim i rodno nekonformističkim Amerikancima.

U izjavi o rezoluciji, Jayapal je sebe opisala kao “ponosnog roditelja nevjerovatnog trans klinca” i pozvala Senat da usvoji Zakon o ravnopravnosti, zakon kojim bi se izmijenio Zakon o građanskim pravima kako bi se zabranila diskriminacija. Oni su zasnovani na rodnom identitetu i seksualnosti orijentacija. Zakon je usvojen u Domu u februaru

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Post Bajden obilježava Dan sjećanja na transrodne osobe: ‘Svaki od ovih života bio je dragocjen’ prvi put se pojavio na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/biden-marks-transgender-day-of-remembrance-each-of-these-lives-was-precious/

gt-ride.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments